112’yi Boşuna Arıyorlar!..

Olaylar
Hasta veya yaralanan insanlara daha çabuk ulaşarak, anında müdahale eden ve hastaneye yetiştirilmesi için çalışan 112 Acil Servis‘in en büyük sorunu lüzumsuz gelen aramalar. 112 Acil Servis çağr...
EMOJİLE

Hasta veya yaralanan insanlara daha çabuk ulaşarak, anında müdahale eden ve hastaneye yetiştirilmesi için çalışan 112 Acil Servis‘in en büyük sorunu lüzumsuz gelen aramalar.

112 Acil Servis çağrı merkezinde çalışanlar, bir dönem telefon sapıklarının aradığı merkez olmuştu. Bu aramaları bir şekilde sonlandırmaya çalışan merkez çalışanlarının şimdi de başı telefon tamircileriyle dertte.

Telefon tamircileri, onarımını tamamladıkları telefonların çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için ücretsiz hat olan 112 Acil Servis merkezini arıyor. Bu durum ise çalışanları zor durumda bırakırken, acil olaylara müdahalelerde zaman kaybı oluşturuyor.

Kayseri İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, 112 acil servisine yapılan asılsız ihbarların bitme noktasına geldiğini söyledi.

Ses kayıt sisteminin devreye girmesiyle 3 bin 500 civarında olan asılsız ihbar sayısının azaldığına dikkat çeken Çetinkara, 112’yi meşgul edenlerin arasında telefon tamircilerinin olmasından yakındı.

Öte yandan, geçen yıl içerisinde 112 Acil Servisi 34 bin 792 vakaya ulaştı.

112 Acil Servis’in vakaya ulaşma süresinin ilk 10 dakika oranın yüzde 87 olduğunu belirten Çetinkara, bu rakamla Kayseri’nin Türkiye’de vakaya en çabuk ulaşan iller arasında baş sıralarda yer aldığını kaydetti.

Çetinkara, 112 Acil Servis’in çıkış çağrı nedenlerine göre dağılımda trafik kazalarının ve intihar vakalarının artışına dikkat çekti.

Çetinkara, "Ambulans çıkışlarının çağrı nedenlerine göre yapılan dağılımda son 5 yılda göze çarpanlar arasında trafik kazaları ve intihar girişimleri bulunuyor. İntihar olaylarının 5 yıllık ortalamasına baktığımızda 112 Acil Servis’in intihar girişimi vakasına gittiği sayısı 311 civarında. En çok intihar girişimin yaşandığı yıl ise 2007 oldu. 2007 yılında 112 acil servisi 345 intihar girişimi vakasına müdahale etti. Trafik kazasında ise 2009 yılında artış yaşandı. 112 Acil Servis ekipleri, geçen yıl 4 bin 91 trafik kazası vakasına müdahalede bulundu." diye konuştu.

Ses kaydı sisteminin devreye girmeden önce asılsız ihbar sayısının 3 bin 500 ile 6 bin arasında olduğunu belirten Çetinkara, bu sistemin devreye girmesiyle asılsız ihbar sayısında inanılmaz bir düşüş yaşandığını söyledi. Çetinkara, "Yaptığımız çalışmalarla asılsız ihbarları bitirmeye çalışıyoruz. Yaptığımız araştırmada 112’yi en çok cep telefon tamircilerinin aradığını belirledik. Cep telefon tamircilerinin telefonun çalışıp çalışmadığını belirlemek için 112’yi arayıp sohbet ettiğini öğrendik. Ses kaydının devreye girmesiyle onlarında önüne geçtik" açıklamasında bulundu.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107