Çok amaçlı insansız kara aracı zorlu görevlere hazır

Şirketler
Savunma sanayisine yönelik kara araçları üreticisi Katmerciler, çok amaçlı insansız kara aracı geliştirdi. Tüm fonksiyonları uzaktan kontrol edilebilen, elektrikli motora sahip ve 5 saat kesintisiz ça...
EMOJİLE

Savunma sanayisine yönelik kara araçları üreticisi Katmerciler, çok amaçlı insansız kara aracı geliştirdi.

Tüm fonksiyonları uzaktan kontrol edilebilen, elektrikli motora sahip ve 5 saat kesintisiz çalışabilen Uzaktan Kumandalı Atış Platformu (UKAP), 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2017) sergileniyor.

Katmerciler İcra Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, yaptığı açıklamada, aracı fuara kadar saklayıp, bir sürpriz yaparak IDEF’te görücüye çıkardıklarını söyledi.

İnsansız, paletli bir araç geliştirdiklerini ifade eden Katmerci, aracın 25 kilometre hıza kadar çıkabildiğini belirtti. Aracı başlangıçta atış platformu olarak düşündüklerini, üzerine ASELSAN’ın SARP Uzaktan Komutalı Stabilize Silah Sistemi’ni yerleştirdiklerini anlatan Katmerciler, şunları kaydetti:

‘Ama modüler bir yapı olacak. Yeri geldiğinde termal ya da sensör hareketli kameralarla keşif gözetleme amaçlı kullanabileceksiniz. Orman yangınlarında itfaiyecilerin ulaşamadığı yerler oluyor. Onların ulaşamadığı yerlere girip çıkabilecek, su püskürten bir platform olarak da kullanabilirsiniz. Onun dışında çatışmada kalmış yaralı askerimiz, polisimizi alamıyoruz. Bunun içerisine kurşun geçirmez bir hazne yapıp sıkıntılı bölgelerden hastayı taşımak için de kullanabilirsiniz.

Tam operasyonel, bütün saha şartlarına uygunluk sağlayabilecek bir araç. İleriki versiyonlarında dar sokaklara girebilmesi için ufalıp büyüyebilenlerini yapacağız. Aynı zamanda bunu grup halinde de hareket ettirebileceksiniz. Yeri geldiğinde 100-150 tane paleti sürüp, sahada İHA’larla ya da insanlarla senkronize halde hareket edebilecek sistemler de mevcut. Bunları, etap etap devreye sokacağız. Farklı versiyonunu mayın temizleme aracı olarak kullanmayı hedefliyoruz ama yine insansız ve uzaktan kumanda edilebilir olacak.’

İHA’larla görev yapabilecek

İnsan hayatını korumak için bu tür insansız araçlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Katmerci, Türkiye’nin de yavaş yavaş bu konudaki atılımlarını gerçekleştirdiğini söyledi. Katmerci, ‘Keşif gözetleme olabilir ya da bir konvoyun önüne koyarsınız hem mayın temizleme olarak hem de erken ihbar uyarı sistemi olarak kullanabilirsiniz. Burada riske ettiğiniz bu cihaz, insan hayatını riske etmiyorsunuz. İnsan hayatını riske etmediğiniz her çözüm bizce makbul bir çözümdür. Bu çerçevede çalışmalarımız sürdürüyoruz.’ ifadelerini kullandı.

Katmerci, aracın büyüklüğünün sahadan gelen taleplere göre şekillendirildiğini belirterek, ‘Ne çok büyük ne de çok küçük. Buradaki en önemli özellik otonom olması yani öndeki bir insanı takip edip, sahanın koşullarına göre kendisini geliştirebilen bir araç olarak dizayn ettik. Sahanın şartlarına göre öğreniyor. İHA’larla senkron olabilmesi de bizim açımızdan önemli.’ değerlendirmesinde bulundu.