Başbakan Erdoğan, "Birileri ellerinde döner bıçaklarıyla molotoflarla sapanlarla demir bilyelerle kilit taşlarıyla dolaşabilir ama AK Parti’nin gençliği bilgisayarıyla dolaşacak" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy’un ölümünün 76. yıl dönümü dolayısıyla AK Parti Gençlik Kolları tarafından parti genel merkezinde düzenlenen anma programına katıldı.
Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından gençlere seslenen Başbakan Erdoğan, Akif’in Çanakkale Destanı şiirinin son bölümündeki ”Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber, sana aguşunu açmış duruyor peygamber” mısrasını okudu.
Bu şiirin içinde çok ilginç tespitler olduğunu, Akif’in Bedir zaferiyle Çanakkale zaferini kıyasladığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
”Bununla ilgili çok eleştirenler oldu merhum Akif’i, ama onlar Akif’in baktığı pencereden bakmadılar. Orada aslında tespit, o nazlanış, o yakalayış farklıydı. Akif, Mehmetçiğin destanını yazdığı kadar, şehitlerin ruhuna en güzel Fatiha tefsirlerini yazdığı kadar istikbale, atiye yönelik de bizlere çok anlamlı bir miras bıraktı.
Yeniden dirilişimizin destanını yazacak
Akif her zaman okumayı, araştırmayı, ilmi teşvik etti. Maziden devralınan mirasın öz güven içinde atiye taşınmasını, yani geleceğe taşınmasını tavsiye etti. Akif’in Asım’dan ve Asım’ın neslinden beklediği buydu. Göğsünde imanla her bir gencin istikbali şekillendirecek bir ruh ve aksiyona sahip olmasını istedi. Ben, siz genç kardeşlerimden bunu istiyorum. Birileri ellerinde döner bıçaklarıyla dolaşabilir, birileri ellerinde molotoflarla dolaşabilir, birileri ellerinde sapanlarla demir bilyelerle dolaşabilir, birileri ellerinde birçok çeşitli, akla hayale gelmez, kilit taşlarıyla şunla bunla dolaşabilir, ama AK Parti’nin gençliği bilgisayarıyla dolaşacak, o tuşlarla dünyaya evet yeniden dirilişimizin destanını yazacak.”
”Bu medeniyetin evladıydı”
Mehmet Akif’in babası Mehmet Tahir Efendi’nin Kosova sınırları içindeki İpek kasabasında doğmuş alim bir zat olduğunu anlatan Erdoğan, şunları belirtti:
”Nereden nereye. Biz de nerelerden geliyoruz. Onun için sorumluluğumuzun, mesuliyetimizin ne kadar büyük olduğunu iyi bilelim. Mehmet Akif’in merhume annesi Emine Şerife Hanım aslen Buharalı. Tokatlı bir aileye mensup. Yani Mehmet Akif köken itibariyle bir Arnavut’tu. Ama Akif’te öyle bir milliyetçilik anlayışı vardı ki Türkiye’nin İstiklal Marşı’nı yazacak kadar, dikkat edin Arnavut Türk milletinin İstiklal Marşı’nı yazıyor. Bu milletin, bu toprakların, bu medeniyetin evladıydı.
Şimdi neye gayret ediyorlar bu ülkede, bu güzel ülkemde. Fitneyi, nifakı içimize sokmak, içeriden ve dışarıdan bizi bölmek parçalamak için, böl-parçala-yönet anlayışıyla bunun gayreti içindeler. İşte bu mısralar Akif’in dilinde ve gönlünde farklı bir şekilde tezahür etse de aslında asırlar öncesinden, Ahmet Yesevi’nin asırlar öncesinden, Hz. Mevlana’nın, Yunus Emre’nin mısralarıdır. Bu mısralar ilhamını Kur’an-ı Kerim’den almış mısralardır. İşte bu mısralara sahip çıkıp. Bunları ulaşabildiğimiz her kardeşimize, her coğrafyaya anlatmak, bize Akif’ten tevarüs etmiş bir emanettir, bir mesuliyettir.”
AA