Çin Seferi 4.4 Milyar Dolar Getiriyor!

Şirketler
Çinli işadamlarıyla buluşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “2011’deki 24 milyar dolarlık dış ticaret hacminin sadece 2.5 milyar doları, yani yüzde 10’u Türkiye’den Çin’e ...
EMOJİLE

Çinli işadamlarıyla buluşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “2011’deki 24 milyar dolarlık dış ticaret hacminin sadece 2.5 milyar doları, yani yüzde 10’u Türkiye’den Çin’e yapılıyor. Bu dengesizliği acilen kapatmamız gerekiyor. Çinli yatırımcıları, Türkiye’de çok daha fazla yatırımla görmek istiyoruz” dedi.

Çin ve Türkiye ekonomisinin benzerlik taşıdığını vurgulayan Erdoğan, “Çin, 2010 ve 2011’de, küresel krizin çok ağır seyrettiği bir dönemde, rekor büyüme kaydetti. Türkiye ekonomisi de bu yıllarda rekor büyüme oranlarını yakaladı ve 2011’de, yüzde 8.5’lik büyüyerek, Çin’den sonra ikinci oldu” dedi.

Müteahhitlikte Çin, ABD ve Türkiye’nin ilk 3 sırayı paylaştığını belirten Erdoğan, Türkiye’nin ABD’nin önüne geçtiğini ve bu sektörde Çin’den sonra ikinci sıraya yükseldiğini söyledi. Erdoğan, dünyada dış ticaret hacmi krizin etkisiyle ciddi şekilde daralırken, Çin ve Türkiye’nin ihracatlarını artırdıklarını dile getirdi. Erdoğan, şöyle devam etti:

“Nüfus yapılarımız da benzer potansiyel barındırıyor. 1.4 milyarlık nüfusuyla Çin, Asya’nın üretim merkezi olurken, Türkiye de 75 milyonluk nüfusuyla bölgesinde üretim için cazip bir merkeze dönüşüyor. Başbakan Sayın Vın Ciabao’nun 2010’da ülkemizi ziyareti sırasında, aramızdaki ticaret hacmini 2015’te 50 milyar dolara, 2020’de de 100 milyar dolara çıkarmayı hedef olarak belirledik.”

İstanbul’dan 4 saatlik uçuşla, 50 ülkeye ulaşıldığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

“Türk Hava Yolları, Çin’e haftada 23 doğrudan uçuş gerçekleştiriyor. Coğrafi avantajlara rağmen, Türkiye’deki Çin yatırımları yeterli düzeyde değil. Çin’in, 2011 sonu itibarıyla, ülkesi dışında yaptığı 320 milyar dolar doğrudan yatırımı var. Buna karşılık son 10 yılda Çin’den ülkemize yapılan yatırımlar çok cüzi düzeylerde kalıyor.”

Kapımız ardına kadar açık

Çin’e gelmeden önce, kapsamlı bir teşvik uygulamasını açıkladıklarını belirten Erdoğan, “Teşvikler sadece ulusal yatırımcılar için değil, uluslararası yani Çinli yatırımcılar için de önemli fırsatlar sunuyor. Teknoloji, tekstil, savunma, uzay, taşımacılık gibi yatırımları güçlü şekilde destekliyoruz. Yer tahsisinde, sigorta primlerinde, vergilerde ve faizlerde ciddi teşvikler getiriyoruz. Çinli yatırımcılara kapımız ardına kadar açık” dedi. Erdoğan ayrıca Çin’den Türkiye’ye çok daha fazla turist beklediklerini de söyledi.

Enerjide büyük işbirliği

Ekonomi Bakanlığı, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Çin ziyareti sırasında Türk ve Çinli firmalar arasında enerji alanında 4.4 milyar dolarlık anlaşma imzalandığını açıkladı. İmzalanan anlaşmalar şöyle:

– Ağaoğlu Grubu ile Çinli Sinovel Grubu arasında imzalanan anlaşmaya göre, Türkiye’de 600 MW kapasitesinde rüzgar santrali kurulacak. Maliyeti 1 milyar dolar olan santralin finansmanı Çin Kalkınma Bankası tarafından sağlanacak.

– Demkor Madencilik ile Çinli Beijing Shouugang International Engineering Technology (BSIET) arasında imzalanan anlaşma; teknoloji transferi, proje dizaynı ve inşaat dahil olmak üzere 500 milyon dolarlık bir taahhüdü içeriyor.

– Lid Enerji, Çinli Sinovel Rüzgar Grubu 600 MW’lık rüzgar enerjisi üretmek üzere 1 milyar dolarlık anlaşma yaptı.

– Sun Grup, Çinli CRSBG firması ile yaptığı anlaşmayla, Türkiye ve çevre ülkelere satılmak üzere demir köprü malzemeleri, demiryolu ekipmanları alanlarında üretim gerçekleştirecek. Yatırım bedeli 100 milyon dolar.

– Akfel Grup ile Çinli China Sun Energy arasında imzalanan 350 milyon dolarlık anlaşmayla Türkiye’de güneş paneli üretilecek.

– Hattat Holding ile Çinli China Avic International Holding arasında Bartın – Amasra’da yerli taşkömürü ile çalışacak 1320 MW’lık termik santral için anlaşma imlazandı. Toplam bedeli 1.5 milyar dolar olan anlaşma, termik santral kurma ve kömür çıkarmayı içeriyor.

Ekofinans