Gençlik gelecekten umutlu

Olaylar
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) genç-yetişkin, kadın-erkek özelinde derlediği, 5 yıl sonrasına yönelik Türkiye için değişim tahminlerine bakılırsa, hem genç nüfusun hem de yetişkin nüfusun ...
EMOJİLE

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) genç-yetişkin, kadın-erkek özelinde derlediği, 5 yıl sonrasına yönelik Türkiye için değişim tahminlerine bakılırsa, hem genç nüfusun hem de yetişkin nüfusun önemli kısmı ekonomik açıdan, sosyal haklar ve özgürlükler, kamu hizmetlerinin sunumu ve devletin şeffaflığı bakımından ülkenin iyi yönde değişeceğini düşünüyor.

Gençler yetişkinlerden daha ümitli

AA muhabiri Hülya Gündüzalp’in TÜİK verilerinden yaptığı değerlendirmeye göre, gençlerin yüzde 42,9’u, yetişkinlerin de yüzde 42,2’si ülkenin gelecek 5 yıl sonrası için ekonomik açıdan daha iyiye gideceğine inanıyor.

15-24 yaş grubundaki gençlerin yüzde 23,6’sı ekonomik açıdan değişim olmayacağını, yüzde 15,2’si değişimin kötü yönde olacağını söylerken, gençlerin yüzde 18,3’ünün bu konuda fikrinin olmadığını belirtmesi dikkati çekiyor.

Gençlerin yüzde 42,7’si sosyal hak ve özgürlükler bakamından, yüzde 41,8’i kamu hizmetlerinin sunumu, yüzde 38,2’si de devletin şeffaflığı bakımından değişimin iyi yönde olacağını düşünüyor.

Ülkenin sosyal hak ve özgürlükler, kamu hizmetlerinin sunumu ve devletin şeffaflığı başlıklarında kötü yönde değişeceğine inanan gençlerin oranları ise sırasıyla, yüzde 10,8, yüzde 6,4 ve yüzde 9,4 düzeylerinde bulunuyor.

25 ve üzeri yaştaki yetişkinlerin ise yüzde 42,2’si ekonomik açıdan yüzde 39,5’i sosyal hak ve özgürlükler açısından, yüzde 40,7’si kamu hizmetlerinin sunumu, yüzde 37,8’i de devletin şeffaflığı açısından ülkenin iyi yönde değişeceğine inanıyor.

Erkekler kadınlardan daha iyimser

Türkiye’nin 5 yıl sonrasına yönelik değişim tahminleri kadın-erkek ayrımında ele alındığında ise erkeklerin kadınlardan daha iyimser oldukları görülüyor.

Genç erkeklerin yüzde 47,9’u yetişkin erkeklerin ise yüzde 51,6’sı ülkenin ekonomik açıdan iyi yönde değişeceğini ifade ederken, bu oranlar kadınlarda sırasıyla yüzde 38,3’e ve yüzde 33’e geriliyor.

Genç kadınların yüzde 40,8’i sosyal haklar açısından iyi yönde değişim olacağını ifade ederken, yetişkin kadınların yüzde 30’u sosyal hak ve özgürlüklerde daha iyiye gidileceğine inanıyor.

Yetişkin kadınların yüzde 30,1, genç kadınların yüzde 39,6’sı, kamu hizmetlerinin sunumu açısından iyiye gidileceğini düşündüğünü ifade ederken, devletin şeffaflığı açısından gelecek 5 yıl sonrasına yönelik tahminlerde, genç kadınlar da yetişkin kadınlar da biraz daha temkinli.

Genç kadınların yüzde 36,4’ü, yetişkin kadınların ise yüzde 28,1’i 5 yıl sonrasında devletin daha şeffaf olacağını düşünüyor.

AA