Kamyon kasasına sığacak nükleer reaktör

Şirketler
Lockheed Martin Ortaklığı dün yeni bir nükleer reaktör geliştirdiğini duyurdu. Şirket, yeni projelerinin nükleer enerji alanında yeni bir çığır açacağını söylüyor. Dünya Bülteni’nin haberine göre,nükl...
EMOJİLE

Lockheed Martin Ortaklığı dün yeni bir nükleer reaktör geliştirdiğini duyurdu. Şirket, yeni projelerinin nükleer enerji alanında yeni bir çığır açacağını söylüyor.

Dünya Bülteni’nin haberine göre,nükleer füzyon temelli bu proje kapsamında geliştirilen yeni reaktörün en büyük özelliği ise mevcut reaktörlere nazaran oldukça küçük olması. Projede yapılması öngörülen reaktörün bir kamyon kasasına sığacak kadar küçük olması bekleniyor. Yeni reaktörün 10 yıl içerisinde kullanıma hazır hale getirilebileceği belirtiliyor.

Projenin başkanlığını yürüten Tom McGuire, kendisinin ve az kişiden oluşan küçük ekibinin bu proje için Lockheed Martin Ortaklığı bünyesinde bu proje için yaklaşık 4 yıldan bu yana çalıştıklarını söyledi. Ancak bundan sonraki süreç için başka şirketlerin ve hükümetlerin projeyi desteklemelerini ve ortak olmalarını beklediklerini söyledi.

McGuire, geliştirdikleri ve ilk denemelerini yaptıkları reaktörün yaklaşık 3 metre çapında olduğunu belirtiyor. Bu reaktörün yaklaşık 10 megawattlık elektrik üretme kapasitesine sahip olduğu kaydediliyor. Ekip, önümüzdeki 5 yıl içerisinde bir prototoip yapmayı planladıklarını yaklaşık 10 yıl içerisinde de projenin tamamen hayata geçebileceğini kaydediyor.

Projenin hayata geçmesiyle birlikte, düşük maaliyetle seyyar denebilecek nükleer reaktörler yapmak mümkün olacak. Dünya genelinde artan enerji ihtiyacına karşılık verebileceği söylenen yeni nükleer reaktörün iklim değişikliklerine neden olan fosil enerjilere bağımlılığı önemli ölçüde azaltacağı söyleniyor.

Projede belirtilen küçük nükleer enerji reaktörünün güvenlik özellikleriyle ilgili ise detaylı bilgi verilmiyor.