GİB e-Arşiv Fatura nedir?

Şirketler
İşletmeler yasal nedenlerden dolayı gerçekleştirdikleri çeşitli işlemleri faturalandırma sorumluluğuna sahiptir. Bunlar arasında alım, satım ve iade gibi durumlar yer alır. Bu işlem için fiziksel fatu...
EMOJİLE

İşletmeler yasal nedenlerden dolayı gerçekleştirdikleri çeşitli işlemleri faturalandırma sorumluluğuna sahiptir. Bunlar arasında alım, satım ve iade gibi durumlar yer alır. Bu işlem için fiziksel faturanın yanı sıra elektronik fatura da kullanılabilir. Faturalandırma süreci için kullanılabilen dijital yöntemlerden biri GİB e-Arşiv Fatura olarak karşımıza çıkar.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ilgili portalı üzerinden kesilen e-Arşiv Fatura, GİB e-Arşiv Fatura olarak adlandırılır. Bu faturalandırma yönteminin, benzer bir diğer faturalandırma yöntemi olan e-Faturadan farkı GİB e-Arşiv Fatura’nın e-Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişilere kesiliyor olmasıdır. İşletmeler uygun durumlarda faturalandırma yöntemi olarak bu seçenekten yararlanabilir.

GİB e-Arşiv Fatura ne işe yarar?

Faturalandırma, işletmeler için önemli işlemlerden biridir. Alım, satım, ihraç ve iade gibi gerçekleştirilen işlemlerin kayıt altına alınması ve yasal olarak belgelendirilmesi için faturalandırma yapılır. GİB e-Arşiv Fatura bu işlemi yapmak için kullanılabilen elektronik araçlardan biridir.

İşletmelerin e-Fatura ile fatura kesebilmesi için karşı tarafın da e-Fatura kullanıcısı olması gerekir. Fatura kesilen tarafın e-Fatura kullanıcısı olmadığı durumlarda GİB e-Arşiv Fatura ile faturalandırma yapılabilir. Kısacası GİB e-Arşiv Fatura, fatura keserken karşı tarafın e-Fatura mükellefi olmasına gerek kalmadan dijital ortamda faturalandırma işlemini yapmayı mümkün hâle getiren bir fatura çeşididir.

GİB e-Arşiv Fatura kullanma avantajları nelerdir?

Fatura kesmek işletmeler için yasal açıdan gerekli bir süreçtir. Buna ek olarak faturalandırma süreci çeşitli avantajlar sağlar. Genel olarak faturalandırmanın avantajları arasında yapılan işlemin yasal olarak belgelendirilmesi, faturanın muhasebe işlemlerini pratikleştirmesi ve alım satım gibi süreçlerin düzenli olarak kayıt altına alınması yer alır.

Söz konusu GİB e-Arşiv Fatura olduğunda ise, aynı e-Fatura’da olduğu gibi elektronik faturalandırmanın avantajlarından yararlanılır. Bu avantajlar temel olarak hız, verimlilik, kolay kullanım, kaynak ve iş gücü tasarrufu olarak karşımıza çıkar. Dahası, GİB e-Arşiv Fatura kesmek için, e-Fatura’dan farklı olarak karşı tarafın e-Fatura kullanıcısı olması gerekmez. Bu alanda sunulan esneklik de GİB e-Arşiv Fatura’nın bir diğer avantajıdır.