Elektrik Değil Cep Telefonu Çarpıyor

Olaylar
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız elektrik fiyatlarıyla ilgili eleştirilere cep telefonu faturalarıyla yanıt verdi. Yıldız, mesken başına 53 TL elektrik faturası, 80 TL de cep telefonu fat...
EMOJİLE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız elektrik fiyatlarıyla ilgili eleştirilere cep telefonu faturalarıyla yanıt verdi. Yıldız, mesken başına 53 TL elektrik faturası, 80 TL de cep telefonu faturası ödendiğini söyledi.

Bakan Yıldız, Meclis’te bakanlığının bütçesi üzerine milletvekillerinden gelen soruları yanıtladı. Elektrik fiyatlarıyla ilgili açıklamaları değerlendiren Bakan Yıldız, bu konuya tüketici alışkanlıklarının değişmesi açısından bakarak son 10 yıldaki cep telefonlarının kullanım süreciyle ilgili gelişmeleri aktararak yanıt verdi.
 
73 milyonluk Türkiye’de 62 milyon cep abonesi olduğunu elektrik dağıtım cirosu ile cep telefonu cirosunu da 22’şer milyar lira olduğunu söyledi. Toplam bir yılda 149 milyar dakika konuşma yapıldığını, kandil gibi özel gecelerde 1 milyar adet mesaj gönderildiğini ve bu günlerde 90 milyon TL ciro yapan GSM firmaları bulunduğunu anlatan Bakan Yıldız şunları söyledi:
 
"Mesken başına elektrik faturası miktarı 53 TL civarında. Kişi başına cep telefonu kullanım miktarı 22 TL civarı. Bir hanede 80 TL civarı cep telefonu kullanılıyor. Bu cironun elektrik gibi temel ihtiyacı geçtiğini söylemek isterim. Bunu cep telefonu kullanmayacağız anlamında söylemiyorum. Tabiki kullanacağız. Günümüz şartlarında refah seviyesinde kullanacağız. Ama 10 yıl içinde bu cirolardan bahsetmiyorken şu anki geldiğimiz rakamları vermek istedim."
 
-"BOR’LA İLGİLİ ÖZELLEŞTİRME PLANI YOK"-

BİL’le ilgili eleştirileri de yanıtlayan Bakan Yıldız, ilk anlaşması 1999 yılında yapılan bu anlaşmanın 2010 yılına getirdiği rakamın 95 milyon dolar zarar olduğunu, 2042’ye kadar da zararının 1.1 milyar dolar olacağını söyledi. Konsorsiyum üyelerine bunu sürdürülebilir anlaşma olmadığını söylediklerini dile getiren Bakan Yıldız, "Biz defaten bu parayı istiyoruz. Bu tarihi bir vakadır. Onun altına imza atan arkadaş kötü niyetli değildi belki ama onun sonuçları zarar mirasıydı. En son şunu dedik. Bizim hukuken alacağımız yok ama hukuken sürdürülebilir bir anlaşma değil. Defaten ödenmesini istedik. Süre istediler. 100 milyon dolar zararı ödeyecekler. Karşılığında 2042’ye kadar 4.7 milyar dolarlık formül değişikliği yaptık. Filmin devamı böyle. Filmin sonunu görmeden bir parçasını okursanız kamuoyunu yanıltmış olursunuz" dedi.
 
Bakan Yıldız, borla alakalı özelleştirme politikasının olmadığını belirterek, "Bor stratejiktir. Bahçenizde tapulu arazinizde bor bulursanız o sizin mülkinizden meta olmaktan çıkar ve el konulur. Önem verdiğimiz malzeme" dedi.
 
Yapılan görüşmelerden sonra Ekonomi Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile AB Bakanlığı’nın 2012 yılı bütçeleri oylanarak kabul edildi.
 

Zaman