Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa’nın bu adımının telafisi zor olan yaralar açacağını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa parlamentosunda 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan düzenlemenin kabul edilmesini ”çok büyük bir talihsizlik olarak” değerlendirdi.
Erdoğan, ‘Bu girişim haksızdır isabetsizdir ve bu kararı Türkiye olarak şiddetle kınıyoruz.. Bu nasıl bir ciddiyettir.. Aramızdaki ilişkiler 50 yıllık değil 100 yıllık değil aramızdaki ilişki asırları kapsayan bir Türkiye-Fransa ilişkisi şu anda malesef, yaklaşan seçimlerin hesabı içinde olan sayın Sarkozy’nin heba ettiği bir süreç olmuştur..’
‘Fransa düşünce ve ifade özgürlüğü artık yok olmuştur.. Bu adım Türkiye’den çok Fransız ilkelerine haksızlıktır.. Bunun çok daha önemli boyutunu gündeme getirmek istiyorum. Bu oylamada seçimler öncesi ayrımcılık vardır, ırkçılık vardır, yabancılar üzerinden siyaset yapma vardır’ diyen Erdoğan, ‘Fransızların ilkeleri ayaklar altına alınmıştır’ dedi.
Erdoğan alınan bu karara Türkiye olarak sessiz kalmayacaklarını söyledi ve ‘Türkiye-Fransa ilişkilerini yok edecek bu adım konusunda Fransız halkını bilinçlendireceğiz. Sadece Fransa değil, Afrika ve Ortadoğu’yu da bilgilendireceğiz. Unutturulmak istenen soykırımları dünyayı dolaşarak tüm milletlere anlatacağız. Bu ırkçı ve ayrımcı tavrı dünyaya anlatacağız. Bizim tarihimizde böyle soykırım yok. Bunu kabul etmiyoruz. Şuanda ülkemizde resmi ve gayri resmi 100 bin Ermeni var.. Bunların bir kısmı vatandaşımız bir kısmı da vatandaş olmayı bekliyor. Bazıları tarih bilmeden ülkemde Yahudi soykırımından da bahsediyor. Ve onlara da tarihi iyi okumalarını da tavsiye ediyorum.’ dedi..
SİYASİ VE ASKERİ İLİŞKİLERİ KESTİK
Erdoğan ‘Bundan sonra Fransa ile ilişkileri gözden geçireceklerini söyledi ve istişare için Fransa Paris Büyükelçimizi ülkemize çağırdık. Askeri ve politik ilişkilerimizi iptal ettik. Bundan böyle Fransa ile her türlü siyasi istişareyi durduruyoruz. İkili askeri faaliyetler ve askeri tatbikatları iptal ediyoruz. Askeri uçuşları havasahamızda izine tabi tutuyoruz.
Bu yaptırımlarımızın ilk etabı, bundan sonra Fransız senatosunun atacağı her adıma karşı hamlemiz olacak..
Biz tarihimizle gurur duyuyoruz. Utanacak bir şeyimiz yok. Tarihimizle her alanda yüzleşiyoruz. Her alanda istişareleri savunuyoruz..
Tarih parlamentolarda yazılmaz, olsa olsa parlamentolarda oylamalarla çarpıtılır. Tarihi çarpıtanları, tarihi siyasi istismar olarak kullananları tarih de halklar da affetmeyecektir..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Ukrayna arasında vize muafiyeti anlaşmasının imzalandığını açıklayarak, "Ticaret hacmimizi 2015 yılı sonuna kadar 20 milyar dolara, 2020 yılı sonuna kadar 40 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz" dedi.
Başbakan Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Yanukoviç ile baş başa görüşmenin ardından eş başkanlığını yaptıkları Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısını da gerçekleştirdiklerini anlatan Başbakan Erdoğan, “Bu ziyaretin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisisin 20. yıl dönümü arifesinde gerçekleşmesi ayrıca önemlidir” dedi.
Erdoğan, Türkiye-Ukrayna arasındaki ilişkileri yeni projelerle taçlandırmayı düşündüklerini belirterek, Görüşmemiz, gelecek yıl Kiev’de yapacağımız toplantı için de önemli bir yol haritasının tespitine vesile oldu. İlişkilerimize yön veren siyasi diyalogun her düzeyde ve en üst yoğunlukta sürdürülmesi, bu yol haritasına ayrı bir zenginlik kazandırıyor. Özellikle ulaştırma, enerji ve savunma sanayi gibi potansiyel vadeden alanlarda işbirliğini geliştirmeye karar verdik. Ülkelerimizin kalkınmasına ivme kazandırmak bölgemizde bir refah ve istikrar kuşağı oluşturmak öncelikli hedefimizdir” diye konuştu.
-SERBEST TİCARET ANLAŞMASI KONUSUNDA MUTABIK KALDIK-
Kişi, mal ve hizmetlerin serbest dolaşımına imkan sağlayacak şartların tesisine yönelik çabaları yoğunlaştırma kararı aldıklarını belirten Erdoğan, “Sizlerin de şahit olduğu gibi önemli bir adımı attık bu da vize muhafiyeti anlaşmasıydı imzalanmış oldu, hayırlı olsun. Ukrayna ile ikili ilişkilerimizi, ticari ilişkilerimizi, dostluğumuz güçlendirmeye yönelik bu adımların ileride hız kazanacağına eminim” değerlendirmesinde bulundu. Yanukoviç ile serbest ticaret anlaşması konusunda da mutabık kaldıklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu iki ülke için çok önemli bir adım. Böylece ticaret hacmimizi 2015 yılı sonuna kadar 20 milyar dolara, 2020 yılı sonuna kadar 40 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu görüşmelerimizde Kırım Tatarları’nın durumlarını da ele aldık. Bu bağlamda Tatar toplumunun ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal sorunlarının giderilmesi için yapabileceğimiz katkıları konuştuk. TİKA’nın şu ana kadar 22 milyon dolarlık bir yatırımı özellikle gerçekleşmiş vaziyette. Şimdi Kiev’de bir ofis açmak suretiyle bu tür yatırımları yaygınlaştırma hedefini Yanukoviç ile paylaştım. Gerek eğitim alanında, gerek ticari alanda, gerek turizmde neler yapabiliriz bütün bu alanları değerlendirme fırsatı bulduk.”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa parlamentosunda kabul edilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan düzenlemeye karşı oy kullanan parlamenterlere teşekkür ederken, “Biz tarihimizle gurur duyuyoruz” dedi. Tarihi çarpıtanları tarihin affetmeyeceğini söyleyen Erdoğan, Fransa’ya ilk aşamada uygulanacak yaptırımları açıkladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Başbakanlık Merkez Bina’da ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, basın toplantısının ardından gazetecilerin Fransa parlamentosunda 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarının suç sayan düzenlemelere ilişkin soruları yanıtladı. Başbakan Erdoğan, Fransa parlamentosundan Ermeni tasarısının geçmesinin ardından Türkiye’nin yol haritasının ne olacağı şeklindeki bir soruya şöyle yanıt verdi:
“Sayın Başkan, gördüğünüz gibi böyle çok kritik bir ana rastladı bu. Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısını yaptığımız bir günde gerçekten böyle bir kararın Fransa’da açıklanmış olması, alınmış olması bizler açısından da ayrı bir talihsizlik ama Fransa açısından çok büyük bir talihsizlik. İnsan haklarına tamamen ters. Fransa’da sözde soykırımı reddedenlerin, cezalandırılması yönündeki teklif maalesef bütün uyarılarımıza, bütün yapıcı ikazlarımıza, tavsiye ve telkinlerimize rağmen, ulusal mecliste oylanarak kabul edildi. Bu tabii Türkiye-Fransa ilişkilerinde çok ağır ve telafisi zor yaralar açacaktır.”
Erdoğan, “Bu oylamada cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ırkçılık vardır, ayrımcılık vardır, yabancı düşmanlığı üzerinden siyaset yapma vardır. Fransa’da sırf kişisel ihtiraslar, sırf seçim kazanmak uğruna Türk düşmanlığı, Türkiye düşmanlığı, genel anlamda da İslamofobia üzerinden prim elde etme gayreti sadece Fransa adına değil, Avrupa ve Avrupa’nın savunduğu değerler adına da kaygı vericidir. Son derece kasıtlı, son derece art niyetli alınan bu karara Türkiye olarak sessiz kalmamız mümkün değildir” dedi.
-ERDOĞAN İLK ETAP YAPTIRMLARI AÇIKLADI-
Başbakan Erdoğan, Fransa parlamentosunda kabul edilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan düzenlemeye karşı oy kullanan parlamenterlere teşekkür ederken, “Biz tarihimizle gurur duyuyoruz” dedi. Tarihi çarpıtanları tarihin affetmeyeceğini söyleyen Erdoğan, Fransa’ya ilk aşamada uygulanacak yaptırımları açıkladı. Fransa ile ilişkilerin gözden geçirildiğini dile getiren Erdoğan, Fransa’nın tavrına göre önlemlerin alınacağını ifade etti. Önlemlerin etap etap hayata geçirileceğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:
“Şu anda istişareler için Paris Büyükelçimizi Ankara’ya çağırıyoruz. Şu andan itibaren ikili düzeyde gerçekleştirilmesi öngörülen siyasi, askeri ekonomik mahiyetteki karşılık ziyaretlerle seminer, eğitim, kurs, personel değişimi gibi faaliyetleri iptal ediyoruz. Avrupa Birliği çerçevesindeki eşleştirme projelerinde Fransa ile artık işbirliğine gitmeyeceğiz. Fransa ile her türlü siyasi istişareyi durduruyoruz. İkili askeri faaliyetler ve ortak tatbikatları şu andan itibaren iptal ediyoruz. Askeri uçuşlar için yıllık toplam verilen bütün üst uçuş ve iniş kalkış izinlerini iptal ediyor her uçuş için ayrı izin uygulamasına geçiyoruz. Askeri gemilerin liman ziyaretleri için izin başvurularını bugünden itibaren reddediyoruz. 2012 yılı Ocak ayında iki ülke ekonomi bakanlarının eş başkanlıklarında yapılması planlanan Türkiye-Fransa Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi toplantınsa katılmıyor. Bu toplantıyı gerçekleştirmiyoruz. Altını çizerek ifade ediyorum bu ilk etaptır. Fransa’ya göre yeni tedbirler de gündeme gelecek ve kararlılıkla uygulanacaktır.”