İş ve işçiyi buluşturan Türkiye İş Kurumu (İşkur) kurumsal yapısını yenileyince işe yerleştirmede rekor kırdı. Zaman’a konuşan İşkur’un yeni Genel Müdürü Nusret Yazıcı, kendilerine başvuran her 100 kişiden 32’sini işe yerleştirdiklerini söyledi. İşvereni ziyaret edip ne tür eleman istediklerini tespit ettiklerini kaydeden Yazıcı, bu yılın ilk altı ayında 225 bin kişiye iş bulduklarını anlattı.
Dünyanın pek çok ülkesinde büyük sorun haline gelen işsizlik, Türkiye’de hızla azalıyor. En son açıklanan nisan ayı rakamlarına göre yüzde 9’a inen bu düşüşün arkasında Türkiye ekonomisinin sürekli büyümesinin yanı sıra pek çok kurumun katkısı var. İşsizlikle mücadele eden kurumların başında ise Türkiye İş Kurumu (İşkur) geliyor. Kurumsal yapısını yenileyen İşkur, önemli çalışmalara imza atıyor. Bir yandan işsizlerin eğitimine önem verilirken öte yandan işverenin istihdam talepleri dikkate alınarak buna uygun eleman temin ediliyor. İş ve meslek danışmanları projesiyle de her işsiz tek tek takibe alınıp nitelik kazandırılıyor. İşkur’un geçmiş yıllara göre işe yerleştirdiği kişi sayısı da hızla artıyor. 2003 yılından bu yana her yıl yaklaşık yüzde 30’luk bir artış sağlanıyor. Son iki yılda ise bu artış, önceki yıllara göre yüzde 70’i buldu.
İki ay önce İşkur genel müdürü olan Nusret Yazıcı, kurumun hedeflerini, projelerini ve gelinen noktayı Zaman’a anlattı. Birinci önceliklerinin insanları işe yerleştirmek olduğunu ifade eden Yazıcı, bu anlamda önemli mesafe kat ettiklerini anlatıyor. Genel Müdür Yazıcı, "Geçen yıl haziran ayı sonuna kadar 183 bin 104 kişi işe yerleştirilmişken bu yıl aynı dönemde 225 bin 928 kişi işe yerleştirildi. Bu sayıların önümüzdeki dönemlerde de artması için birçok proje ve saha araştırması gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda 2011 yılının sonunda Türkiye genelinde 5 bin 938 işletmeye gidilerek işverenlerin "işgücü talebi" derlendi. İşkur bu vasıtayla, işverenlerce "en çok aranılan meslekleri ve en çok temininde güçlük çekilen" meslekleri tespit ederek işgücü ihtiyacını en hızlı bir biçimde karşılamaya çalışmaktayız." dedi.
İşkur’un meslekî eğitim kurslarının yıllara göre önemli artış gösterdiğini kaydeden Yazıcı’nın verdiği bilgilere göre 2008 yılında 31 bin 788 kişi, 2009 yılında 166 bin 713 kişi, 2010 yılında 162 bin 340 kişi, 2011 yılında 184 bin 599 kişi ve 2012 yılının ilk beş ayında 69 bin 676 kişi meslekî eğitim kurslarından yararlandı. Benzer bir gelişme de işbaşı eğitim programlarında gözlemleniyor. 2009 yılında sadece bin 285 kişinin yararlandığı bu programlardan 2010 yılında 4 bin 671 kişi, 2011 yılında 5 bin 511 kişi ve 2012 yılının ilk beş ayında ise 7 bin 553 kişi yararlandırıldı.
İşkur’a kayıtlı kişi sayısının haziran sonu itibarıyla 2 milyon 705 bin kişi olduğunu belirten Yazıcı, "Kurumumuza başvuranlar işsizler, işini değiştirmek isteyenler ve emeklilerden oluşmaktadır. İş bulmak isteyenler için istihdam kapısı olan kurumumuza, 2012 yılı içerisinde 720 bin 835 kişi iş için başvurmuş ve başvuran her 100 kişiden 32’sine doğrudan iş bulunmuştur. 2003’te yıllık olarak 65 bin kişiyi işe yerleştirilen kurumumuz, iş ve işçiyi buluşturma hizmetlerini artırmıştır. 2011’de 364 bin, 2012 yılının ilk altı ayında ise 225 bin civarında vatandaşımızı işe yerleştirdik." ifadelerini kullanıyor. İş arayanların yanı sıra işverenlerin de İşkur’a talebi artıyor. 2012 yılının ilk altı ayında yüzde 80’e yakını özel sektörden olmak üzere toplam 372 bin 591 eleman talep edildi. Bu talebin yüzde 60’ı karşılanarak 225 bin kişi işe yerleştirildi.
kurumsal yapıda değişiklik yapıldı
Son dönemde İşkur’un kurumsal yapısında da önemli değişiklikler yapıldı. 2011 yılının sonlarında çıkarılan 655 sayılı kanun hükmünde kararname ile İşkur il müdürlükleri, Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüklerine dönüştü. KHK ile kurumun yapısında önemli yenilikler sağlandığını anlatan Genel Müdür Yazıcı, "665 sayılı KHK ile merkez teşkilatımızda yeni daire başkanlıkları kurulmuş, bazı daire başkanlıklarının yapısı değiştirilmiş, bazı daire başkanlıkları da ikiye ayrılmıştır. 23 Çalışma Bölge Müdürlüğü’nün görev ve yetkileri de taşra teşkilatımıza devredildi. İşkur taşra teşkilatı ‘Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri’ ile ‘Hizmet Merkezleri’ şeklinde yeniden yapılandırıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu ile İşkur Teftiş Kurulu, ÇSGB bünyesindeki İş Teftiş Kurulu çatısı altında birleştirildi." dedi. Sosyal yardım ile istihdam arasında bağlantı kurulduğunu anlatan Yazıcı, "Bu kapsamda, sosyal yardım almak için başvuran veya yardım alan kişiler, çalışabilir durumda ise öncelikle sosyal yardım kurumları tarafından İşkur’a yönlendirilmektedir." ifadelerini kullanıyor.
2 bin 504 İşkur hizmet noktası
İşkur olarak iş arayanlara ve işverenlere daha hızlı bir şekilde ulaşmak için peş peşe adımlar attıklarını aktaran Yazıcı, "2010 yılının Şubat ayından itibaren belediyeler başta olmak üzere, üniversitelerin kariyer merkezleri, organize sanayi bölgeleri, ticaret ve sanayi odaları ve teknoloji gelişim merkezleri ile protokoller imzalanmaya başlanmıştır. Bu kapsamda bugüne kadar 1.259’u belediyeler, 1.135’i sosyal yardım ve hizmet kurumları ve 110’u da diğer kurum ve kuruluşlar olmak üzere toplam 2 bin 504 kurum ve kuruluşla protokol imzalandı. Bu protokoller kapsamında ilgili kurum ve kuruluşların bünyesinde İşkur Hizmet Noktası oluşturuldu." diye konuştu.
Akademik hayattan İşkur’un başına
1974 doğumlu olan İşkur’un yeni Genel Müdürü Nusret Yazıcı, lisans öğrenimini Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümünde, yüksek lisans ve doktorasını ise aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladı. Mezuniyetinin ardından ilk olarak Maliye Bakanlığı’nda göreve başlayan Yazıcı, daha sonra akademik hayata geçip öğretim görevlisi olarak Erciyes Üniversitesi ve Kafkas Üniversitesi’nde hizmette bulundu. Son olarak Artvin Çoruh Üniversitesi Hopa Meslek Yüksekokulu müdürü olarak görev yaparken 25 Nisan 2012 tarihinde İşkur genel müdürü olarak atandı.
Zaman