Coca Cola’ya tarihi dava

Şirketler
Yahudi bir ailenin Mısır’daki arazisine kurulan Coca Cola fabrikası, sınır ötesi kriz yarattı. Dev şirkete dava açan aile, Türk CEO Muhtar Kent’i hedef aldı: BABASINI ÖRNEK ALSIN Ortadoğu&...
EMOJİLE

Yahudi bir ailenin Mısır’daki arazisine kurulan Coca Cola fabrikası, sınır ötesi kriz yarattı. Dev şirkete dava açan aile, Türk CEO Muhtar Kent’i hedef aldı: BABASINI ÖRNEK ALSIN

Ortadoğu’nun sıcak toprakları bu kez asitli bir tartışmaya sahne oldu. Dünyaca ünlü içecek firması Coca Cola, kendini tarihi bir davanın ortasında buldu. Sınır ötesi bir davaya yol açan olay, 1960’da Mısır’da başladı. Mısır’ın eski lideri Cemal Abdul Nasır, Yahudiler’in mallarına el koydu. Başkent Kahire’de bulunan El Nasr Şişeleme Fabrikası’nın arazisi de el konulan yerlerden biriydi. Nasır, Bigio Ailesi’ne ait olan bu arsayı bedelsiz olarak Coca Cola fabrikasına tahsis etti. İşte Bigio Ailesi’nin fertleri, kendi arazileri üzerinde bulunan Coca Cola’nın üretim gelirinden pay almak için dava açtı.

‘ÖLÜMDEN KURTARMIŞTI…’
Yıllardır devam eden dava, ABD’deki Yahudi lobilerinin de devreye girmesiyle geniş bir boyut kazandı. Ancak Coca Cola davaya "Hitler rejiminin el koyduğu Yahudi malları konusunda bile uluslararası bir yasadışılık yok" diye savunma verince Bigio Ailesi isyan bayrağını açtı. Ailenin davayı yürüten fertlerinden Rafael Josias Bigio, Coca Cola’nın Türk CEO’su Muhtar Kent’i (60) hedef aldı. Bigio, "Coca Cola, ailemize karşı utanmaz bir mücadele içinde. Muhtar Kent, ailemize ait arazinin el konulma öyküsünü iyice incelesin. Kent’in babası Necdet Kent, Fransa’da Konsolos Yardımcılığı yaparken yüzlerce Yahudi’ye Türk pasaportu vermiş ve onları ölümden kurtarmıştı" diye konuştu.

BU DA PASAPORT KARDEŞLİĞİ
Kent soyadı, Yahudiler için çok önemli. Zira Kent’in babası İsmail Necdet Kent, 1941-1944 yılları arasında Türkiye’nin Marsilya Başkonsolosu yardımcılığını yürütürken Yahudiler’e yardım etti. Kent, İkinci Dünya Savaşı’nda birçok Yahudi’ye Türk pasaportu verip hayatlarını kurtardı.

KâRIN %7’Sİ AİLEYE
Bilgio Ailesi, Mısır’daki arazilerinde kurulan Coca Cola’nın yüz milyonlarca dolar kâr elde ettiğini, bunda kendi hakları da olduğunu savundu. Ünlü avukat Rafael Burdiso ise firmanın köşeye sıkıştığını söyledi. Burdiso, "Coca Cola, istemeden bir suça ortak olmuştur. Aile arazilerinin kullanımı için imza vermemiş. Bu nedenle Coca Cola aileye yüklü miktarda tazminat ödeyebilir. Ayrıca şirketin Mısır’daki karının yüzde 7’si de aileye gider" dedi.

ahaber.com