Almanya’daki Türkler seçimde oy kullanabilecek!

Olaylar
Başbakan Erdoğan Almanya Başbakanı Merkel ile açıklama yaptı. Akşam’da yer alan Merkel’in konuşmasının satır başları… -23 ve 24. fasıllların asılmasını istiyoruz. Aynı şekilde T...
EMOJİLE

Başbakan Erdoğan Almanya Başbakanı Merkel ile açıklama yaptı. Akşam’da yer alan Merkel’in konuşmasının satır başları…

-23 ve 24. fasıllların asılmasını istiyoruz. Aynı şekilde Türkiye’de seçimlerin olacağını da görüştük. Almayna’da yaşayan Türk vatandaşlarının Cumhurbaşkanlığı seçimlerine buradan katılmaları için destek vereceğimizi görüştük.

-Almanya’daki Türk vatandaşları oy kullanabilmeli. 

-Terörle mücadele konusunu görüştük. İçişleri bakanları müsteşarlarının görüşmelerini kararlaştırdık. Dış politika üzerine konuştuk. Türkiye bu alanda (Suriye) çok büyük katkıda bulunuyor. Ama bu alanda daha çok şey yapılması gerekiyor. 700 bin mülteci Suriye’den kaçmış ve Türkiye’de bulunuyor. Suriye’deki durumun bu şekilde kabul edilemeueceğini konuştuk. Maalesef Cenevre’de dilediğimiz ilerlemenin kaydedilmediğini gördük. 

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları…

-Sayın şansölyenin seçim sonrası hükümetin kurulmasından 1,5 ay sonra böyle bir davetine icabettten duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum.

-Yeni ilişkilerimizin güçleneerek süreceğine inanıyorum. 

-Bölgesel ve uluslararası meseleler arasında görüş alış verişinde bulunduk.

-Almanya’da yaşayan Türk toplumunun çeşitli sorunları var. Bunları görüştük. 

-30 Mart’ta Türkiye’de seçimler var. Partimde 3 Kasım 2002’den bu yana 3 genel seçim yaşadı. 2 de referandum yaşadık bunu dabaşarıyla atlattık. Bu seçimden de başarıyla çıkacağımıza inanıyorum. 

-En önemli beklenti seçimlerde oylarını kullanabilme konusuydu. 7 ayrı noktada artık cumhurbaşkanlığı seçimi ilk olmak üzere buradaki vatandaşlarımızın oy kullanma şansı olacak. Oy kullanma yerleri, salonlar ve 4 gün devam edecek her turda böyle bir imkan olacak.

-Terörle mücadelede ortak kararlılığımızı ifade ettik. 

-Almanya Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı. Bu yıl itibariyle 2013 sonu ticaret hacmimiz yaklaşık 36 milyar dolara ulaşacak. Yatırımlar ve turizm noktası aramızda dayanışma söz konusu. Türkiye’ye gelen turist sayısında Almanya 1. sırada. 

-2014 yılı ‘Türk-Alman Bilim Yılı’ ilan edildi. 

-Vize muafiyeti sürecinde Almanya’nın desteğini istiyoruz. 

PATRIOT VE AB TEŞEKKÜRÜ

Erdoğan: K. Maraş’taki Patriotlar konusunda sürenin uzatılması konusunda Alman yönetiminin aldığı karar yüzünden teşekkür ediyor. AB sürecine verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyorum.

Yargı ve temel haklar, adalet ve özgürlük konusundaki 2 faslın açılmasının önem ifade ettiğine inanıyorum. Bunu da öyle sanıyorum başaracağız. Şansölyenin bu konudaki desteğine ihtiyacımız var.

SORULAR

Soru: Suriye konusunda Cenevre’de ilerleme sağlanamadı. İnsani yardım konusunda BM’den beklentiniz nedir? Merkel ile görüştüğünüzde olumlu bir izlenim aldınız mı?

Erdoğan: Suriye konusunda Cenevre 1 ve 2 beklentilere olumlu bir netice ortaya koymadı. Şu an itibariyle olumlu neticeler doğuracağı beklenmiyor. Bunların dışında insani yardım konusu var. İnsanlar açlıkla mücadele ediyor. AA’nın yayınladığı 55 bin kare fotoğraf var. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Buna tüm insanlığın ortak tavır koyması lazım. 160 bin insanın öldüğü dünyadan insanlık futbol maçı seyreder gibi nasıl seyreder. 

BM Güvenlik Konseyi şu anda kilitlenmiş durumdadır. BM bir adım atamamıştır. Biz üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Sayın şansölye ile dertleştik bu konuyu. 

Merkel: Biz Rusya ile çok yoğun konuşuyoruz. Rusya’nın çok kilit bir rol oynadığını görüyoruz. Bunun anahtarı BM Güvenlik Konseyi’ndedir. Sayın Erdoğan’a kesinlikle katılıyorum. Almanya 2011’den bu yana 28 bin sığınmacı aldı. Tabi ki Türkiye ile kıyas götürmez. 

B VE C PLANIMIZ VAR

Soru:Türkiye ve benzeri diğer ülkelerle farklı medya haberleri okunuyor. Ekonomik canlanmanın duraksamaya yön tuttuğu ve Almanya ile ticari ilişkilerde yavaşlama olur mu tereddüdü var mı?

Erdoğan: Bağımsız bir kurum olan MB bu konuda adımları atıyor. Faiz artışına karşı olan bir Başbakanım. Bağımsız bir kurum olduğu için de benim müdahale yetkim yok ama kendi kanaatimi açıklamaktan da geri duramam. Bunun geçici olduğunu, bir süre sonra da B, C planımız var. Bunu en kısa zamanda ama seçim öncesi ama seçim sonrası bu uygulamayı başlatacağız.

MERKEL’DEN ‘GEZİ’ AÇIKLAMASI

Soru: Türkiye AB kapısında bekliyor. İyi niyet beyanınız ötesine giden bir adımınız olacak mı? Bu başlıklar daha önce açılsaydı yargı bağımsızlığı tartışmaları bu şiddette olmazdı görüşüne katılıyor musunuz?

Merkel: Türkiye’deki tartışmalar Türkiye’de yürütülen tartışmalar. Bizler de bu konuda yorumlarda bulunuyoruz. Gezi Parkı’ndaki protestolar konusunda bunun temel hak olduğunu söylemiştim. Protesto bir temel haktır. Her ülke kendi iç sorunlarını kendisi halletmek zorundadır. Bu süreç ucu açık olan, zaman sınırlaması olmayan görüşmelerdir. Ankara protokolü önemli bir adımdır. Adım adım ilerliyoruz. Türkiye’nin tam üyeliğine dair tereddütlerim var. Bu ucu açık bir süreç ve bu sürecin ilerlemesini istiyoruz. Fasılların açılmasını ve adımların atılmasını destekliyorum.

ASİMİLASYON KONUSU

Soru: Almanya ziyaretlerinizden birinde Türkleri asimilasyon konusunda uyarmıştınız. Hala bu görüşte misiniz?

Merkel: Herhalde bu cevabı şansölye vermeli. Bu bir genel ilkedir. Biz Almanya’da yaşayan tüm vatandaşlarımızın entegrasyon konusunda olumlu davranması gerektiğini ifade ettik. Hem kendi hem de Alman toplumunun huzuru için bu çok isabetli bir konudur. Biz uyum çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Uyum, çıkmaz yol değil, tek taraflı yol değil. Almanya’ya gelenler Almanca öğrenip burada hayatlarını devam ettiriyor. Sayın Başbakan asimilasyon olmaz dediği zaman sanki bize bunun bir uyarı gibi söylendiği hissine kapılıyoruz. Burada kimse bunu istemiyor. Böyle bir amacımız yok. Farklı kültürlerin zenginlik kattığını düşünüyoruz. Kabine görüşmelerinde bu çabaları ele aldık.