Engin Dinç’in haberi
16-18 Mayıs 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan 12 Balkan ülkesinden 120 üniversite gencinin katıldığı “Balkan Gençlik Forumu”nun açılışı bugün saat 10.00’da Bayrampaşa Belediyesi Gençlik Merkezi Binası Kültür Salonu’nda yapıldı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, Bayrampaşa Kaymakamı Hasan Gözen, Bayrampaşa AK Parti İlçe Başkanı Cemil Yıldız, Balkan ülkelerinin konsolosları ile Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya, Moldova ve Hırvatistan’dan gençlerin katıldığı Balkan Gençlik Forumu’nun açılış programında ilk olarak ünlü piyano sanatçısı Tuluyhan Uğurlu sahne aldı. Tuluyhan Uğurlu’nun büyük bir beğeniyle dinlenen kısa konserinin ardından ilk sözü Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner aldı. Başkan Aydıner, sözlerine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve açılışa katılan diğer misafirleri selamlayarak başladı.
REYHANLI’YA SAYGI İÇİN FESTİVAL İPTAL EDİLDİ
Balkan Gençlik Forumu’nu içinde konser etkinlikleri de bulunan festival ve şenlik olarak yapmayı planladıklarını belirterek sözlerine başlayan Başkan Aydıner, Reyhanlı’da hayatını kaybeden insanların acıları tazeyken böyle bir etkinlik yapmak istemediklerini, bu yüzden de programın festival ve şenlik kısmını iptal etmeyi uygun gördüklerini söyledi. Başkan Aydıner, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bayrampaşa Belediyesi olarak çok önemli bir konuma sahibiz. Nüfusunun yüzde 48’ini Balkan orijinli insanlar oluşturuyor. Bu durum Bayrampaşa’nın çok önemli bir özelliğidir. Çünkü biz Balkanlarla aynı ortak geçmişe sahip bir ülkeyiz. Bu dinamiklerden hareketle 2000’li yıllardan itibaren çeşitli organizasyonlarla Balkan coğrafyasıyla bağlarımızı kuvvetlendirmeye çalışıyoruz. Bunlardan ilki bu yıl dokuzuncusunu yapacağımız Bereket Konvoyu’dur. Bu projemizde ‘Kardeşlik sınır tanımaz’ sloganıyla hareket ettik.”
BALKAN ŞEHİRLERİNİN TARİHİ ANLAŞILMADAN BALKANLARIN TARİHİ ANLAŞILMAZ
Balkanların hem ortak bir tarihe sahip olduğunu, hem de geleceğe birlikte uzandıkları sosyo kültürel ve ekonomik bir coğrafya olduğunu belirten Başkan Aydıner, Balkanların aynı zamanda Güneydoğu Avrupa konsepti çerçevesinde Avrupa’nın da bir parçası olduğunu söyledi. Balkanların Avrupa ve Türkiye ile işbirliği yaptığı sürece geliştiğini belirten Başkan Aydıner, “Balkanlar içine yöneldiği zamanlarda büyük sorunlarla uğraşmak zorunda kalmıştır. Balkan tarihi balkan şehirleri tarihi demektir. Balkan şehirlerinin tarihini anlamadan Balkan tarihi anlaşılmaz. Eğer Balkanların bir tarihi serüveni varsa o aslında Balkanların tarihidir. İstanbul’un, Edirne’nin, Piriştina’nın Saraybosna’nın, Selanik’in, Filibe’nin, Üsküp’ün tarihidir.” dedi.
Balkan Gençlik Forumu kapsamındaki çalıştayda 4 ayrı konu üzerine yoğunlaştıklarını ifade eden Başkan Aydıner, bu konuları “Balkanlarda Eğitim ve İşbirliği / Ortak Çalışmalar, Balkanlarda Gençlik ve Spor, Balkanlarda Dini/Sosyal Hayat, Balkanlarda Sosyal ve Kültürel İşbirliği” olarak sıraladı. Başkan Aydıner, "Balkan Gençlik Forumu’nda 12 Balkan ülkesinden 120 genç var. Bunların bir kısmı Türkiye’de eğitim almıştır. Hepsinin ortak özelliği Balkan coğrafyasının birer parçası olması ve Balkan ülkeleri arasındaki ilişkinin parçası olmalarıdır. Türkiye Cumhuriyeti olarak Balkanların birliği, beraberliği ve kardeşliğine katkıda bulunmaktan memnuniyet duymaktayız.” diye konuştu.
Organizasyonda gençlere yön göstermek üzere alanında uzman akademisyenlerin de görev aldığını belirten Başkan Aydıner, “Hocalarımız engin tecrübeleriyle gençlerin daha verimli ve etkili çalışmalarında yardımcı olacaklar. Onlara teşekkür ediyorum.” dedi.
Balkan Gençlik Forumu gibi anlamlı bir amaç için buluşan gençlerin yapacağı çalışmaların bölgenin yarınları için hayırlara vesile olmasını dileyen Başkan Aydıner, özellikle çalıştayın projelendirmesinde değerli katkıları bulunan AK Parti Bayrampaşa İlçe Başkanı Cemil Yıldız’a teşekkürlerini bildirdi. Başkan Aydıner, son olarak Bakan Müezzinoğlu’na, organizasyonun gerçekleştirilmesinde katkısı bulunan Belediye çalışanlarına ve gençlere tekrar teşekkür ederek sözlerini bitirdi.
TÜRKİYE, BALKANLARLA 600 YIL KADER ORTAKLIĞI YAPMIŞTIR
Başkan Aydıner’in konuşmasının sözü Marmara Üniversite Rektör Danışmanı ve Çalıştay Koordinatörü Yard. Doç. Dr. Fahri Solak aldı. Balkan Gençlik Forumu ve çalıştayın Türkiye’nin Balkanlarla ilişkisi bağlamında gündeme geldiğini belirten Yard. Doç. Dr. Fahri Solak, şunları söyledi:
“Türkiye, Balkanlarla 600 yıl kader ortaklığı yapmıştır. Doğu Trakya’da yaşayan nüfusu itibariyle Balkanların en önemli nüfusu barından ülkelerinden biridir. Türkiye’de birçok balkan ülkesi nüfusundan fazla Balkan kökenli vatandaş yaşamakta, aynı şekilde Balkan ülkelerinde de Türkler yaşamaktadır. 2011-12 ve 13 yılları Balkanlar-Türkiye ilişkileri açısından özellikle önem taşımaktadır. 2011 yılı Balkanlar’daki birçok devletin bağımsızlıklarının 20. yılını kutladıkları yıldır. 2012 yılı Balkan savaşlarının 100. yılı nedeniyle gündeme gelmiş ve bu konuyla ilgili çalışmalar yapılmıştır. 2013 yılı ise mübadelenin 90. yılıdır. Dolayısıyla bütün bunlar Türkiye’de bir Balkan gündeminin öne çıkmasını sağlamıştır. Bu vesileyle birçok şey yapılmıştır. Biz de Bayrampaşa Belediyesi’nin ev sahipliğinde Balkan gençlerini biraraya getirmeyi amaçladık. Balkan Gençlik Forumu, iki günlük çalıştay ve bir günlük panel şeklinde organize edilmiştir.”
Yard. Doç. Dr. Fahri Solak, daha sonra Forum’a katılan gençlere bu coğrafyanın 600 yıllık ortak tarihini anlatan sembolik bir örnek vermek istediğini kaydederek, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun hayatından kesitler anlattı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Batı Trakya’da Gümülcine’de doğduğunu ve liseye kadar eğitimini orada aldığını, daha sonra Türkiye’ye göçtüğünü ardından ise Doğu Trakya’dan milletvekili seçildiğini belirten Yard. Doç. Dr. Fahri Solak, “Sayın Müezzinoğlu şimdi de Sağlık Bakanı olmuştur. Bu bize Balkanlarla Türkiye’nin ne derece iç içe geçtiğini göstermektedir.” dedi. “İki gün boyunca gençlerle 4 konuyu masaya yatıracağız. Çalıştay sonuçlarını siyaset yapıcılara arzadeceğiz. Umuyoruz verimli olur ve sonuçlar siyasilerin kararlarında etkili olur” diyen Yard. Doç. Dr. Fahri Solak, konuşmasının sonunda katkılarından dolayı özellikle Bayrampaşa Belediyesi’ne teşekkür etti.
BİZİ HEMŞERİ YAPAN DEĞERLERİMİZE NE KADAR ŞÜKRETSEK AZDIR
Balkan Gençlik Forumu’nun açılışında son olarak Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu söz aldı. Bakan Müezzinoğlu, çocukluğu ve gençliğinin Batı Trakya ve Gümülcine’de geçtiğini, şimdi de Türkiye’de bulunduğunu şükrettiğini söyleyerek sözlerine başladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkenin dört bir yanı işgal altındayken büyük bir önderlik sergilediğini belirten Bakan Müezzinoğlu, “O da bir Balkan, Selanik çocuğuydu. Bu büyük millete inanarak, onları yeniden bağımsızlığına, ayyıldızlı bayrağın altında özgürlüğüne kavuşturan, muasır medeniyet seviyesini hedef gösteren büyük lidere teşekkür ediyorum.” dedi.
Bakan Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortak bir tarihi ve kültürü paylaşan insanlar olarak bizi hemşeri yapan değerlerimize ne kadar şükretsek azdır. Asya’nın kandilleri bütün dünyayı ışığıyla parlatırken bize de kardeşlik bağlarını miras bıraktı. Hoca Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş, Yunus Emre ve Mevlana’nın öğrencileri Balkanlara Müslüman Türk milletinin hoşgörüsünü gösterdiler. Biz bu büyük mirasa sahibiz.
Balkanların o güzel edibi Yahya Kemal’e sormuşlar; ‘Nasıl oldu da Viyana kapılarına ulaştık’ diye, o da, ‘Pilav yiyip mesnevi okuyarak’ demiş. Bugün bütün dünyanın ilgi alanına giren bu büyük şahsiyetlerin mirasına, Horasan erenlerinin mirasına sımsıkı sarılmalıyız.
Aliya İzzetbegoviç’in torunları olduğumuzu unutmamalıyız. Milli şairimiz Mehmet Akif’in torunları olduğumuzu unutmamalıyız. Her türlü işgal, asimilasyon, misyonerlik ve işgale karşı dilimizi, kültürümüzü, ahlak ve inancımızı koruduysak, bunu dedelerimizin, babalarımızın, atalarımızın geçmişte yaptığı çalışmalara borçluyuz. Bundan sonraki medeniyet yolculuğumuzu da en büyük gücümüz yeniden kendi kültürel değerlerimize, inanç ve hassasiyetlerimize sımsıkı sarılarak sürdürebiliriz.
Geçmişe doğru ilerledikçe geleceğe olan ufkumuzun ilerleyeceği, tarihçilerin ortak kanaatidir. Gençlerimizin eğlence dolu hayatlardan korumak için güçlü bir tarih bilinci vermemiz gerekmektedir.
Medeniyetimizin büyük zenginliği olan Mevlana, ‘Bir şehri şehir yapan, o şehrin büyükleridir’ der. O nedenle Aliya’yı unutmamalıyız ve onların ardından yeni yeni büyüklüklerin peşinde olmalıyız.”
HOŞGÖRÜNÜN VE SEVGİNİN DÜNYAYA SUNULDUĞU BİR COĞRAFYANIN ÜRÜNÜYÜZ
Daha sonra Türkiye’nin bölgeye yönelik çalışmalarına değinen Bakan Müezzinoğlu, TİKA, Diyanet, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları gibi kuruluşların yanısıra Balkan tarihi üzerine çalışan üniversite hocalarının da, bu mirası yarınlara taşımak ve gençlere tarih bilinci aşılamak adına önemli çalışmalara imza attığını belirtti. Bakan Müezzinoğlu, “Balkanlar’da faaliyet yürütün dernek ve federasyonlarımızın yapılan bu faaliyetlerin Balkanlar’da yayılmasında görev sahibi oldukları ve sorumluluk üstlendikleri bir gerçektir.” diye konuştu.
Bakan Müezzinoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Bakanlığa geldiğim günden bu güne büyük oranda önemsediğim gençlerim ruhen sağlıklı olmalarının kendi medeniyet değerlerinde gizli olduğuna inanıyorum. Tarih bilincimize ve kültürel kaynaklarımıza bu yüzden vurgu yapıyorum, vurgu yapmalıyız. Dinimiz ve inancımız gönül yolunu rehber edinmeyi öğretmektedir. Modern dünyanın getirdiği yalnızlık, kimlik ve inanç problemi gibi tehlikeler gençlerimizi henüz tam olarak kuşatmadı. Ama bu tehlikeden uzak da değiliz. Son dönemde yayınlanan edebi eserlere baktığımızda bireyin yalnızlığı gibi temaların ağırlık kazandığını görmekteyiz. Tarihimize baktığımızda 450 yıllık süreçte hoşgörünün, adaletin, ilmin ve sevginin dünyaya sunulduğu bir coğrafyanın ürünüyüz. Son 150 yılda Balkan coğrafyası çatışma ve ayrışmanın bedellerini ödedi. Tarihçiler der ki, ‘Dünyada çekilmemiş herhangi bir acı yoktur ki, Balkanlar’da yaşanmamış olsun.’ Sizler Balkanlar’da acı çekmiş atalarınızın torunlarısınız. Ama yine dünyaya medeniyet sunmuş ilim, adalet, hoşgörü sevgi medeniyetin de torunlarısınız. Önümüzdeki süreçte ayrışmanın, çatışmanın ağır bedellerini ödemiş bir gençlik olarak, bunun intikamını almak için değil, bize ait olan medeniyetin öncülüğünü yapmak sorumluluğunda olduğunuzu asla unutmamalısınız. İşte bugün başlayan bu programın her yönden bu konuları işleyeceğini ve faydalı çıktılar sağlayacağını düşünüyorum. Bu dünyanın yeniden bizim medeniyetimize ihtiyacı var. Bunu biz başaracağız. Hep birlikte başaracağız. Kardeşlik duygularımızı güçlendirerek başaracağız. Bu vesileyle aranızda olmaktan mutluluk duyduğumu tekrar ifade ediyor, Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner ve ekibine teşekkür ediyorum.”
Daha sonra Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, Bakan Müezzinoğlu’na bir hediye sunarken, fotoğraf çekimi için AK Parti Bayrampaşa İlçe Başkanı Cemil Yıldız da sahneye çıktı ve birlikte poz verdiler. Program serginin gezilmesiyle devam etti.
GENÇLİK BALKAN FORUMU PROGRAMI ŞÖYLE;
16 MAYIS 2013 / PERŞEMBE
09.30–10.30 Açılış Oturumu
Tuluyhan UĞURLU Piyano Resitali
Atila AYDINER (Bayrampaşa Belediye Başkanı)
Dr. Fahri SOLAK (Çalıştay Koordinatörü, Marmara Üniversitesi)
Dr. Mehmet MÜEZZİNOĞLU (Sağlık Bakanı)
10.30–11.00 Sergi Açılışı ve Kokteyl
11.00 – 13.00 I. OTURUM: BALKANLAR’DA EĞİTİM VE İŞBİRLİĞİ İMKÂNLARI
Moderatör: Y. Doç. Dr. Neriman ERSOY HACISALİHOĞLU (İstanbul Üniversitesi)
11.00–13.00 Konuşmalar / Sunumlar
13.00–13.30 Soru-Cevap
13.30–14.30 ÖĞLE ARASI
14.30–16.30 II. OTURUM: BALKANLAR’DA DİNİ HAYAT VE İŞBİRLİĞİ İMKÂNLARI
Moderatör: Hulusi ÜSTÜN (Hukukçu-Yazar)
14.30–16.30 Konuşmalar / Sunumlar
16.30–17.00 Soru-Cevap
19.00–21.00 Boğaz Gezisi ve Akşam Yemeği
17 MAYIS 2013 / CUMA
10.00 – 12.00 III. OTURUM: BALKANLAR’DA SOSYAL VE EKONOMİK İŞBİRLİĞİ İMKÂNLARI
Moderatör: Doç. Dr. Rahmi Deniz ÖZBAY (Marmara Üniversitesi)
10.00–12.00 Konuşmalar / Sunumlar
12.00–12.30 Soru-Cevap
12.30–14.00 ÖĞLE ARASI
14.00–16.30 IV. OTURUM: BALKANLAR’DA GENÇLİK, SPOR VE KÜLTÜREL İŞBİRLİĞİ İMKÂNLARI
Moderatör: Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK (İstanbul Medeniyet Üniversitesi)
14.00–16.00 Konuşmalar / Sunumlar
16.00–16.30 Soru-Cevap
17:00–19:00 Akvaryum Gezisi
19.00–21.00 Akşam Yemeği, (Şehir Parkı Mihver Et Lokantası)
PANEL PROGRAMI
18 MAYIS 2013 / CUMARTESİ
10.00–12.00 I. PANEL BALKANLAR’DA EĞİTİM VE DİNİ HAYAT
10.00–10.40 Çalıştay Sunumları
Y. Doç. Dr. Neriman ERSOY HACISALİHOĞLU (İstanbul Üniversitesi); Hulusi ÜSTÜN (Hukukçu-Yazar)
10.40–11.00 Değerlendirme: Doç. Dr. Mehmet HACISALİHOĞLU (Yıldız Teknik Üniversitesi)
11.00–11.20 Değerlendirme: Yahya MUHASSİLOVİÇ (Araştırmacı)
11.20–11.40 Soru – Cevap ve Katkı
12.00–13.30 ÖĞLE ARASI
13.30–15.30 II. PANEL: BALKANLAR’DA GENÇLİK, KÜLTÜREL VE SOSYO-EKONOMİK HAYAT
13.30–14.00 Çalıştay Sunumları
(Prof. Dr. Gülfettin ÇELİK – İstanbul Medeniyet Üniversitesi; Doç. Dr. Rahmi Deniz ÖZBAY – Marmara Üniversitesi)
14.00–14.30 Değerlendirme: Prof. Dr. İsmail COŞKUN (İstanbul Üniversitesi)
14.30–15.00 Soru – Cevap ve Katkı
15.00–16.00 Kapanış Oturumu:
Sonuç Bildirgesinin Okunması
Atila AYDINER (Bayrampaşa Belediye Başkanı)
Bekir BOZDAĞ (Başbakan Yardımcısı)
17.00–19.00 Panaroma 1453 gezisi ve Miniatürk
19.00 Akşam Yemeği (Pierre Loti)
On5yirmi5.com