İsrailli sanıklara barodan avukat

Hukuk
Gazze’ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda düzenlenen saldırıya ilişkin dört İsrailli yetkilinin yargılandığı davanın ikinci duruşması dün görüldü. İstanbul 7. Ağı...
EMOJİLE

Gazze’ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda düzenlenen saldırıya ilişkin dört İsrailli yetkilinin yargılandığı davanın ikinci duruşması dün görüldü.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada yargılanan, İsrail eski Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabi Aşkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avişay Levi’yi savunmaları için İstanbul Barosu tarafından avukat atandı. Mağdur avukatları atanmaya itiraz ederken, mahkeme, yargılama usulü açısından avukat atanmasının uygun olduğunu söyledi.

Sanık avukatlarından Uğur Kasapoğlu tebligatın sanıklara ulaşıp ulaşmadığı konusunda belirsizlik olduğunu ve sanıklarla görüşemediklerini belirtti. Kasapoğlu, “Şu aşamada sanıklarla görüşemiyoruz. Dava başladığına göre delillerin toplanması ve sanıkların dinlenmesi gerekiyor. Bize bir kamu hizmeti olarak İsrailli sanıkların müdafiliği verildi. Ancak bütün bunlar müdafilik yapmamızı engelliyor” ifadelerini kullandı.

Avukat Müşir Deliduman da atamanın usule aykırı olduğunu söyledi. Deliduman, “Sanıkların dosyada hiçbir beyanları yok. Sanıklara avukat atanması yönetmeliğe aykırıdır” dedi. Bunun üzerine görüşü sorulan savcı Ebubekir Melihşentürk, “Davada müdafii gerekli bulunduğundan, bu talebin reddedilmesini istiyoruz” dedi. Mahkeme heyeti de zorunlu avukat tayin ilkesi gereğince müdafii atanması gerektiğine karar verdi.

“Sanıklar gaip mi kaçak mı”

Taraf ’a konuşan Avukat Muhittin Köylüoğlu, Ceza Usul Kanunu’nun maddeleri uyarınca yargılamanın yapılamayacağını söyledi. Köylüoğlu şöyle konuştu: “Yargılamanın hiç başlamaması gerekiyordu. Gerekli tebligatın ulaşıp ulaşmadığı konusunda bilgimiz yok. Ceza Usul Kanunu’nda gaiplik ve kaçaklık diye iki ayrı konu var. Sanığın kaçak olduğuna karar verildiği bir durumda, dava açılabilir, baro avukat atayabilir ve yargılama yürütülebilir ancak mahkeme davayı karara bağlayamaz. Gaip olma durumunda ise soruşturma yapılabilir ancak dava başlayamaz. CMK’da gaip için ‘duruşma açılamaz’ diye bir madde var. Bu davada tebligata cevap verilmedi. Dolayısıyla sanıkların gaip mi, kaçak mı olduğunu bilemiyoruz. Öncelikle bu iki konunun belirlenmesi gerekiyor ki yargılamanın yapılıp yapılamayacağına karar verilsin. Yasalara göre dava durdurulmalı ve tebligat beklenmeli.

Biz temel atmadan inşaat yapıyoruz.”

Taraf