SEVGİ SAYAR BAŞARAN
Bu yıl 11’incisi düzenlenen Marka Konferansı’nın ikinci gününe konuşmacı olarak katılan gelecek bilimcisi Matthias Horx, dünya ekonomisinde kadınların rolünün arttığını söyledi. Kadınların gelir seviyesinde patlama olduğunu ifade eden Horx, “Alışverişlerde ve mali yatırımlarda kadınların kararı daha belirleyici. Kararların yüzde 70’i kadınlar tarafından verilen kararlar. Ekonomi kadınsallaşıyor. Tüketimde kadınların rolü artıyor” diye konuştu.
Avrupa’nın en itibarlı trend analistlerinden ve fütüristlerinden biri olarak kabul edilen Horx, gelecekle ilgili şu yorumları yaptı: “Dünyada nüfus patlaması olmayacak. Belli bir dönemden sonra nüfus gerilemeye başlayacak. Geleceğin kentleri yeşil kentler olacak. Binalar enerji üretmeye başladı. Yeşil ekonomi çok büyüyecek.” Türkiye ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Horx “Dünyada 150 ülke başarı hikayesidir. Türkiye de bu başarı hikayelerinden biri” dedi.
Markalaşmış soyadları var
Konferansa katılan Ulusoy Uluslararası Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alican Ulusoy Türkiye’de markalaşmış soyadları olduğuna vurgu yaptı. McDonald’s Asya, Pasifik, Ortadoğu ve Afrika Kurumsal İlişkiler Başkan Yardımcısı Liam Jeory da müşterilere ünlü gibi davrandıklarına dikkat çekti.
Marka 2010 Ödülü’nün bu yılki sahibi ise yazar Elif Şafak oldu. Yazarlığın bir meslek değil, yaşam biçimi olduğunu belirten Elif Şafak, “Yaratıcılığın bulaşıcı olduğuna inanıyorum. Kolektif enerjiden hepimiz etkileniyoruz” dedi. Türkiye’nin yazın dünyasının bu kadar dinamik olmasını kadınlara borçlu olduğunu vurgulayan Şafak, “Çünkü kadınlar bir kitabı sevdiğinde bunu sevdikleriyle paylaşıyorlar” açıklamasını yaptı.
Seviştikçe gazeteler de yaşayacak
Gazetelerin içlerini doldurabildikleri sürece yaşamaya devam edeceğini belirten Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık da ‘Gazetecilik Öldü mü? Kağıt ve Mürekkebin Dijitalle Savaşı’ konulu bir konuşma yaptı.
Konuşmasında ünlü yazar Albert Camus’nün Düşüş romanından bahseden Sağlık, “Camus Avrupa insanının problemlerini anlatırken ilginç bir tanım kullanır ve der ki, ‘Geleceğin tarihçileri bugünün insanını tarif etseler ‘sevişirler ve gazete okurlardı’ derdi.’ Bu kadar güçlü metaforun yanına Camus’nün gazeteyi koyma sebebi ne olsa gerek? Gazeteler dünyayla iletişim kurmamızı sağlıyor. Eğer bu ilişkiyi kuramazlarsa zaten ömürleri bugünden bitmiştir” dedi.
Radikal