İstanbul’da beklenen kar yağışı başladı. Sabah saatlerinde Anadolu Yakası’nın yüksek yerlerinde başlayan kar yağışı Avrupa Yakası’nın yüksek yerlerinde de etkisini hissettiriyor. Taksim’de kar yağışı aralıklarla devam ederken, Beşiktaş-Ortaköy mevkiinde şiddetli dolu yağışı vatandaşların zor anlar yaşamasına neden oldu.
Kar yağışı 10 Mart Perşembe gününe kadar aralıklarla devam edecek!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul’da hava sıcaklığı 8–10 derece azalarak, sıfırın altında 2 dereceye kadar düşecek. Yağışlar, hava sıcaklığının düşmesiyle karla karışık yağmura, sabah saatlerinden itibaren de kara dönüşecek. Kar yağışı, 10 Mart Perşembe gününe kadar aralıklarla devam edecek.
İL İL EN DETAYLI VE EN GÜNCEL HAVA DURUMU BİLGİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ…
Rüzgar hızını artırarak, fırtına ve tam fırtına seviyelerine ulaşacak. Saatteki hızı 80-100 kilometreye ulaşması beklenen fırtına nedeniyle kar yağışının tipiye dönüşmesi ve görüş mesafesinin trafikte aksamalara yol açması öngörülüyor.
AKOM KAR VE TİPİYE KARŞI HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI
İstanbul’da beklenen yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle AKOM’da, 772 araç ve iş makinesi, 3 bin 343 personel, 154 bin 82 ton tuz, 1800 ton solüsyon hazır bekletiliyor.
Ayrıca AKOM, ekiplerini kentin önemli noktalarında konuşlandırdı. Olumsuz hava koşullarıyla mücadele hazırlıkları kapsamında, 43 adedi birinci öncelikli olmak üzere, 255 güzergahta toplam 2 bin 833 kilometre uzunluğundaki yol ağı ve meydanlarda çalışma programı uygulanıyor.
İlçe belediyelerine ihtiyaçları durumunda tuz takviyesi yapılacak. 1800 ton solüsyon 82 ayrı noktada depolandı. İhtiyaç halinde Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü tesislerinde üretime geçilecek.
Her bölgenin öncelikli güzergahları belirlendi, istasyonlar oluşturuldu. Yağış öncesi ve yağış anında ana arterlere, katılım noktaları, kavşaklara ve E-5’e müdahale edilecek.
Karla mücadele ekipleri, ana arterlerin dışında, meydanlarda, üst ve alt geçitlerde, vapur iskelelerinde, otobüs duraklarında, hastane, üniversite ve okulların giriş çıkışlarında yağışıyla birlikte çalışmalara başlayacak.
İSTANBUL 9 BÖLGEYE AYRILDI
Olumsuz hava koşullarıyla ilgili çalışmalar için İstanbul 9 bölgeye ayrıldı. 1. Bölge; Bağcılar, Bayrampaşa, Esenler, Eyüp, Fatih, Güngören, Zeytinburnu, 2. Bölge; Avcılar, Bakırköy, Bahçelievler, Küçükçekmece, Başakşehir, Beylikdüzü, Esenyurt, 3. Bölge; Beşiktaş, Beyoğlu, Kağıthane, Şişli, Sarıyer, 4. Bölge; Gaziosmanpaşa, Arnavutköy, Sultangazi, Eyüp, 5. Bölge; Çatalca, Silivri, Büyükçekmece, 6. Bölge; Kadıköy, Maltepe, Ümraniye, Üsküdar, Ataşehir, 7. Bölge; Adalar, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Tuzla, 8. Bölge; Beykoz, Sancaktepe, 9. Bölge; Şile, Çekmeköy’den oluşuyor.
İstanbullular’ın sorunsuz bir kış geçirmeleri için Büyükşehir Belediyesi, karla mücadele araçlarını ve erken uyarı sistemlerini kullanacak.
Araçların, belirlenen güzergahlarda yapacakları kar küreme ve yol açma çalışmaları, mevcut araç takip sistemi ile AKOM’dan takip edilecek, gerekli durumlarda araçlar başka bölgelere yönlendirilecek.
Sokakta yaşayan vatandaşlar için toplama merkezleri hazırlandı. Vatandaşlar zabıta, polis, ambülanslar ile toplanarak bakımları yapılacak, spor salonlarında veya otellerde misafir edilecekler.
255 müdahale güzergahında yapılacak çalışmalarla, buzlanma 3 saat önceden tespit edilecek ve ekipler bilgilendirilecek. Ekipler, son 45 dakikada sevk ve idare edilecek. Zaman kaybı ve gereksiz malzeme kullanımı önlenecek.
Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, meydanlar ve yaya geçitlerinde görev alacak. İETT ve metrobüs yollarında kar temizleme çalışması yapılacak. Kritik kavşaklarda 21 kurtarıcı ve çekici, yolda kalmalar ve kazalara karşı hazır bekletilecek.
KADİR TOPBAŞ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’ne (AKOM) gelerek beklenen kar yağışına yönelik alınan önlemleri yerinde inceledi.
İstanbul’da hava koşulları kaynaklı bir sıkıntı yaşanmadığını belirten Topbaş, şunları söyledi:
”Bu geceden itibaren hava soğukluğunda 8 ile 10 derece bir düşüş olacak. Sıcaklığın -2 derecelere düşeceğinden bahsedildiği için AKOM’da bugün 15.30 itibariyle olağanüstü hal durumu gibi bütün ekibimiz işinin başına geçti. Tabii bizim geçmiş yıllardan deneyim ve tecrübemiz var. Başarılı bir mücadele yaptık. Ve ekipmanımız buna göre oluşturulduğu için bu konuda başarılı olacağımızı da ifade etmek istiyorum.
İDO SEFER YAPAMAYABİLİR
Kadir Topbaş, bugün itibariyle hissedilecek olan fırtına boyutundaki hızı 80 ile 100 kilometreyi bulacak rüzgarın açık denizlerde etkili olma ihtimali var olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
” belki de İDO’nun sefer yapma ihtimali olmayabilir. Buna göre Marmara’da deniz yolunu kullanmak isteyenlerin daha dikkatli olmaları gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. Yani gemi seferlerinde hassas davranılmalı. Belki iptal edilebilir. Şu an için İstanbul sınırları içinde bulunan 255 noktada toplam 2 bin 833 kilometre yol ağımız, birinci öncelikli sorumluluk alanımızdır.”