Ar-Ge projelerine verilecek destekle ilgili yönetmeliğe son şeklinin verildiğini bildiren Yıldırım, ”Ar-Ge desteği, 100 bin ile 3 milyon lira arasında değişecek. Böylece genç girişimcilerin önü açılmış olacak. Mümkün olduğu kadar çok girişimcinin veya kurumun yararlanmasını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Yıldırım, son 15 yılda internette büyük bir gelişme yaşandığına dikkati çekerek, gelişmede Ar-Ge desteklerinin çok önemli rol oynadığını söyledi.
Eskiden anne, baba ve çocuktan oluşan çekirdek ailenin yeni üyesinin internet olduğunu ifade eden Yıldırım, bilişimin gelişmesiyle birlikte, yeni kültür, yeni anlayış ve yeni iş alanları oluşmaya başladığını belirtti. Bilişim sektöründeki yatırımın yeni istihdam alanı oluşturduğunu kaydeden Yıldırım, ”Böylesine stratejik öneme sahip olan bilişim sektörünün desteklenmesi gerekiyor” dedi.
3 MİLYON LİRAYA KADAR DESTEK
Bilişim sektörünün son 10 yıl içinde lokomotif sektör haline geldiğini, sektör cirosunun sürekli büyüdüğünü anımsatan Yıldırım, cirosu 34 milyar doları aşan bilişim sektörünün desteklendiğinde ise büyümesinin çok daha hızlı olacağını bildirdi. Bilişim sektöründe Ar-Ge faaliyetlerini desteklemek için yeni bir yönetmelik hazırladıklarını kaydeden Yıldırım, yönetmeliğin içeriği ve hedefleriyle ilgili şöyle konuştu:
”Yönetmeliğin şekli şemalı belli oldu. Son düzenlemeler yapıldıktan sonra yakında yürürlüğe girecek. Kurumsal ve kişisel düzeyde projeler desteklenecek. Ar-Ge desteği, 100 bin ile 3 milyon lira arasında değişecek. Böylece genç girişimcilerin önü açılmış olacak. Mümkün olduğu kadar çok girişimcinin veya kurumun yararlanmasını sağlamayı hedefliyoruz. Bugün, dünyada bilişim sektöründe adını duyuran ülkelere bakıldığında, girişimciye iki tane önemli imkan tanındığını görüyoruz. Birincisi özgürlük ve alabildiğine hayal kurabilme imkanı tanınıyor. İkincisi ise maddi destek sağlanıyor. Yeni ve farklı bir şey üretecek olana devletin bütün kapıları ardına kadar açılıyor. Türkiye’de de bu imkanı tanımak mecburiyetindeyiz. Gençlerimiz, çok zeki ve üretken. Onlara biraz imkan verildiğinde, hayal edemeyeceğimiz kadar büyük işler başaracaklarına inancım tam.”
”HAVACILIK PROJELERİNE 2 MİLYON LİRA"
Bakan Yıldırım, uzay ve havacılık sektörü başta olmak üzere, elektronik haberleşme alanındaki kişisel veya kurumsal düzeydeki girişimcilere, projelerinin yüzde 50’sinden yüzde 100’üne kadar Ar-Ge desteği sağlanabileceğini bildirdi. Elektronik haberleşme alanında destek kararı alınan projelere 1 milyon lira verilebileceğini belirten Yıldırım, havacılık ve uzay alanında destek kararı alınan projelere ise 2 milyon lira düzeyinde destek sağlayabileceklerini ifade etti.
”ORTA VADEDE 7-8 MİLYAR LİRALIK DESTEK"
Bilişim sektöründeki Ar-Ge faaliyetlerine orta vadede toplam 7-8 milyar lira kaynak aktarmayı planladıklarını açıklayan Yıldırım, ”100 projeden 10 tanesinden iş çıksa memleketimiz çok kazanır. Biz kaybettiklerimizi değil, kazandıklarımıza bakacağız. Bilişim sektörü dışında hiçbir sektörde, sermayesiz veya çok küçük sermayelerle, milyon dolarlar kazanılmaz. Bilişim sektöründe ise bunu yapmak mümkün. Dünyada bunun yüzlerce örneği var” dedi.
Bakan Yıldırım dünyada 2,5 milyar kişinin internet kullandığını, sektör büyüklüğünün ise 2,3 trilyon avroyu bulduğunu hatırlatarak, ”Türkiye’de sektör büyüklüğü 34-35 milyar dolar seviyesinde. Yapılan projeksiyonlara göre, 2016 yılında 3 milyarı aşkın kullanıcı ve 4,2 trilyon avroluk ekonomik hacme ulaşılmış olacak. Böylesine aktif ve hızlı büyüyen bir sektöre karşı duyarsız kalamayız. Bu nedenle genç girişimciler başta olmak üzere, sektörde faaliyet gösteren kişi ve kurumların, dünyadaki rakipleriyle rekabet edebilme ve büyüme hedeflerini daha da büyütebilmeleri için teşvik edilecekler ve desteklenecekler” diye konuştu.
AA