Bugün gazetesinin haberine göre, GATA Nöroloji Anabilim Dalında görevli 6 doktorun, 20 Mehmetçik’i kobay gibi kullandıklarının ortaya çıkmasının ardından tepkiler dinmek bilmiyor. Denek olarak kullanılan askerlerin ailelerinden sonra kobay Mehmetçikler de kendilerine yapılanlara karşı çıktı. Erler, tedavi için GATA’ya gittiklerini ancak deney yapılacağının kendilerine söylenmediğini vurguladı. Görüntüleri izleyen mağdur askerler, uygulanan yöntemle ilgili herhangi bir bilgilendirmenin yapılmadığına dikkat çekti. Askerler, "Bize elektrik verdiler. Deney için yaptıklarını bilseydik kabul etmezdik" dediler.
İşte o askerler ve anlattıkları:
‘Epilepsi sanıyordum’
Kasım E. (Adana): "2008’de Çukurca’da askerlik yapıyordum. Epilepsi hastası olduğumu biliyordum. İlaç almadığım zaman şoka giriyordum. 6 aylık askerken, Hakkâri Asker Hastanesine oradan Van’a ve sevkle GATA’ya geldim. ‘Diskinezi’ denilen hastalık olduğunu söylediler. 10 gün kadar GATA’da kaldım. Bir makineye bağladılar, kameraya çektiler, şok verdiler. Hiçbir şey hissetmedim. 20-30 saniye sürüyordu. Tedavi ediyorlar diye sesimi çıkarmadım. Sonra askerlik yapamaz diye rapor verip memleketime gönderdiler. Bize bir şey demediler. Deney falan bilmiyoruz. Ben askerim, onlar komutan diye bize bunu yapamazlar. Görüntülerimizi herkese izlettiler. Bunu kabullenemem. Şikâyetçi olurum."
Tedavi sandı deney çıktı
Muhammet K. (İstanbul): "2008’de Mamak Muhaberede 2 aylık askerdim. Sol tarafımda anlık felç vardı. İlaç almayınca yürüyemiyordum. GATA’da 10 gün kaldım. ‘Askerliğe elverişli değildir’ diye rapor verdiler. Parmağıma mandal gibi bir şey taktılar. Elektrikli bir şey, oradan titreşim geliyordu. Kafama rakete benzeyen bir şey tuttular. Ben tedavi için oradaydım. Deney yapıldığına dair bir bilgim yok."
‘Komutan emretti biz yaptık’
Bakır T. (Şanlıurfa): "2008’de Amasya’da kısa dönem askerlik yapıyordum. Epilepsi şüphesiyle 16 gün GATA’da yattım. O şok bana da uygulandı. Bize tedavi amaçlı olduğunu söylediler. Görüntüleri televizyonda izledikten sonra şok oldum. Elektrik verilmesinden sonra kasılma olunca kameraya çekti- ler. ‘Görüntüleri heyete, profesörlere sunacağız’ dediler. Haberlerde hastaların fare gibi kullanıldığını duydum. Ağrıma gitti. Bizden izin alınmadı. Ben kabul etmezdim. Ayak ve el bileklerine kablo bağlanıp elektrik verilince hoplatıyordu. 1 saat 45 dakika sürdü. Deney olduğunu bilmiyorduk. Komutanlarımıza itimat ettik, buna mecburduk. Emrettiler biz yerine getirdik."
‘Söylemek istemiyorum’
Ali U. (Kayseri): "2008’de askerdim. Acemi birliğinde muayene olurken, rahatsızlığım nedeniyle GATA’ya sevk edildim. 18 gün yatmam gerektiğini söylediler. Çünkü askerliğini yapmak istemeyen askerler, rapor almak isteyen askerler oluyormuş. GATA’da yattım. Hani askeriye olduğu için söylemek istemiyorum."
Önce ilaç, sonra elektroşok
İbrahim K. (Kütahya): "GATA’da askere gitmeden bir yıl önce tedavi gördüm. Rahatsızlığım yüzünden askerlik şubesindeki görevliler beni GATA’ya gönderdiler. Deney olduğunu söylemediler. Bana ‘Seni tedavi edeceğiz’ dediler. Kol ve bacaklarımda kasılmalar vardı. İlaç verdiler, elektroşok tedavisi uyguladılar. İlacı bıraktığım zaman kasılmalar başladı. Bugün hâlâ ilaç kullanıyorum. Bıraktığım da yine sıkıntılar başlıyor."
"Bir şeyin yok" diye eve yolladılar
Seçkin D. (Bartın): "Muayene amacıyla GATA’ya gitmiştim. Asker değildim. Hâlâ askerliğimi yapmadım. Bacaklarımda 5 saniye süren kasılmalar vardı. 10 yıldır bu hastalıkla uğraşıyorum. Rahatsızlığım devam ediyor. 5-6 gün boyunca elektroşok verdiler. Başıma, parmaklarımın uçlarına bir şeyler koydular, elektrik verdiler. İyileşme olmadı. Zaten iyileştirme amaçlı değil de bulgu amaçlı tedavi ettiler. Fazla ilgilenmediler. "Bir şeyin yok’ deyip gönderdiler. Yapılanların deney olduğu söylenmedi. Tahlil yaptırdıktan sonra MR çektirdiler, elektrik verdiler. Olanlardan ailemin haberi yoktu. Gerekirse dava açacağım."
AKDAĞ: GATA’DAN CEVAP GELMEDİ
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, GATA’da tedavi gören bazı askerlerin bilimsel deneylerde kullanılması iddialarıyla ilgili son durumu aktardı. Akdağ, "Olayın aslını öğrenmek için GATA’dan resmi olarak bilgi istedik. Kısa zamanda bu bilginin bize ulaştırılmasını bekliyoruz" dedi. Türkiye’de 2005’ten itibaren izinsiz araştırmaların suç olduğunun kanun maddesine girdiğini hatırlatan Akdağ şunları kaydetti:
Bakanlığa bildirmesi şart
"GATA’daki durumu net olarak bilmiyoruz. İşin Sağlık Bakanlığı ile ilgili tarafı, etik araştırmalar sırasında Sağlık Bakanlığı’ndan izin alınma ihtiyacının olup olmadığı yönündedir. 1993’ten 2008’in sonuna kadar geçerli olan mevzuatta, Sağlık Bakanlığı’ndan herhangi bir izin almaya gerek yok. Araştırmayı yapan kuruluşun kendi Etik Kurulu buna karar veriyor. Ama 2008’den 2010’a kadar geçen sürede yapılan araştırmaların ilgili kuruluşun Etik Kurulu’ndan izin alındıktan sonra Sağlık Bakanlığı’na bildirilme şartı var."
Silah altındaki erler üzerinde yapılan araştırmaların ne kadar etik olup olmadığının kendilerine gelecek bilgiden sonra kamuoyuna açıklanacağını bildiren Akdağ, "Ortada yanlış bir şey varsa bu hususta muamele yapacak, bu işi takip edecek olanlar Cumhuriyet Savcılarıdır. Sağlık Bakanlığı yaptırım uygulayıcı bir kurum değildir" dedi.
Zaman