BMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri tamamlanan ve 2,5 milyon memur ile 1,8 milyon emekliye toplu sözleşme hakkı veren yasa tasarısı, belediye çalışanlarına da yarayacak. Tasarı ile toplu sözleşme kazanımlarına ek olarak sosyal denge tazminatı ödenmesi imkânı verildi. Bu tazminatı verecek belediyenin malî durumunun iyi olması gerekiyor.
Memurlar ile memur emeklilerine toplu sözleşme hakkı veren tasarının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri tamamlandı. Tasarı, belediye çalışanlarına, sözleşmeye ek olarak ‘sosyal denge tazminatı’ ödenmesi imkanı getirdi. Ancak bu yoluyla çalışanlarına ek zam verecek belediyenin mali durumunun iyi olması gerekiyor. Vadesi geçmiş vergi, sosyal güvenlik primi ile Hazine’ye olan borçlarının toplamı, en son yıla ait bütçe gelirlerinin yüzde 10’ununu aşan belediye, memurlarına denge tazminatı ödeyemeyecek.
Ayrıca ödeme süresi geçtiği halde ödenmemiş aylık ile ücret borcu bulunan belediyeler de çalışanlarına ek zam veremeyecek. Böylece bu madde ile borçsuz belediyelerin sendika ile masaya oturup çalışanlarına ek zam vermesi mümkün olacak. Ayrıca tasarıya son anda bir madde eklenerek daha önce imzalanan sosyal denge tazminatı sebebiyle haklarında zimmet kararı çıkan belediye başkanları kurtarıldı. Buna göre belediye başkanları hakkında çalışanlara yapılan ilave ödemeler sebebiyle idari veya mali takibat ve yargılama yapılmayacak. Bu konuda başlatılan işlemler kaldırılacak.
Tasarı ile ilk kez 2,5 milyon memur ile 1,8 milyon emekliye toplu sözleşme hakkı veriliyor. Ancak işçilerin aksine memurların toplu sözleşmesinde grev hakkı yok. Ayrıca Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kurularak zam konusunda son söz, Bakanlar Kurulu yerine bu kurula bırakılıyor. Memura toplu sözleşme hakkı verilmesi 12 Eylül Referandumu ile Anayasa’ya girmiş, ancak ikincil mevzuat tamamlanamadığı için uygulamaya geçmemişti. Plan ve Bütçe’de kabul edilen tasarının Genel Kurul’da görüşülmesinin ardından memur sendikaları ile hükümet, toplu sözleşme masasına oturacak. Süreci hızlandırmaya çalışan hükümet, memurların yılbaşından beri alamadığı zamlı maaşı 15 Mayıs’a yetiştirmeye çalışıyor. Tasarıya göre toplu sözleşme görüşmeleri her yıl ağustos ayının ilk işgünü başlayacak. Süreç, Hakem Kurulu’nun kararı da dahil en geç ağustos ayı sonuna kadar tamamlanacak. Ancak bu yıl için tasarıya geçici bir madde konarak toplu sözleşmenin, en geç yasanın çıkmasını takip eden bir ay içinde başlaması kararlaştırıldı. Ayrıca yapılacak toplu sözleşmeler iki yıl için geçerli olacak. Bu yıl yapılacak toplu sözleşme 2012 ve 2013’ü kapsayacak. Memur, altı aylık dönemler için alacağı zammı bilecek. Bir sonraki pazarlık masası ise 2014’te kurulacak. İmzalanan toplu sözleşme metinleri Resmi Gazete’de yayımlanacak ve kanun niteliğinde olacak.
Toplu sözleşme masasına hükümet adına Kamu İşveren Heyeti, memurlar adına ise Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti katılacak. Toplu sözleşme masasına, Çalışma Bakanı başkanlık edecek. Hükümet kanadı, İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Personel Başkanlığı temsilcilerinden oluşacak. Ayrıca Çalışma Bakanı’nın önereceği diğer bürokratlar katılacak. Sendika heyetine ise en fazla üyeye sahip konfederasyon başkanı başkanlık edecek. Heyette konfederasyon başkanları hizmet kollarında yetkili sendika başkanları yer alacak.
Memurların ve emeklilerin zam pazarlığında belirleyici bir konuma yerleşen Kamu Görevlileri Hakem Kurulu 11 üyeden oluşacak. Eğer zam konusunda sendikalarla hükümet anlaşamaz ise zam oranını Hakem Kurulu belirleyecek. Kurul, en az 8 üyenin katılımıyla toplanacak. Başvurunun ardından 5 gün içinde karar verecek. Kurul kararları kesin ve bağlayıcı olacak. Bakanlar Kurulu aynen uygulamakla görevli olacak. Hakem Kurulu’na başvuru hakkı, toplu sözleşmenin geneli için en büyük konfederasyonda olacak. Yetkili sendikalar ise kendi hizmet kollarına ilişkin hususları Hakem Heyeti’ne götürebilecek. Hakem heyetinde 4 sendika ve 4 hükümet temsilcisi olacak. Bakanlar Kurulu, biri sendikaların önerdiği isimler arasından olmak üzere 2 öğretim üyesi belirleyecek. Kurulun başkanlığını ise Sayıştay, Yargıtay ve Danıştay başkan, başkan yardımcısı ve daire başkanları arasından yine Bakanlar Ku-rulu’nun belirleyeceği bir isim yapacak.
Zaman