Trump Towers’ın adı değişiyor

Şirketler
2016 yılında yapılacak ABD Başkanlık Seçimleri’nde Cumhuriyetçi Parti’nin aday adaylarından Donald Trump’ın ‘Müslümanların ABD’ye girişi yasaklansın’ açıklaması, Türkiye’deki ticari faaliyetlerini olu...
EMOJİLE

2016 yılında yapılacak ABD Başkanlık Seçimleri’nde Cumhuriyetçi Parti’nin aday adaylarından Donald Trump’ın ‘Müslümanların ABD’ye girişi yasaklansın’ açıklaması, Türkiye’deki ticari faaliyetlerini olumsuz etkileyecek gibi görünüyor. 

VOA’nın haberine göre Trump’ın Türkiye’deki tek görünür faaliyeti olan Trump Alışveriş Merkezi’nin genel müdürü Bülent Kural, bugün yaptığı açıklamayla alışveriş merkezindeki Trump adının değiştirilebileceği mesajını verdi. 

Bülent Kural: ‘Trump markası ile olan ilişkimizin hukuki boyutunu değerlendiriyoruz’

Kural, ‘‘Cumhuriyetçi Parti Başkan aday adaylığı yarışını sürdüren Donald Trump, son yaptığı bazı açıklamalarla, tüm İslam dünyasını olduğu gibi halkının yüzde 99’u Müslüman olan milletimizi de rencide edici ifadelerde bulunmuştur. Müslümanlara karşı ayrımcılık niteliği taşıyan bu ifadeleri esefle karşılıyor ve kınıyoruz. Bu gibi beyanlar, bir barış ve hoşgörü dini olan İslamiyet’i hiç anlamamış veya küçük siyasi hesaplarla yüce dinimizi istismar yoluna gitmiş bir zihniyetin ürünü olmaktan öte başka bir değer taşıyamaz’’ dedi. 

Bu tepkilerini, Trump Ailesi’ne doğrudan doğruya zamanında iletilmiş olduklarını da belirten Trump Alışveriş Merkezi genel müdürü, Trump markası ile olan ilişkinin hukuki boyutunun değerlendirildiğini söyledi.

Mecidiyeköy’de bulunan Trump Towers ve Alışveriş Merkezi, İstanbul’un en görkemli rezidans, alışveriş ve iş merkezleri komplekslerinden biri. 39 katlı rezidans kulesi ve 37 katlı iş kulesi bulunan kompleksin alışveriş merkezinde giyimden, oyuncağa, bankalardan restoranlara yerli ve yabancı 85 marka hizmet veriyor. 

Yavuz Barlas: Trump, bir süre Türkiye’de iş geliştirmek için uğraştı ama başarılı olamadı.

Ancak Trump AVM genel müdürünün açıklamalarına bakılırsa durum ciddi. Habertürk gazetesi ekonomi müdürü Yavuz Barlas, Trump AVM’nin açılışında o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın alışveriş merkezine neden Türkçe isim verilmediğini sorduğunu hatırlatıyor. 

Barlas, ‘‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o günkü sözleri dikkate alınsaydı belki de bugün bir kriz yaşanmazdı. Burada asıl zarara uğrayan Trump’ın ortağı Doğan Holding olabilir. Trump markasına yıllık lisans bedeli ödeniyor. Trump’a gelince, onun Türkiye’de başka bir iştiraki yok. Bir süre Türkiye’de iş geliştirmeye çalıştılar. Ancak başarılı olamadılar. Zaten Müslüman dünyasında da fazla bir yatırımı yok. Türkiye’de yükselen tepkilerin Donald Trump’a ticari bir zarar vermez’’ dedi. 

Trump’a ödenen lisans bedeli hakkında Trump AVM’den herhangi bir açıklama gelmedi. Takvim gazetesi, Trump markasına yıllık 1 ila 5 milyon dolar arası lisan önendiğini iddia ederken Güneş gazetesine göre, bu rakam 5 milyon dolar. 

Trump Towers 2012’de açıldı

Trump Towers’ın lansman partisi Nisan 2008’de yapılmıştı. Kuştepe’de eskiden futbol sahası olan arazinin üzerinde Taşyapı-Doğan-Trump ortaklığıyla iki kule ve bir alışveriş merkezi yükseldi. Taşyapı 2009 yılında ortaklıktan çekilirken proje iki yıl gecikmeyle 2012 yılında tamamlandı. 

Trump Towers’ın açılışına katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘‘Yerli yatırımlarda Türkçe hassasiyetini ben özellikle yatırımcılarımızdan rica ediyorum. Uluslararası yatırımlarda, özellikle de iç tasarımda Türkçe hassasiyetini görmek istediğimizi burada özellikle vurgulamak istiyorum” demişti.

400 milyon dolara mal olan iş kulesi, rezidans kulesi ve alışveriş merkezinde 303 bin metrekare kullanım alanı bulunuyor.