Sedat Laçiner serbest bırakıldı

Hukuk
Aljazeera’nın haberine göre Çanakkale merkezli 10 ilde “Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY)” yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan, Çanakk...
EMOJİLE

Aljazeera’nın haberine göre Çanakkale merkezli 10 ilde “Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY)” yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) eski rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’in de aralarında olduğu 11 kişi, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Çanakkale Adliyesi’nde savcılık işlemleri tamamlanan 11 kişi, daha sonra hâkim karşısına çıkarıldı.

“FETÖ/PDY örgütü yöneticisi ve üyesi olmak, silahlı örgüt kurmak, nitelikli dolandırıcılık, teröre finansman sağlamak, resmi belgede sahtecilik, yardım toplama ve Dernekler Kanunu’na muhalefet” suçlarıyla ilgili soruşturma kapsamında gözaltında olan, eski ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Laçiner’in de aralarında olduğu 11 kişi, adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken 9 kişinin yargılaması sürüyor.

Serbest bırakılan 11 kişiyi adliye önünde yakınları karşıladı.

“Ömrüm, terörle nasıl mücadele ediliri anlatmakla geçti”

Laçiner gazetecilere yaptığı açıklamada, operasyonda niye gözaltına alındığını bilmediğini söyledi. Üzerine atılı bir suçun bulunmadığını ifade eden Laçiner, bilim insanı olduğunu, gazeteci kimliği bulunduğunu, doğduğundan beri kitap ve kalemle işi olduğunu belirtti.

“Bugüne kadar hep terörle nasıl mücadele ediliri anlattım, ömrüm bununla geçti” diyen Laçiner, “Ben memleketime hizmet ettim. Uluslararası İlişkiler Bölümü başkanıyım. Öğrenci yetiştiriyorum. Pazartesi günü buradaki işler nedeniyle dersime giremedim. Haftada 25 saat ders anlatıyorum ve terörle mücadele dersi anlatıyorum. Niye buradayım, beni niye buraya getirdiler, neye dayanarak? Evimde silah mı var veya bir şey mi yaptım? Hiç birisi yok. Bence bunlar ifade özgürlüğüne vurulan darbeler. Bizlerin konuşması lâzım. Ülkenin yararı için konuşması lâzım. Herkesin yararı için konuşması lâzım. Bugün hukuka olan inancımız en azından bir kere daha tazelendi” ifadelerini kullandı.

“Üzerime atılı suçun ne olduğunu bilmiyorum çünkü ortada delil yok”

Kendisiyle ilgili iddiaları “komik” olarak nitelendiren Laçiner, şunları söyledi:

“İddia yok ki ortada, suçlama yok ki. Bu hukuka hakaret, adalete hakaret. Ben bu ülkenin bunu hak ettiğine inanmıyorum. Burası Angola değil, burası Afrika’nın, Asya’nın kuytu bir ülkesi değil. Akademisyenlerini, gazetecilerini, yazarlarını, sebepsiz yere dört gün hücrede yatıran ülkeler gelişemezler, ilerleyemezler. Bizim yaşımız ilerledi ama çocuklarımıza böyle bir ülke bırakmamamız lâzım. Dört gün neden bir hücrede, neden tecrit edildim? Suçum ne, kabahatim ne? Üzerime atılı suçun ne olduğunu bilmiyorum ki. Çünkü ortada bir delil yok.”

MİT tırları soruşturmasında da tahliye

“Selam Tevhid’de kumpas” soruşturması kapsamında ise, Ocak 2014’te Adana ve Hatay’da MİT’e ait tırların durdurulmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada tutuklanan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Aydın tahliye edildi.

Soruşturma kapsamında kasım ayında tutuklanan Tümgeneral İbrahim Aydın, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu, aylık tutukluluk incelemesi kapsamında Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na götürüldü.

Tutukluluk incelemesini değerlendiren İstanbul 3. Sulh Ceza Hâkimliği, “Selam Tevhid’de Kumpas” soruşturmasını yürüten savcıdan tutuklu şüpheliler hakkındaki görüşünü sordu. Soruşturmayı yürüten savcılık da Aydın’ın adli kontrol hükümleri uygulanarak tahliye edilmesini, diğer şüphelilerin ise tutukluluk halinin devamını talep etti.

İstanbul 3. Sulh Ceza Hâkimliği de Tümgeneral İbrahim Aydın’ın, “suç vasfının şüpheli lehine değişme ihtimali, eylemlerdeki rolü, şüpheliye yönelik delillerin büyük oranda toplanması”nı dikkate alarak tahliyesine karar verdi. Hâkimlik, hakkında adli kontrol hükümleri uygulanmasına hükmettiği Aydın’a, yurt dışına çıkış yasağı koydu.

Hâkimlik diğer şüpheliler Celepoğlu ve Cihangiroğlu’nun ise tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

Bu arada, savcılığın aynı zamanda Aydın’ın ek ifadesini de aldığı öğrenildi.

MİT’e ait tırlar Adana’da böyle durdurulmuştu. [Fotoğraf: Video ekran görüntüsüSoruşturmanın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca yürütülen ve takipsizlik kararı verilen “Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü” soruşturmasında usûlsüzlükler yapıldığı iddialarıyla ilgili 22 Temmuz 2014’te yapılan operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de olduğu 11 emniyet görevlisini tutuklandı.

Soruşturma kapsamında, elde edilen yeni deliller doğrultusunda, Şubat 2015’te düzenlenen ikinci operasyonda, “terör örgütü kurmak ve yönetmek”, “kurulan örgüte üye olmak”, “terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” suçlarından 29 şüpheli polis hakkında gözaltı kararı verildi, operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden 17’si tutuklandı. Bu operasyonda Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

MİT tırları ile “Selam Tevhid” bağlantısı

Soruşturma kapsamında, Adana ve Hatay’da Ocak 2014’te MİT’e ait tırların durdurulmasının “Selam Tevhid” dosyası kapsamında yapıldığının tespiti üzerine 5 Nisan’da başlatılan üçüncü operasyonda, aralarında yarbay ve binbaşıların da olduğu 19 kişi tutuklandı.

Aynı soruşturmada gözaltına alınan eski cumhuriyet savcısı ve avukat Gültekin Avcı ile 3 emniyet personeli tutuklanırken, 3 emniyet personeli de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Elde edilen yeni deliller doğrultusunda, eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer 6 Ekim’de tutuklandı, eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı hakkında da 11 Kasım’da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

Soruşturmayı yürüten savcılık, bir kısım şüphelilerle ilgili dosyayı tamamlayarak, firari şüpheliler Fethullah Gülen ve Emre Uslu, eski emniyet müdürü Yurt Atayün ve muvazzaf subayların da aralarında olduğu 55’i tutuklu 122 kişi hakkında iddianame hazırladı. İddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 9 Kasım’da kabul edildi.

Şüpheliler Ekrem Dumanlı, Gültekin Avcı, Ali Fuat Yılmazer ve diğer bazı polislerle askerler hakkında dosya üzerindeki incelemesini sürdüren savcılık, MİT’e ait tırların durdurulmasıyla ilgili 28 Kasım’da Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Aydın, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu’nun ifadesini aldı. Aydın, Celepoğlu ve Cihangiroğlu, İstanbul 2. Sulh Ceza Hâkimliği’nce 29 Kasım’da tutuklandı.