Roberts, “Amerikan imparatorluğunun sona ermeye başladığı şu günlerde ekonomisi hızla büyüyen, en heyecan verici iki ülke Türkiye ve Brezilya” dedi.
Reklam ve pazarlama alanında dünyanın yaşayan efsaneleri arasında gösterilen, 86 ülkede 6 bin kişilik ekibi ile dünyanın 4’üncü büyük iletişim grubu Publicis Groupe’un lider şirketlerinden Saatchi & Saatchi’nin global CEO’su Kevin Roberts, Türkiye’yi dünyanın en heyecan verici ülkelerinden biri olarak değerlendirdi. Marka ile tüketici arasındaki duygusal bağın gücünü anlatan lovemarks (En sevilen-marka) kavramının da yaratıcısı olan Roberts, “Gelecek 10 yıl Türk yılı olacak. Türkiye, Brezilya ile birlikte Amerikan imparatorluğunun sona ermeye başladığı şu günlerde, ekonomisi hızla büyüyen, en heyecan verici iki ülke” dedi.
Türkiye’nin kokusu çekiyor
Hürriyet Gazetesi’nden Hülya Güler’in haberine göre, Management Centre Türkiye tarafından düzenlenen “Müşteri Çağında Pazarlama Zirvesi”ndeki konuşmasına Türkiye’yi “lovemarks” diye tanımlayarak başlayan Roberts, şunları söyledi: “Çünkü Türkiye bir çok açıdan çok gizemli. Tarihi, kültürü gizem dolu. Merak uyandıran bir ülke. İstanbul Boğazı ve köprüleri gerçekten iki ayrı dünya arasındaki köprü gibi çok cazibeli, adeta şehvet uyandırıyor. Rakı çok cazibeli, müzik, ezan bütün bunlar çok cazibeli. Türkiye’nin kokusu, İstanbul’un kokusu çok cazibeli. Davet eden bir koku. Türkiye bu nedenle görülmesi gereken çok özel bir yer. Herkes bunu yapmak ister. İşte bir markanın varmak isteyeceği en üst düzey bu, herkesin sizi istemesini sağlamak. Türkiye’ye düşen turistlerin, yatırımcıların karar vermesini hızlandırmak, bir an önce Türkiye’ye gelmelerini sağlamak.”
Kukla olmayı reddetme
Türkiye’ye ilk kez bundan 13 yıl önce geldiğini kaydeden Roberts, şunları dile getirdi: “Bundan 13 yıl önce Türkiye’ye ilk geldiğimde bir felaketle karşılaştım. IMF adeta ülkeyi yönetiyor gibiydi. Son dönemde ise Türkiye tamamen yeni bir politik söylem geliştirdi. ABD’ye biat eden bir ülke olmak yerine ya da Avrupa’ya ya da radikal İslam’a boyun eğmek yerine Türkiye dedi ki; ‘Biz Türkiye’nin gelişimine büyümesine destek veren katkı yapan her ülke ve her bölge ile işbirliği yapacağız. Temas içinde olacağız. Hiç bir tarafın kuklası olmayacağız. Kendimiz demokratik yollarla bizim için en iyi olan kararı verceğiz’. İşte bu söylem, Türkiye’ye son 10 yıllık büyüme başarısını, ulusalararıs araneda etkinlik kazanmayı getirdi.”
Çok kültürden vazgeçmeyin
“Artık kendinize güvenmelisiniz. Çünkü artık ekonomideki toparlanma iyileşmeye başlayalı 10 yıl oldu” diyen Kevin Roberts, şunları anlattı: “Türkiye’nin tarihinde lider olmak zaten var. Bu sizin kültürünüzün bir parçası. Çok kültürlülük de Türkiye’nin bir parçası. Doğal bir yanı. Doğal olduğu için de Türkiye’nin işine yarıyor. Çok kültürlü yapıyı korumak zordur. Çok eleştirilir ama Türkiye için asıl formül bu. Uluslararası arenada bunu sevebililer ya da sevmeyebilirler ama Türkiye’ye dışardan baktığınızda, hızla ilerliyor. Görünen bu. Türkiye’nin sanayisi çok güclü işgücü kaliteli, düşünün Ortadoğu’nun neredeyse tamamı Türk mütahhitleri tarafından inşa edildi. Ayrıca genç nüfusu unutmayın. Ben buradayım çünkü gelecek burada.”
Şampiyonlar Ligi kupası almanın zamanı gelmedi mi?
Türkiye’nin son dönemde yakaladığı olumlu rüzgarı daha da güçlendirmesi için futbol ve yemek alanında atılım yapması gerektiğini de savunan Kevin Roberts, şunları dile getirdi: “Artık, Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş’tan birinin şampiyonlar Ligi Kupasını alma zamanı gelmedi mi? Bakın Barcelona’ya, insanlar burayı futbol sayesinde, şampiyonluklar sayesinde tanıdı. Sonra oraya gezmeye gittiler. Türkiye için de aynısı olmalı. Şampiyonlar çıkarmalısınız. Bunun için futbola daha çok yatırım yapılmalı. Türkiye’yi Brezilya’dan ayıran en büyük fark bu. Bir de yemekleriniz çok iyi. Bunu da, dünyaya açmalısınız. Türkiye’den Koç ve Turkcell adını marka olarak biliyorum.”
Saatchi & Saatchi Türkiye üzerinden İran’a girecek
Gelecek yıl dünyada reklam pazarının dünyada yüzde 5 büyüyeceğinin tahmin edildiğini söyleyen Kevin Roberts şunları anlattı: “Tahminler Türkiye’de ise pazarın yüzde 15 büyüyeceğini gösteriyor. Türkiye’deki faaliyetlerimiz artık çevre ülkelerdeki fırsatları değerlendirecek kadar olgunlaştı. Türkiye’den İran, Irak pazarına girmeyi, Orta Asya ve Ortadoğu’da büyümeyi planlıyoruz.”
Krizde Avrupa’nın büyüme motoru oldunuz
Türkiye’ye dönük övgü dolu sözlerinden sonra ‘Peki, dünyanın en iyi konumda ki ülkesi olmadığımıza göre, burda yanlış olan ne?’ şeklindeki soruya da Kevin Roberts’ın verdiği yanıt şöyle oldu: “Türkiye’de yanlış olan birşey yok bence. Belki tek hata, ‘Biz de bir yanlış var’ diyerek, kendinize yeterince güvenmemeniz olabilir. Oysa kendinize inanmalı ve güvenmelisiniz. Bakın Türkiye 10 yıldır başarıyla büyüyor. Dikkat edilirse bazı ülkeler de 10 yıldır hatta daha uzun süredir başarısızlıktan, ekonomik küçülmeden ya da durgunluktan söz ediyor. Krizde Türkiye olarak Avrupa’nın büyüme motoru oldunuz. Bana göre aynı zamanda Ortadoğu’nun da, Asya’nın da büyüme motorusunuz. Çünkü Türkiye her yere uyuyor, her yere sığıyor. Nereyi isterse orayı seçebilir. En büyük hatası da bunlardan sadece birini seçmek batıya ya da doğuya doğru radikal olarak yönelmek. Yani Avrupa Birliği’nin baskısı ile sadece batıya, Ortadoğu’nun baskısı ile sadece İslam dünyasına odaklanması yapılacak en büyük hata olur.”