Adana’da düzmece istihbarat raporları ve sahte isimlerle kamu görevlilerinin telefonlarını dinleten paralel çete emniyette birbirine düştü. Haber10’da yer alan habere göre, polis memurları dinlemeleri amirlerinin talimatıyla yaptıklarını söyledi. Dönemin İstihbarat’tan sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Bilgin ise kanunsuz talimat vermediğini öne sürdü. Soruşturmaya delil olan belgeleri, polis memurları ve şube müdürlerinin imzaladıkları ve dinlemeye alınacak kişilere suç isnat eden raporlar olduğu ortaya çıktı.
Islak imzalı raporlar
Adana’da yasa dışı telefon dinlemeleri ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında aralarında eski Adana Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Bilgin ve eski İstihbarat Şube Müdürü Ertuğrul Yetkin ile 6 polis memurunun şüpheli olduğu tele-kulak soruşturmasında yasadışı dinlemeleri belgeleyen ıslak imzalı raporların yer aldığı öğrenildi. Soruşturmadan çıkan detaylar, paralel yapının yasadışı dinleme taktiklerini de deşifre etti.
‘Suç uydurma’ ve ‘iftira’
İstihbarat Şube’deki paralel yapılanmanın istihbari amaçlı önleme dinlemesi adı altında, suç örgütü yöneticileri ve üyelerinin isimleriyle kamu görevlilerini dinlediği belgelendi. Soruşturmaya konu olan delillerin gözaltına alınan isimlerin kendi imzalarıyla oluşturulan düzmece istihbarat raporları olduğu belirlendi. Şüpheli polis memurlarına “suç uydurma” ve “iftira” suçlamasının da yöneltildiği öğrenildi.
Yasa dışı emir vermedim
Emniyetteki işlemlerinin ardından dün sabah adliyeye sevk edilen polisler ise bir birlerini suçladı. Gözaltındaki polisler, düzmece istihbarat raporlarıyla yapılan dinlemelerin amirlerinin talimatlarıyla yapıldığını söyledi. Emniyet Müdürü İsmail Bilgin ise, “Hayır, hiçbir şekilde yasa dışı dinleme ile ilgili bir emir vermedim. Yaptığımız çalışmalar 5397 sayılı kanuna göre yapılmıştır” dedi. Şüphelilere sahte raporları kimin düzenlendiği ve emrin kim tarafından verildiği soruları yöneltildi. Şüphelilere yasa dışı dinlemeler için “herhangi bir oluşumdan emir aldınız mı” diye soruldu.
Çek senet mafyası yöneticisi
Yasadışı olarak Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı S.K’nin de dinlendiği belirlendi. Dinleme kararında Hakim S.K’ya yöneltilen suçlamalar ise oldukça çarpıcı: “Cebir şiddet kullanarak, tehdit, zorla haraç almak, silahla adam yaralamak, çek senet tahsilatı yapmak gibi haksız ekonomik çıkar sağlamak üzere örgüt kurmak.” Hakim S.K.’nın, kendi telefonunun IMEI numarası ve T.İ isimli bir şahsın kimliği kullanılarak mahkeme kararıyla 6 ay süreyle yasa dışı olarak dinlenildiği belirlendi.
6 polis cezaevine gönderildi
Adana Cumhuriyet Başsavcı vekili Ali Doğan’ın yürüttüğü soruşturmaya dayanak olan belgelerin ise Emniyet İstihbarat Daire’sinde paralel yapılanmanın sildiği hard disklerden kurtarılan log kayıtlarından elde edildiği ortaya çıktı. Zanlı polisleri, dün boyu Başsavcıvekili Ali Doğan sorguladı. Polis memuru R.K. ve kadın polis memuru M.A. serbest bırakıldı. Nöbetçi Mahkeme’ye sevk edilen Emniyet Müdürleri İsmail Bilgin ve Ertuğrul Yetkin ile bir komiserin de aralarında olduğu 6 polis tutuklandı.
IMEI numarası ve sahte isimle dinleme
TUTUKLANAN 2. Sınıf Emniyet Müdürü İsmail Bilgin’in avukatı İsa Ayanoğlu, soruşturmanın medyadaki haberlerin ardından bir hakim le bir savcının şikayeti üzerine başladığını söyledi. Ayanoğlu, “Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı S.K. ve soruşturma savcısı Ş.U., savcılığa suç duyurusunda bulunarak dinlendiklerini ifade etmişler. Bununla ilgili yapılan çalışmada iki kişiye ait cep telefonu IMEI numaralarının karşısına başka isimler yazılarak 6. Ağır Ceza Mahkemesinden önleme dinleme kararı alındığı ortaya çıkmış” dedi.