Röportaj: Arzu Erdoğral
İktidar partisi genç siyasilerin sayısını bu dönem daha da arttırıyor. Birçok kesim gençlerin önünün açılmasını olumlu karşılarken bazıları ise küçük endişeler taşıyor. Onlara göre sorun; “gençler bu sorumluluğu gereği gibi omuzlayabilecek mi?” sorusunda yatıyor. Bizlerde bu sürece fayda sağlayacağını düşünerek AK Parti’nin genç milletvekillerinden birinin çalışmalarını araştırdık. Siyasette aktif bir isim olan Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ne yapar? Hobileri ve fobileri nelerdir? Gibi sorulara yanıt aramaya çalıştık. Sorularımıza içtenlikle cevap veren Ekmen “genç nüfusun görünürde en önemli problemi istihdamdır” derken bölgesinde gençlere yönelik olarak neler yaptıklarını da on5yirmi5’e anlattı.
Meclisin en genç milletvekilinden biri olarak gençlerle ilgili ne gibi çalışmalarınız oldu? Özellikle de bölgeniz Batman’da ne gibi sorunlar tespit ettiniz. Çözüm olarak ne yaptınız?
YERİNDE VE UCUZ EĞİTİM
Partimizin, gençlere yönelik olarak; Eğitimden istihdama, Spor’dan kültüre birçok alanda çok önemli hizmetleri-politikaları oldu.
Kendi ilimde ise; en önemli hizmetimiz eğitim yatırımları ile oldu. Özellikle ortaöğretimde okullaşma oranının yükselmesi için derslik sayısını önceki döneme göre %100’un üzerinde arttırdık. Okula gitmek için ekonomik imkânı olmayan gençlere ise şartlı nakit transferi adı altında eğitime destek ödemeleri yaptık. Bu ödemelerde kız öğrencilere daha yüksek ödeme ile pozitif ayrımcılık yaptık. İlimizde 2002 yılında 2 olan Anadolu Lisesi sayısını 14’e çıkardık. Köylerden gelecek öğrencilerimizin eğitim imkânlarından faydalanabilmesi için il ve ilçe merkezlerinde yurt kapasitesine yaklaşık 2000 ilave yatak kapasitesi ekledik. Batman Üniversitesi açıldı. Böylelikle, hem yerinde ve ucuz eğitim sağladık hem de farklı illerden gençleri buluşturarak kaynaşmaya katkı sağladık. Üniversitemiz yeni kurulan üniversiteler arasında gerek altyapı gerekse de öğrenci ve öğretim elemanı sayısı ile en hızlı büyüyen üniversitelerden biridir. Yine GAP’a bağlı olarak bir Gençlik Merkezi açtık. Bu merkezde AB fonları ile öğrenci değişim programları uygulandığı gibi birçok kültürel kurs ve aktivite yapılmaktadır. Bu merkez tarafından önceki yıl büyük bir katılımla yapılan GAP Genç Festivali ilimizde düzenlendi.
GENÇLERE HEM MESLEK HEM DE HARÇLIK
Yine gençliğin önemli bir sorunu olan istihdam alanında ise; ilimizdeki fabrika ve sigortalı sayısı 2002’ye göre 10 kat arttı. İş-kur’da gençlerin istihdamına yönelik çok ciddi mesleki eğitim programları uygulandı. Gençler hem meslek edindiler hem de harçlıklarını temin ettiler.
Son bir yılda tekstil alanında müthiş bir çıkış yasadık, bu özellikle genç kızlarımız için müthiş bir imkan oldu. En önemli hizmetlerimizden biri de; başlangıçta sadece GAP illerinde uygulanan SODES (Sosyal Destek projeleri) ile su ana kadar 50 milyonun üzerinde para harcanarak gençlere çok güzel hizmetler verildi. Bu projeler arasında; gezi, eğlence, kurs, istihdam, eğitim desteği gibi birçok proje/uygulama oldu. Bu kapsamda Okullarımıza spor saha ve salonları kazandırıldı.
Amatör spor kulüpleri hem GAP hem de Valilik aracılığı ile desteklendi. Ak Partili belediyelerin desteği ile milyonlarca lira bedelle çim ve sentetik sahalar ilimize kazandırıldı. Şimdi hedefimiz ilimize bir amatör spor kulüpleri kompleksi kazandırmak ve Maliye Bakanımızın desteği ile 20000 kişilik bir stad ve 3000 kişilik kapalı spor salonu inşa etmektir.
ÖĞRENİM KREDİLERİ BEŞ KART ARTTI
Sizce ülkemizde genç nüfusun sorunları yeterince gündeme getirilebiliniyor mu?
Genç nüfus, sorunlarını dile getirebiliyor ve bu karşılık bulabiliyor. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız yakın zamanda gençlik temsilcileri ile bir araya geldi. Gençler için çok önemli işler yapıldı. Genç girişimci destekleri, üniversite gençliği için Yurt-Kur aracılığı ile yapılan otel standardında yurtlar ve 5 kat artan öğrenim kredileri bu duyarlılığa bir kaç güzel örnek.
“DEĞER” SAHİBİ GENÇLER AZALIYOR”
Ülkemizde ki genç nüfusun size göre en büyük sıkıntısı bugün nedir?
Genç nüfusun görünürde en önemli problemi istihdamdır. Bu konuda son 6 ayda hükümetimizin uyguladığı başarılı ekonomi program ile issizlikte neredeyse kriz öncesi işsizlik rakamlarına dönülmüştür. Bu ciddi bir başarıdır. Genç girişimcilere KOSGEB aracılığı ile verilen destek de bu minvalde önemlidir.
Bu görünür problemin yanında bana göre en önemli problem "değer" sahibi gençlerin azalıyor olmasıdır. Gençlerimiz maalesef ülkemizi ve dünyayı tanımada yeterince yetkin değiller. Çok önemli ve güzel örneklere rağmen gençlerin kitlesel olarak bu bilince sahip olduğunu söylemek zor gözüküyor. Bugün; Sezai Karakoç’u Necip Fazıl’ı, Yaşar Kemal’i, Nurettin Topçu’yu, Cemil Meriç’i, Nazım Hikmet’i, Kemal Tahir’i, Şerif Mardin’i ve daha birçok ilim ve fikir adamını okumayan hatta tanımayan gençlerle karşılaşıyoruz ki; bu bana göre çok önemli bir sorundur.
23. DÖNEM CUMHURİYET TARİHİNİN EN GENÇ PARLAMENTOSU
Partinizin gençlerle ilgili siyasetini beğeniyor musunuz?
Üniversiteleşme ve üniversite gençliğine verilen önemden, Ortaöğretim’de okullaşma ve verilen ekonomik destekten yukarıda bahsettim.
Hükümetlerimiz döneminde İzmir, Trabzon ve Erzurum da gerçekleşen, Mersin’de ise gerçekleşecek olan üniversite oyunları gerek tesisleşmede gerekse de dünyayla bütünleşme de önemli birer araç olmuşlardır.
Partimiz parti içi mekanizmada özerk bir yapı oluşturarak gençlere verdiği önemi ortaya koymuştur. Hem illerde hem de genel Merkez’de Gençlik ve Kadın Kolları başkanları MYK’ da doğruda temsil edilir ve müzakerelere katılırlar.
Ayrıca en önemlisi Sayın Başbakanımız gençlikten sadece is gücü olarak faydalanmayı düşünmez, gençleri karar alma mekanizması içerisine çekerek onları geleceğe de hazırlar. Şu anda Türkiye’de 25-35 yas grupları arasında yüzlerce Milletvekili, Belediye Başkanı, Parti İl Başkanı, İl Genel Meclisi ve Belediye meclisi Üyesi vardır. 23. Donem TBMM Cumhuriyet tarihinin en genç parlamentosudur. 24. dönemde yaş ortalaması daha da düşecektir.
GÜZEL DOSTLAR KAZANDIM
Sosyal iletişim ile aranızınız iyi olduğunu biliyoruz. Sosyal iletişimde aktif olmanın size yansıması ne oldu?
Sosyal iletişim ağları ile hem kendimi daha iyi anlatabiliyorum. Hem de toplumun nabzını çok hızlı ve sağlıklı olarak ölçebiliyorum. Saha çalışmalarımı anında paylaştığım için de bilinirliliğim arttı. En önemlisi de çok güzel dostlar kazandım.
ZORLUKLAR YAŞAYINCA KORKULARIMI YENDİM
Hobileriniz ve fobileriniz nedir?
Doğrusu siyaset 24 saat yapılan bir iştir. Zorlu ve sorunlu bir bölgenin milletvekiliyim. Sorumluluğum ağır. Üniversite yıllarına kadar devletin hukuk dışı ve insan onurunu zedeleyen politikaları ile daha sonra da çok çeşitli illegal örgütler ile hem bir arada yaşamayı hem de mücadeleyi öğrendim. Ama bu süreç beni de yetiştiriyor ve güçlendiriyor. Bu zorluklarla yaşayınca korkularımı yendiğimi fark ettim. Hobilere gelince; bırakın hobilerle ailemle bile ilgilenecek zamanı maalesef bulamıyorum.
HABER VE TARTIŞMA PROGRAMLARINI İZLİYORUM
En son izlediğiniz film hangisi?
En son çocuklarımla Hür Adam ve Eyvah Eyvah 2’ye gittim.
Televizyonda en çok izlediğiniz program nedir? Dizi izler misiniz?
Televizyon izlemeye fırsat bulamıyorum. Zamanım olursa haber ve tartışma programlarını izliyorum. Ama çocuklarım uyanık ise; mecburen Papatyam, Çocuklar Duymasın, Akasya Durağına talim ediyorum.
Şimdiye kadar en çok beğendiğiniz kitap nedir?
Zor bir soru; Tüm kitaplar tek bir kitabın daha iyi anlaşılması için okunur.
Yukarıda önemli yazarlarımızdan bahsettim buna ilaveten beğendiğim kitaplardan bazıları şunlardır; Devletin Kürt filmi (Belama Akura), Kürt sorununu yeniden düşünmek (Mustafa Akyol), Kader Kuyusu (Mehmet Uzun), Dicle’nin Sesi (Mehmet Uzun), Mızraksız İlmihal, Yahudileşme temayülü (Mustafa İslamoğlu), Kurban Kesmenin Psikolojik ve Metafizik Temelleri, Prof. Dr. Ali Murat Darsal
HER MAĞDURİYET BENİ ETKİLER
Seçimlere kısa bir süre kaldı. Mecliste bulunduğunuz süre içerisinde sizi en çok etkileyen bir olayı bizlerle paylaşmanızı istesek, ne söylersiniz?
Birçok hikâye anlatılabilir. Her türlü mağduriyet beni etkiler. İster bireysel ister toplumsal olsun bir sorunun çözümüne vesile olmak ise en mutlu olduğum anlardır.
Genç bir insanı başarıya götüren en önemli etmen size göre nedir?
Genç insanı hedefe götürecek etmen/ler; bilgi, donanım, hikmet, inanç, heyecan ve çalışma’dır.
Ülke gençlerini birbirine kırdırmak isteyenlere karşı çok dikkatli olunmasının gerekliği ile ilgili onlara ne gibi bir tavsiyede bulunursunuz?
Her genç arkadaşımız kendini, ülkemizi ve dünyayı tanımalı. Hiçbir kişi ve düşünceyi kategorize etmeden ötekileştirmeden anlamaya çalışmalı, empati yapmalı ve kendi için istediği her şeyi başkası için de isteyebilmeli. Bu ilkelerle hareket edildiğinde sorunlar anlaşılır ve çözümü kolaylaşır.
on5yirmi5.com