Şiddet Gören Kadın Sigorta Kapsamında

Hukuk
Kadına şiddet yasa tasarısı oybirliğiyle TBMM’de kabul edildi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Meclis Genel Kurulu’ndan ‘Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine...
EMOJİLE

Kadına şiddet yasa tasarısı oybirliğiyle TBMM’de kabul edildi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Meclis Genel Kurulu’ndan ‘Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine İlişkin Kanun Tasarısı’yla hakkında tedbir kararı verilen kadınlar, gelir testine tabi tutulmaksızın Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. Şiddet gören kadının rehabilitasyon hizmetleri bakanlık bütçesinden karşılanacak. Yasayla kadına şiddetin önlenmesi için yapılan düzenlemeler şöyle: 

 – ‘TOPLUMSAL CİNSİYET’ ÇIKTI: AKP’nin verdiği bir önerge ile ilköğretimde ve ortaöğretim müfredatında verilecek ders konuları arasından ‘Toplumsal cinsiyet’ kavramı çıkartıldı. Okullarda sadece kadının insan hakları ve kadın erkek eşitliği konusunda ders verilebilecek.

 – GELİR TESTİ YOK: Hakkında tedbir kararı verilenlerin tedavi giderleri bakanlık bütçesinden karşılanmayacak. Bu kişiler, genel sağlık sigortası kapsamına alınacak. Bu kişiler gelir testine de tabi tutulmayacak. Hakkında önleyici tedbir kararı verilen kişinin genel sağlık sigortası kapsamında karşılanmayan rehabilitasyon hizmetlerini de bakanlık üstlenecek.

 – ELEKTRONİK KELEPÇE: Şiddet uygulayana elektronik kelepçe takılarak önlem alınabilecek.
 – KREŞ İMKANI: Mağdur olan kadının varsa çocuklarına kreş imkanı sağlanacak.

 – KİMLİK DEĞİŞTİRME: Korunan kişinin kimlik ve diğer bilgi ve belgeleri değiştirilebilecek. 

 – ZORLAMA HAPSİ: Şiddet uygulayan kişi tedbir kararını ihlal ederse hakim kararıyla 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulabilecek.

 – SİLAHA AF YOK: Şiddet uygulayan kişinin silahına el konulabilecek.

 – BARINMA İMKANI: Korunan kişilerle gerekiyorsa beraberindeki çocuklara uygun barınma yeri sağlanabilecek.

 – CİNSEL ŞİDDET KAPSAMDA: Ev içinde psikolojik ve fizyolojik şiddettin yanı sıra cinsel şiddet de yasa kapsamında olacak. 

 – TAPUYA ŞERH: Korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne ‘aile konutu’ şerhi konulması kararını Aile Mahkemesi hakimi verecek. 

Akşam