Röportaj: Sümeyye Ezer
Son 60 yılın en büyük kuraklığını yaşayan Somal’nin içinde bulunduğu durum insanın vicdanını sızlatıyor. Açlığın nasıl birşey olduğunu az da olsa anladığımız Ramazan ayında, Somali için bütün insanlığın elinden geleni yapması gerekiyor.
Aralarında çok sayıda hastanında bulunduğu mülteciler, yetersiz beslenmeden kaynaklanan karın şişmeleri, saç ve deri hastalıkları ile gözlerindeki katarak hastalığının yanı sıra sıtma, ishal ve tüberküloz gibi çok sayıda bulaşıcı ve salgın hastalık nedeniyle ölüm kalım savaşı veriyor.
Hiçbir afete, haksızlığa ve yardıma muhtaç durumlara duyarsız kalmayan İHH, Somalili mültecileri de unutmadı. Türkiye’de toplanan yardımlarla alınan gıda maddeleri, ilk önce Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’ya getirildi. Daha sonra başkente 750 kilometre uzaklıkta bulunan Somali eyaletine gönderilen gıda maddeleri, ardından da açlık ve kuraklığın vurduğu Hartşeik kampındaki Somalilere teslim edildi.
Somali’de ki son durumu, acil ihtiyaçları ve yapılacak çalışmaları daha yakından öğrenmek için, Afrika’ya gitmiş olan ve oradaki durumu daha yakından gören İHH Başkan Yardımcısı Murat Kavakdan ile konuştuk.
10 BİN İNSAN ÖLÜM TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA
Afrika’dan yeni geldiğiniz için oradaki durumu, insanların ihtaiyaçlarını daha iyi biliyorsunuz. Şuan Afrika’da son durum nedir?
Afrika’da ki kuraklık sebebiyle şu anda 10 bin insan ölüm tehlikesiyle karşı karşıya. İçler acısı bir durum, çünkü insanlar açlıktan ölüyor üstelik 21. yüzyılda. Özellikle Somali’de ve Kenya’nın Dadaab kampında ekiplerimiz var. Bu ekipler orada insanlara gıda yardımları gerçekleştiriyor. Bu dağıtımlar esnasında açlıktan ölen insanlarla karşılaşıyoruz. Tedavi olamayan, yaraları iyileşmeyen ve sağlık sorunları bulunan çocuklarla karşılaşıyoruz. Ciddi manada insanlık adına utanç verici bir durum söz konusu. Burda 1.5 milyar dolar gibi bir rakamla insanlar ölümden kurtulabilir. Bu duruma bütün dünyanın dur demesi lazım. Kısaca son durum içler acısı.
SOMALİ’DE DURUM İÇLER ACISI
Peki bu yürekleri sızlatan manzara karşısında siz İHH olarak bölgede nasıl faaliyetler yürüttünüz? Ve başka neler yapmayı planlıyorsunuz?
Biz bu bölgede 15 yıla yakındır çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle Somali’de 340’a yakın su kuyusu açtık. Ve 46 su kuyusunun açılma işlemleri devam ediyor. Bunun yanında mescidler, camiler ve eğitim kurumları açıyoruz. Somali’de insanları bilinçlendirmek adına açıyoruz bu eğitim kurumlarını. Bunların yanı sıra daha acil ihtiyaçlara yöneliyoruz. Gıda ve ilaç gibi. Şu anda içerisinde 3 bin tona yakın yardım malzemesi bulunan bir gemi yola çıkarmayı planlıyoruz. Ve nasip olursa çarşamba günü yükleme işlemi başlayacak. Bunun dışında Ramazan dolayısıyla insanların zekat ve fitrelerini bölgeye ulaştırma çalışmalarımız devam ediyor. Sağlık taramaları yapmaya çaılışıyoruz. Kısacası öncelikli olarak acil ihtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz.
EN ACİL İHTİYAÇ MADDİ YARDIM
Acil ihtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz dediniz. Bölgedeki acil ihtiyaçlar neler şuan?
En acil ihtiyaç maddi yardım. Biz insanların yapmış olduğu maddi yardımları bölgeye ulaştırmaya çalışıyoruz. Özellikle gıda malzemeleri, çocuklar için süt tozu, süt, bebe büskivisi, pirinç, yağ, şeker gibi temel gıda malzemelerini ulaştırıyoruz. Bunların yanı sıra sağlıkla ilgili malzemeye de ihtiyaç çok fazla. İnsanların doktorlara ihtiyaçları var. Biz kampın dışından gelen mülteciler içinde bir tedavi başlattık. Bunun için Türkiye Doktorlar Birliği Derneği’nden bir grup doktor yakın zamanda bölgeye haraket edecek. İlk etapta Doktorlar Birliğinden bir doktorumuz bölgeye gidip incelemelerde bulundu. İhtiyaçlar belirlendi ve en yakın zamanda ihtaiyaçları temin edip oraya ulaştıracağız.
Peki başlatmış olduğunuz yardım kampanyaları Ramazan ile mi sınırlı? Yoksa Ramazan’dan sonrada bu kampanyalara devam edecek misiniz?
Bizim kampanyamız zaten Ramazan’la sınırlı değildi. Biz bu bölgede çalışmalarımızı uzun yıllardır devam ettiriyoruz. Kalıcı projeler üzerinde çalışıyoruz. Bölgedeki kuraklık ile iglili çalışmalarımız Ramazan sonrasında da devam edecek. Sizin vasıtanızla da çağrı yapmak istiyorum. Somali yazıp bütün GSM operatörlerinden 3072’ye yollayıp 5 TL‘lik yardım yapmalarını istiyoruz insanlarımızdan. Bu orası için gerçekten çok önemli. Belki bizim için çok şey ifade etmiyor fakat oarda yaşayan insanların hayatta kalabilmesi için desteklerin önemi çok büyük.
on5yirmi5