Demokratikleşme Paketi’ndeki ‘kamuda türbana serbestlik’ sağlayan reformla Nurcan Dalbudak, Sevde Beyazıt, Gülay Samancı ve Gönül Şahkulubey TBMM Genel Kurulu’na başörtüsüyle katıldı. AK Parti’li vekillerinin oturuma başörtülü katılması, Türkiye demokrasisi için devrim olarak nitelendiriliyor. Zira; önceki gün, 14 yıl önce Fazilet Partisi Milletvekili Merve Kavakçı’nın Meclis’e başörtüsüyle gelmesi üzerine kopan fırtınanın bir benzeri yaşanmadı. Söz alan tüm parti temsicileri ‘başörtüsü serbestisi’nden yana tavır takındı. Peki, başörtüsü özgürlüğüne giden süreçte neler yaşanmıştı? İşte demokrasi yolculuğunun ara durakları…
28 ŞUBAT’IN İKNA ODALARI: Kamuda 1964’ten bu yana kendini hissettiren ve 12 Eylül Askeri Darbesi’nin ardından perçinlenen başörtüsü yasağı, 28 Şubat sürecinde üniversitelerde kurulan ikna odalarına kadar uzandı. Demokrasinin bu ‘karanlık’ döneminde başörtülü öğrencilere karanlık odalarda açılmaları yönünde telkinlerde bulunuldu.
411 EL KAOSA KALKTI: Yasağın kalkması için ilk adım ise 2008’de atıldı. AK Parti’nin getirdiği düzenlemeye 411 vekil destek verdi. Ertesi gün “411 el kaosa” kalktı manşetleri atıldı ve CHP ile DSP’li vekiller, kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Mahkeme de yasağın devamına hükmetti.
YÖK’TEN ÜNİVERSİTEYE YAZI: Ekim 2010’da bir öğrencinin başvurusu üzerine YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, İstanbul Üniversitesi’ne gönderdiği ‘Disiplin uygulanmasına uymayan öğrenci dersten çıkarılamaz’ yazısı sayesinde türbanlı öğrenciler yıllar sonra üniversitelerde eğitim alma hakkına kavuştu.
VE DEMOKRASİ PAKETİ: Üniversitelerde öğrencilere verilen bu hakkın ardından harekete geçen hükümet, hazırladığı Demokratikleşme Paketi’yle kamu kurumlarındaki yasağı da ortadan kaldırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Eylül’de açıklanan pakette, kamuda türban serbestisinin sağlanmasının ardından da AK Parti’li dört vekil önceki gün Genel Kurul’a başörtüsüyle geldi.
DARBECİLER HAKİM KARŞISINA ÇIKARILDI
Türkiye demokrasisi için çalışmalar yapan hükümet, son 10 yılda özellikle insan hak ve özgürlükleri konusunda devrim niteliğinde kararlar aldı. Alınan kararlardan küçük bir bölümü şöyle:
– Olağanüstü Hal ve DGM’ler kaldırıldı.
– 12 Eylül Darbesi’nin mimarları ve 28 Şubat’ın sorumlularından hesap soruldu.
– Yerleşim birimlerine eski isimleri iade ediliyor.
– YAŞ kararlarına karşı yargı yolu açıldı.
– İşkenceye sıfır tolerans politikası uygulanıyor.
– Kürt sorunu çözüm yoluna girdi.
– Azınlık vakıflarının mülkleri iade ediliyor. Cemaat vakıflarının özgürlük alanları genişletildi.
– Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı getirilmesi.
– Farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi, geliştirilmesi ve yayını imkânı sağlandı.
– Türkçe dışında dillerde siyasi propaganda yapılması yasağının kaldırıldı.
– Irkçı uygulamalar kaldırıldı.
Akşam