Ege Denizi’nde gece saatlerinde en büyükleri 4,6 ve 4,2 olmak üzere çok sayıda deprem kaydedildi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi’nin verilerine göre, saat 02.00’de Saros Körfezi’nde, yerin 10,2 kilometre derinliğinde 4,2 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Saat 03.07’de Yunanistan’ın Aynoroz yarımadası yakınlarında, yerin 8,8 kilometre derinliğinde 4,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Gökçeada yakınlarında da büyüklüğü 3,0’den fazla olan çok sayıda sarsıntı kaydedildi.
6,5 ŞİDDETİNDE DEPREM
Saat 12:25’te merkez üssü Ege Denizi olan 6,5 şiddetinde deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü, Türkiye’nin batısındaki tüm illerde hissedilen depremin merkezi üssünü Gökçeada’nın batısı olarak saptadı.
Çanakkale, Edirne, İzmir, İstanbul, Tekirdağ ve Balıkesir başta olmak üzere pekçok ilde hissedilen 6,5 büyüklüğündeki deprem, paniğe neden oldu. Gökçeada açıklarında meydana gelen depremde özellikle eski Rum evlerinde çatlaklar ve çatılarında göçmeler meydana geldi. Çanakkale merkezde de bazı binalarda çatlaklar oluştu.
YARALILAR VAR
Binalardan atlayanlar ve bu nedenle yaralananlar olduğu kaydedilirken, Şarköy’de 5 kişi, Çanakkale’de 41, Gökçeada’da30, Gelibolu’da 15, Edremit’te 1 kişi hastaneye kaldırıldı. Yaralananların tümünün panik nedeniyle balkon ve pencerelerden atlayanlar olduğu açıklandı.
TARİHİ KALEDE HASAR!
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Ege Denizi’ndeki deprem nedeniyle Tarihi Seddülbahir Kalesi’nde de hasar oluştuğunu bildirdi. Çınar, il genelinde mevcut durumun normal olduğunu ve herhangi bir sıkıntı bulunmadığını söyledi. Olay sırasında bazı kişilerin, panik nedeniyle binalardan atlaması sonucu yaralandığını dile getiren Çınar, “Şu anda Çanakkale kent merkezinde 6 kişi tedavi altında” dedi. Tarihi Seddülbahir Kalesi’nde de hasar oluştuğu bilgisini veren Çınar, “Hasarın artacağını tahmin ediyorum çünkü bir sürü metruk bina mevcut. Önemli olan can kaybının yaşanmamasıydı, o da olmadı” diye konuştu.
57. ALAY ŞEHİTLİĞİ DE ZARAR GÖRDÜ
Bu arada, deprem, Gelibolu Yarımadası’ndaki 57’nci Alay Şehitliği’nde de hasara yol açtı. Önlem amacıyla ziyarete geçici olarak kapatılan şehitlikte yer alan anıtın kaidesinde çatlak ve dökülmeler oluştu. Yarımadada toprak kayması yaşanan Arıburnu yarları ile Conkbayırı’nın bazı bölgelerinde güvenlik şeridi çekilerek önlem alındı.
TEKİRDAĞ’DA MİNARESİ YIKILAN CAMİ İBADETE KAPATILDI
Ege Denizi’nde meydana gelen deprem nedeniyle Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesindeki Selimiye Camisi’nin minaresi yıkıldı. Alınan bilgiye göre, deprem dolayısıyla, ilçedeki bazı binalarda hasar meydana gelirken, Hürriyet Mahallesi’ndeki Selimiye Camisi’nin minaresi yıkıldı. Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul,1988 yılında ibadete açılan Hacı Leman Camisi’nin minaresinin depremde yıkıldığını ve kolonlarının hasar gördüğünü söyledi. Caminin üst şerefesinde de yıkılma tehlikesi bulunduğunu belirten Yurdakul, bu nedenle caminin yanından geçen yolu da trafiğe kapattıklarını ifade etti.
Müftü Ali Gülbağcı ise Kaymakam Mahmut Halal ile görüştüklerini ve hasarın tespiti için teknik bir ekip istediklerini, inceleme tamamlanıncaya kadar caminin ibadete kapatıldığını kaydetti.