Tanzanya’dan Teklif Var

Şirketler
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yetkilileriyle görüşen Tanzanya heyeti "TOKİ bizi desteklesin, malzemeleri Türkiye’den alalım" teklifinde bulundu. TOKİ’den yapı...
EMOJİLE

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) yetkilileriyle görüşen Tanzanya heyeti "TOKİ bizi desteklesin, malzemeleri Türkiye’den alalım" teklifinde bulundu.

TOKİ’den yapılan açıklamaya göre, Doğu Afrika;nın Hint Okyanusu kıyısındaki ülkelerinden Tanzanya’nın yetkilileri, konut sorununun çözümü için Türkiye’ye geldi.

Tanzanya Ulusal Konut Kurumu Genel Müdürü Nehemiah Mchechu başkanlığındaki heyet, TOKİ Başkan Vekili Ahmet Haluk Karabel ile görüşerek TOKİ’nin Tanzanya’da konut yapmasını istedi.

TOKİ’nin çalışmalarını daha önceki ziyaretlerinde gördüklerini ve çok etkilendiklerini ifade eden Nehemiah Mchechu, TOKİ;nin çalışma sistemini Tanzanya;da uygulamak istediklerini kaydetti. TOKİ’yi daha yakından tanımak için teknik bir ekiple geldiklerini belirten Mchechu, şunları kaydetti:

"Tanzanya’da ciddi bir konut ihtiyacı var. Şu anki konut ihtiyacı 3 milyondan fazla. Konut üretim rakamı ise çok düşük. Ulusal Konut Kurumu olarak biz 10 yılda 15 bin konut üretebildik. Hükümet;ten destek almadan, kendi kaynaklarımızı oluşturarak daha fazla ev üretmek, TOKİ ile iyi ilişkiler kurarak daha fazla aileyi konut sahibi yapmak istiyoruz.

TOKİ;nin sistemini Tanzanya;da uygulamak istiyoruz. Yüzde 100 olmasa bile bu uygulamada yüzde 60 başarı sağlasak bile bizim için iyi olacak."

TOKİ’nin yanı sıra Türk müteahhitlerini de Tanzanya’ya davet eden Mchechu, demir, çimento, çelik başta olmak üzere tüm inşaat malzemesini de Türkiye;den karşılamak istediklerini söyledi. Bundan sonra TOKİ ile sürekli iletişim halinde olacaklarını ifade eden Mchechu, TOKİ Başkanı ve yardımcılarını ülkesine davet ettiğini, karşılıklı işbirliği anlaşması imzalamak istediklerini kaydetti.

DENEYİMLERİMİZİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ

Tanzanya heyetine TOKİ yatırımları hakkında bilgi veren Başkan Vekili Karabel de TOKİ’nin devlet disiplini ve özel sektör pratikliği içerisinde çalıştığını belirterek, insanların bu yüzden kendilerine güven duyduğunu söyledi. Yapılan yatırımlarda merkezi bütçeden pay almadıklarını anlatan Karabel, TOKİ’nin kendi kaynağını kendisi üreterek 81 il ve 800 ilçede 508 bin 367 konut rakamına ulaştığını dile getirdi.

Karabel, konutların yanı sıra kamu binaları, okul, hastane, spor salonu, sevgi evi, engelsiz yaşam merkezi, pansiyon, kütüphane ve sağlık ocakları inşa ettiklerini hatırlattı. Karabel, restorasyon ve kentsel dönüşüm projelerine de ağırlık verdiklerini anlattı. Hükümetin onayı ve talimatıyla Tanzanya;ya gereken desteği vermeye hazır olduklarını belirten Karabel, başarılı çalışmalar yapılabileceğini kaydetti.

TANZANYA HEYETİ TOKİ KONUTLARINI GEZDİ

Görüşmelerin ardından ilk olarak TOKİ’nin Çankaya;da bulunan Park Oran konutlarını gezen Tanzanya heyeti, daha sonra TOKİ tarafından yapılan Gölbaşı ve Altındağ konutlarını inceledi. TOKİ konutlarına hayran kalan heyet, konut içi ve bina çevrelerinden bol bol fotoğraf aldılar.

Tanzanya Kurumsal İlişkiler ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Müdürü Susan Omari, konut alanında yeni olduklarını ve TOKİ;nin yaptığı işlerden çok şey öğrendiklerini söyledi. Omari, kentsel dönüşüm projelerini incelemek için Tanzanya;dan başka bir ekibin daha Türkiye;ye geleceğini ifade etti.

AA