ÖSYM’de şimdi de ‘akrabalık’ bağlarıyla gündeme geldi. ÖSYM’de çalışan 350 personelden çoğu arasında eş, kardeş veya ikinci üçüncü derece akrabalık ilişkisi var.
KPSS’de ‘kopya’, YGS’de ‘şifre’, ALES’te ‘hatalı kitap basımı’ iddialarıyla Türkiye’nin yaklaşık bir yıldır gündemini meşgul eden ÖSYM’de şimdi de "akrabalık" bağları gündeme geldi. ÖSYM’de çalışan 350 personelden pek çoğu arasında eş, kardeş veya ikinci üçüncü derece akrabalık ilişkisi bulunuyor. ÖSYM’den emekli olarak ayrılan çok sayıda kişinin METEKSAN’da işe başlaması da dikkat çekiyor.
Rakamlar ÖSYM’nin yıllar içinde tam bir ‘aile şirketi’ haline geldiği gösteriyor. Kurumda 100 kişinin akraba, bir o kadar çalışanın da karı-koca olduğu belirtiliyor. Bu konu bir süre önce hükümet tarafından Meclis Genel Kurulu’nda da dile getirilmişti. ÖSYM çalışanlarının 58’i arasında eş ya da kardeş ilişkisi olduğu, 100 kişiden ise ikinci ya da üçüncü derecede akraba olduğu açıklanmıştı.
Yaşananların ardından Ölçme Seçme Yerleşme Merkezi’nin adı artık ‘Aile Seçme Yerleştirme Merkezi’ olarak anılmaya başladı. Bunun yanında ÖSYM’den emekli olan 50 kişinin METEKSAN’da işe başladığı iddiaları da dikkat çekici diğer noktalardan biri.
3 KİŞİNİN DOKTORASI VAR
ÖSYM’nin bünyesinde çalışan 350 kişiden sadece 3 kişinin doktorası bulunduğu, 34’ü açıköğretim olmak üzere 124’ünün lisans mezunu olduğunu öğrenildi. Çalışanlardan 18’inin ise yabancı dil bildiği belirtildi. Kurumda çalışan 58 kişinin yakın derece akraba olmaları kafalarda soru işareti oluşturdu.
MUHALEFET NEŞTER’E KARŞI
Hükümetin Meclis’ten çıkardığı kanunla, görevlerini bağımsız olarak yerine getirecek başkanlığa, hiçbir organ, makam, merci veya kişi talimat veremeyecek. Yeni düzenleme ile ÖSYM’deki bu akraba yapılanmasının önü kesilecek. Muhalefet ÖSYM’de arkraba yapılanmasına neşter vurulmasına kadrolaşma var diyerek karşı çıkmıştı. Bu arada ÖSYM’deki akraba bağlantılarının dışında bir önemli konu da, başkanlıktan emekli olanların sınavlarda kitapçıkların basıldığı METEKSAN’da iş hayatına devam etmesi. Buna göre, METEKSAN’ın personel yapısının ÖSYM ile doğrudan ilişkisi var ve ÖSYM çıkışlı yaklaşık 50 personel METEKSAN’da görev yapıyor.
KURUMUN YARISI AKRABA
ÖSYM’deki aile bağları ile ilgili bir araştırma yaptığını ifade eden emekli öğretmen Asım Atabey, "Günümüzde üzerine toz kondurmayan bir kurum var. Bu kurumun adı Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi Başkanlığı. Kurumda çalışan toplam kişi 350’ye yakın. Bu memurların 50’ye yakın kişisi birbiriyle evli. Kurumda karı koca olarak çalışıyorlar. 350 personelin yüz ellisi bir biriyle akraba. Şimdi çıkıp söylesinler bakalım kimin böyle bir çiftliği var. Ama ÖSYM Başkanlığı’nın var" dedi. Atabey, ÖSYM’nin yılda 40’a yakın sınav yaptığını belirterek, ÖSYM’deki yolsuzluğun 2010 yılında ortaya çıktığını ifade etti. Atabey, "Kim bilir bu akraba şirketinde, önceki yıllarda neler oldu. Çocuklarımızın geleceği bu akraba şirketinin elinde. Başarılarını överek bitiremediğimiz şirket bu işte" diye konuştu.
İÇ DENETİM OLMAZ
Demokratik Üniversite Platformu Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu da, ÖSYM’deki akraba bağını doğru bulmadığını söyledi. ÖSYM’nin yeterince şeffaf olmadığının altını çizen Hatipoğlu, "Akraba bakımından çok olan bir kurumda iç denetim rahat sağlanamaz. Kendi adamlarını sınavlarda görevlendirir. Onlara para verir. Kapalı devre çalışan bir çiftlik. Önce bunu çözmek lazım"dedi.
Cezaevlerindeki sınavlar yenilenecek
Cezaevlerinde yapılan YGS sınavı iptal edildi. Hatalı soru kitapçığı basıldığı iddasıyla soruşturma başlatılması üzerine ÖSYM yeni bir karar aldı. Kurum, 8 ilde cezaevlerinde yapılan Fen Bilimleri sınavını yenileyecek.
150 kişi yeniden sınava girecek.
İnceleme tamam gibi
Yükseköğrenime Geçiş Sınavı’ndaki (YGS) ‘şifre’ iddialarını soruşturan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı teknik incelemenin son aşamasına geldi. Kamuoyunun YGS’deki iddilarla ilgili olarak ikiye bölündüğünü söyleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş, dün bir açıklama yaptı. Gerçeğe hizmet edecek, insanları tatmin edecek sonuçlara ulaşmaya çalıştıklarını söyleyen Kuriş, ÖSYM’nin soru kitapçıklarının basıldığı Meteksan’da üç gündür inceleme yapan bilirkişilerin raporlarını henüz savcılığa teslim etmediklerini, çalışmaların sürmekte olduğunu belirtti. Soru kitapçıkları üzerinde sondaj usulü ile seçim yapılarak uzman bilirkişiler tarafından inceleme yapıldığını kaydeden Kuriş, matbaadaki araştırmanın da ayrıntılı olarak devam ettiğini aktardı. KPSS’de kopya iddiaları ile birlikte YGS’de şifre skandalının soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan ise soruşturma sonuçlanıncaya kadar kamuoyunun tatmin olmayacağını söyledi. Sakınan, dosyanın sonuçlanmasından sonra kamuoyunun tatmin olup olmayacağına dair soruya ise "Bakıp göreceğiz" yanıtını verdi.
YENİ ŞAFAK