İsrail hapishanelerinde tutulan 4 bin 600 Filistinliden bin 600’ünün katıldığı tarihin en büyük açlık grevlerinden biri olarak nitelenen eylem, uluslararası alanda ses getirmeye başladı. Açlık grevindeyken durumu kötüleşen 10 mahkûmun dün hastaneye kaldırılmasını haber yapan İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth, tutuklu liderlerinin yazdığı yardım çağrısı yapan bir mektubun Hamas Başbakanı İsmail Haniyeh tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletildiğini yazdı. Mahkumların mektupta avukatlarına ve ailelerine daha fazla erişim ve tecride son verilmesi dahil, cezaevi koşullarının iyileştirilmesi için yardım talep ettikleri kaydedildi. Haberde, Haniye’nin mahkûmlardan birinin hayatının kaybetmesi durumunda misilleme yapılacağı tehdidine de yer verildi. Bu yılın başında haklarında suçlama yapılmadan İsrail’de hapiste tutulan Kader Adnan ve Hana Şalabi’nin başlattığı açlık grevi dalga dalga büyüdü. İki mahkum yaklaşık 70 gün süren grev sonrası serbest bırakılırken, aynı şartlarda tutulan bin 600 mahkum da üç hafta önce açlık grevine başladı. Geçen hafta 68 gündür açlık grevi yapan Bilal Diab’ın hastaneye kaldırılmasının ardından dün de durumu kötüleşen 10 mahkum hastaneye sevk edildi.
ULUSLARARASI TOPLANTI İSTEĞİ
İsrail hapishanelerindeki insanlık dışı durumu haberleştiren İngiliz Daily Mail gazetesi de açlık grevini mahkumların yaşadıklarına yer vererek anlattı. 30 yıl önce Kuzey İrlanda’da 10 mahkumdan 2’sinin açlık grevinden öldüğünü yazan gazete, Filistinlilerin haklarından hiçbir suçlama olmadan yıllarca hapis yattığını yazdı. Filistin Başbakanı Selam Feyyaz, herkesin bu konuya dahil olması için uluslararası toplantı düzenlenmesini istedi.
İSRAİL’LE İLİŞKİLERİ GEREN BASKIN
Gazze’deki İsrail ablukasına son vermek ve insani yardım ulaştırmak için yola çıkan Mavi Marmara gemisi, İsrail askerlerinin yaptığı baskın sonrası kana bulanmıştı. Tel Aviv- Ankara ilişkilerine büyük darbe vuran baskın sonrası bir süre İsrail’de tutulan Mavi Marmara, daha sonra İstanbul’a geldi.
MAVİ MARMARA KOMİSYONU SİVİL DENETİM İSTEDİ
Uluslararası sularda Mayıs 2010’da düzenlenen ve 9 Türk’ün hayatını kaybettiği Mavi Marmara baskınını soruşturmak üzere İsrail’de kurulan Türkel Komisyonu’nun hazırladığı raporun ikinci bölümünden sivil denetim isteği çıktı. Gelecek haftalarda açıklanması beklenen raporda ordunun insan hakları ihlali ve savaş suçlamaları içeren kendi eylemleri hakkında yaptığı soruşturmalardaki sivil denetimin önemli ölçüde artırılması tavsiye edildi. Komisyonun, iç istihbarat örgütü Shin Bet, polis ve cezaevi yönetimleri tarafından işlenen suçların nasıl soruşturulduğunun da incelediği belirtildi. Komisyonun hazırladığı raporun önümüzdeki haftalarda Başbakan Benyamin Netenyahu tarafından ve kamuoyuna açıklanacağı belirtildi. Geçtiğimiz yıl yayımlanan raporun ilk bölümünde, Mavi Marmara gemisine yapılan baskın yönteminin yanlış olduğu belirtilmiş ancak operasyon meşru bulunmuştu.
Sabah