ANAR’ın 17-25 Aralık’ta 26 şehirde 5193 denek üzerinde gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını Yeni Şafak gazetesi yazarı Yasin Doğan köşe yazısında yayınladı.
Anket sonuçları partilerin oy oranlarını şu şekilde yansıtmaktadır:
AK Parti yüzde 53.7
CHP yüzde 23.4
MHP yüzde 12.9
BDP yüzde 6
Sonuçlara göre diğer partilerin toplamı yüzde 4.1
AK Parti’nin Güneydoğu’daki oyu yüzde 51.3 iken BDP’nin yüzde 34.1’dir. Doğu Anadolu’da ise AK Parti yüzde 52.5, BDP yüzde 33.7 oy oranlarında görünmektedir.
Hükümetin uyguladığı politika ve hizmetlerde ‘Sağlık’ ile ‘Ulaşım’ ve ‘eğitim’ ilk sıralardaki yerini korurken, son sıralarda kalan ‘terörle mücadele’ ortaya konulan başarılı operasyonlar neticesinde üç dört sıra yükselerek ‘daha başarılı’ bulunur hale gelmiştir.
VAN DEPREMİNDE HÜKÜMET SINIFI GEÇTİ Mİ?
Hükümetin genel başarı puanı da Aralık ayı içinde yükselmiş yüzde 59.7’ye ulaşmıştır. Hükümetin deprem sonrası Van’a en hızlı şekilde müdahale etmekte ve yardımları ulaştırmakta olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 66.4’tür. Deneklerin yüzde 65.2’si hükümetin deprem sonrası oluşan sıkıntıları çözmek için gerekenleri yapmakta başarılı olduğunu düşünmektedir. ‘Afet durumlarına müdahale ve yardım konusunda devlet geçmiş yıllara göre daha hazırlıklıdır’ kanaatini paylaşanların oranı yüzde 69.1’dir.
DERSİM TARTIŞMALARINA HALKIN BAKIŞI
Dersim tartışmalarında kamuoyunun Erdoğan’ın tavrını olumlu bulduğu, Kılıçdaroğlu’nun tutumunu ise eleştirdiği anlaşılıyor. Başbakan’ın Dersim’de yaşananlar sebebiyle özür dilemesini destekleyenlerin oranı yüzde 41.2, yanlış bulanların oranı yüzde 28.4. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Dersim hakkındaki tutumunun doğru olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 19.9, Kılıçdaroğlu’nun yanlış yaptığı düşünenlerin oranı yüzde 42.3. Dersim konusunda CHP’nin tabanı ile yönetimi arasındaki hissiyat farklılığı bariz şekilde görünüyor. Dersim çatlağı bir yönüyle CHP’deki liderlik sorununu da derinleştirmiş durumda. CHP’nin Kılıçdaroğlu’nun yerine yeni bir genel başkana ihtiyacı olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 55, ihtiyaç yoktur diyenlerin oranı yüzde 26.9. CHP seçmeninin bile yüzde 37.8’i böyle bir ihtiyaç olduğuna inanıyor.
KCK OPERASYONLARINA DESTEK VAR MI?
KCK operasyonları konusunda da hükümetin duruşuna yönelik ciddi bir kamuoyu desteği oluştuğu anlaşılıyor. KCK’nın masum bir yapılanma olmadığı ve terör örgütünün parçası olduğu kanaatini taşıyanların oranı yüzde 62’dir, sadece yüzde 15.9 bu kanaati paylaşmamakta veya yürütülen operasyonları eleştirmektedir.
YENİ ANAYASA KONUSUNDA HALK NE DÜŞÜNÜYOR?
Yeni Anayasa konusunda da ANAR’ın anketine göre yüksek bir beklenti var. Türkiye’nin sivillerin eliyle yapılmış yeni bir anayasa ihtiyacı var mı sorusunun cevabı şöyle: Evet yüzde 65.7, hayır yüzde 20.1. Evet oranı AK Partili seçmende yüzde 66.3, CHP’li seçmende yüzde 61.5, MHP’li seçmende yüzde 62.7. Tüm partilerin seçmenleri yeni anayasa konusunda beklenti içinde. Parti yönetimlerinin bu beklentiyi karşılıksız bırakmaması, bu inancı boşa çıkarmaması büyük önem taşıyor