Japonya, Toyota’dan namaz savunması istedi

Olaylar
‘Toyota fabrikasındaki namaz yasağı’ iddialarıyla ilgili Sakarya Toyota fabrikasından savunma isteyen Japonya’daki Boshoku Başkanı Toyoda, “Detaylı inceleme yaptık. Geleneklere...
EMOJİLE

‘Toyota fabrikasındaki namaz yasağı’ iddialarıyla ilgili Sakarya Toyota fabrikasından savunma isteyen Japonya’daki Boshoku Başkanı Toyoda, “Detaylı inceleme yaptık. Geleneklere saygılıyız” dedi.
İlk kez STAR tarafından gündeme getirilen, otomobil firması Toyota’nın işe alımlarda dini inanç sorgulaması yaptığı, namaz yasağı uyguladığı iddiaları üzerine Japonya’daki Toyota Boshoku Başkanı Shuhei Toyoda açıklama yaptı. Toyoda, ‘’Toyota’nın Adapazarı fabrikasında, işçilerin dini inançları yüzünden işten atıldıkları’’ iddiasıyla ilgili olarak kendisine mektup yazan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün’e, Japonya’dan cevabi mektup gönderdi. Toyoda, ‘’Sayın Bay Üstün’’ diye başlayan mektubunda, komisyonun gönderdiği iki mektubun kendilerine ulaştığını ve Toyota Boskoku’nun üst düzey bir yetkilisi olarak içeriğini ciddiye aldığını söyledi. Devam eden işbirliği ve Türkiye’deki iş faaliyetlerini desteklediği için Türkiye Cumhuriyeti’ne şükranlarını sunan Toyoda, komisyonun araştırmaları üzerine, Toyota Boshoku Türkiye’nin önemli gerçekler ve kanıtları içeren detaylı bir cevap sunmasını onayladıklarını kaydetti. Toyota Boshoku Türkiye’den, acilen iç denetim yapıldığını belirten ve dinsel ayrımcılığa ilişkin insan hakları ihlallerinin olmadığını doğrulayan raporu aldıklarını ifade eden Toyoda, şunları kaydetti:

İnsan haklarını önemsiyoruz

“Toyota Boshoku Grubu, Türkiye’yi de içerecek şekilde dünya genelinde 24 ülkede, 92 tesiste faaliyet göstermektedir. İş faaliyetlerinin yürütülmesinde bizim temel felsefemiz, her ülkenin ve bölgenin kültürel değerlerine saygı göstermek ve evrensel bakış açısını sürdürürken bu konuları açık fikirle kabul etmektir. Adapazarı ve Sakarya’da büyük sayılarda işçi çalıştıran şirketimizin; çalışanlarının insan haklarını korumaktan, onların sağlıklarını ve refahlarını iyileştirmekten ve yerel topluluklarla uyumlu işbirliği yapmaktan sorumlu olduğu yönünde güçlü inancımız bulunmaktadır. İyi bir tüzel kişi vatandaş olarak kabul edilebilmek için kanunlara sadık kalmaya, her bir bölgenin geleneklerine ve kültürlerine saygı duymaya devam edeceğiz.”  Toyota Otomotiv Sanayi Başkanı Akio Toyoda da ‘’Sayın Bay Üstün’’ diye başlayan mektubunda,  “Vurgulamak istiyorum ki Toyota Otomotiv’in temel politikası; işimizdeki insanların insan haklarına saygı göstermek ve ‘insanlar için saygı’ felsefemizi her bir ülkenin kültürüne, geleneklerine, tarihine saygı göstererek yürütmektir” dedi.

İşçiler TBMM’ye şikayet etmişti

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı A. Sefer Üstün, Toyota’nın Adapazarı Fabrikası’ndaki bazı işçilerin, ‘dini inançları yüzünden işten atıldıkları ve ağır şartlarda çalıştırıldıkları için sakat kaldıkları’ iddiasıyla, komisyona gönderdiği dilekçeler üzerine, Toyota Başkanı ile Toyota Otomotiv Sanayi Başkanı’na ayrı ayrı mektup yazmıştı. İşçiler, işe alımlarda “namaz kılıyor musun, oruç tutar mısın, domuz eti yer misin” gibi sorular yöneltildiğini iddia etmişti.

Star
 

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/