İsrail Genelkurmay Başkanına yakalama kararı

Hukuk
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi,  Mavi Marmara gemisine saldırı davasında, döneminİsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat B...
EMOJİLE

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi,  Mavi Marmara gemisine saldırı davasında, döneminİsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında, yakalama kararı verdi. Heyet, sanıklar hakkında, “kırmızı bülten” çıkarılması için ilgili kurumlara yazı yazılmasına hükmetti.  

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, avukatların taleplerine ilişkin ara kararlar açıklandı.

Buna göre mahkeme heyeti, dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ile Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında, yakalama kararının çıkarılmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti, 4 sanık hakkında “kırmızı bülten” çıkarılması için ilgili kurumlara yazı yazılmasına karar verdi.

MAVİ MARMARA DAVASI

Türkiye’de İstanbul Başsavcılığı tarafından 29 Mayıs 2012 tarihinde iddianame hazırlanmış ve Mavi Marmara saldırısının faillerinin kasten adam öldürme, kasten adam öldürmeye teşebbüs, nitelikli kasten yaralama, kasten yaralama, nitelikli yağma, deniz, demir yolu veya hava yolu ulaşım araçlarını kaçırma veya alıkoyma, nitelikli mala zarar verme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve eziyet suçlarını azmettirme suçlarından dolayı her bir mağdur için ayrı ayrı, toplamda binlerce yıla tekabül eden mahkûmiyet kararıyla cezalandırılmaları talep edildi.

Başlangıç için maruf kimseler olmaları ve operasyonu bizzat yönettiklerine dair kuvvetli deliller bulunması, İsrail medyasına verdikleri beyanatlar, İsrail’in oluşturduğu Turkell Komisyonuna verdikleri ifadelerdeki ikrarlar nedeniyle İsrail ordusunun dört üst düzey komutanı hakkında, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde (Dosya No: 2012/264 E.) “saldırı emrini vererek bu suçları azmettirdikleri” gerekçesiyle dava açıldı. Davada, İsrail Genelkurmay Başkanı GavrielAshkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı EliezerMarom, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu AvishaiLevi ve İsrail İstihbarat Başkanı AmosYadlin firari sanık olarak yargılanmaya başlandı.

Mavi Marmara davasının ilk duruşması 6, 7 ve 9 Kasım 2012 tarihinde görülürken, 21 Şubat 2013, 21 Mayıs 2013 ve 10 Ekim 2013 tarihlerinde yapılan duruşmalarla yargılamaya devam edildi.

Duruşmalarda ABD, Bahreyn, Belçika, Cezayir, Endonezya, Güney Afrika, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İtalya, Kanada, Katar, Kuveyt, Lübnan, Makedonya, Pakistan, Türkiye, Ürdün, Yemen, Suriye ve Yunanistan vatandaşı toplam 50 yabancı ve şehit yakınları dahil olmak üzere 195 Türkiyeli mağdurun ifadeleri dinlendi.