Çalışanını trafikte bunaltmayan şirketler

Şirketler
Aylin Löle ve Zana Yavuz’un haberi Firmaların bir bölümü mesai saatlerini öne çekerek ve alternatif güzergahlarla çalışanlarını rahatlatıyor, bir bölümü de tekne kiralıyor. Şirketler, yoğunlukta...
EMOJİLE

Aylin Löle ve Zana Yavuz’un haberi

Firmaların bir bölümü mesai saatlerini öne çekerek ve alternatif güzergahlarla çalışanlarını rahatlatıyor, bir bölümü de tekne kiralıyor.

Şirketler, yoğunluktan bunalan çalışanlar için ‘akıcı’ çözümler üretiyor. Firmaların bir bölümü mesai saatlerini öne çekerek ve alternatif güzergahlarla çalışanlarını rahatlatıyor, bir bölümü de tekne kiralıyor, merkezlere ring seferleri düzenliyor…

Trafikten kaçmak isteyen İstanbullular’ın ise tek adresi ‘Boğaz’ oldu. Vapur ve tekne seferlerine talep patladı. Şehir hatları vapurları, İDO, tekne ve deniz taksiyle taşınan toplam yolcu sayısı bir haftada 4 kat artarak 250 bine ulaştı…

Şirketler, İstanbul’un çıldırtan trafiğinde çalışanları mağdur etmemek için yaratıcı çözümler buluyor. Arçelik mesai saatini yarım saat öne çekip, deniz yolu aktarmalı servisler koydu, Abdi İbrahim çalışanları için tekne kiraladı. Boehringer-Ingelheim mesai bitişini saat 16.00’ya çekti. Borusan Holding ise çalışanları için özel ‘tekne servis’ tuttu, ayrıca şehir hatlarını kullananların otopark masraflarını da ödemeye başladı. İddaa ise mesai saatlerinde bir değişikliği gitti, çalışma saatlerini 07.00 ila 16.00 arasına çekti…

ARÇELİK ÖNCESİNDEN ‘DERS’ ÇALIŞMIŞ

Çalışmanın en çok etkilediği şirketlerden biri de Arçelik… Şirket, yer itibarıyla hem Haliç hem de FSM’deki bakım çalışmalarının tam ortasında kalıyor. ‘Bunun için çalışmaların öncesinde planlamalarımızı yaptık’ diyen Arçelik yetkilileri şu bilgileri verdi:

’18 Haziran akşamı itibariyle harekete geçtik. Eski Galata Köprüsü’nün taşınması çalışmaları nedeniyle, şirket önündeki Hasköy İskelesi’yle Eyüp ve Ayvansaray’a deniz taşıtı yanaşamadığından çalışmaların tamamlanmasını bekledik. Bu süreçte, trafiğin yoğunlaştığı saatlere kalmamak için mesai saatlerimizi  yarım saat öne çektik.

HER ‘YOL’ DENENİYOR

Bu arada da çalışmaların seyrini takip ederek deniz bağlantılı kara servis taşımacılığı için girişimlerde bulunduk. 10 Temmuz’da Eski Galata Köprüsü’nün trafiğe açılmasının netleşmesi ile 6 Temmuz akşamı çıkış itibarıyla Kasımpaşa aktarmalı Harem bağlantılı seferlere başladık.

Çalışanlarımız, otobüslerle Kasımpaşa’ya transfer ediliyor, oradan şirket tarafından kiralanan tekne ile Harem İskelesi’ne geçmekte ve Harem İskelesi’nde onları evlerine götürecek olan servislerine biniyorlar. Bu uygulama sayesinde çalışanlarımızın hem trafiğin stresinden uzak kalmasını, hem de daha fazla dinlenme imkanı bulmalarını hedefliyor, yeni uygulamanın çalışanlarımızın motivasyonunu olumlu şekilde etkileyeceğini düşünüyoruz.’

ABDİ İBRAHİM TEKNE KİRALADI

TRAFİK kaosuna en etkili çözümlerden biri Abdi İbrahim’den geldi. Şirket, İstinye – Küçüksu hattında hizmet veren bir tekne kiraladı. Trafikten etkilenmemek için sabah saatlerinde mevcut servis güzergahlarından alınan çalışanlar karayoluyla Küçüksu İskelesi’ne ulaşıyor ve tekneyle İstinye’ye geçiyorlar. Aynı şekilde İstinye’de kendilerini bekleyen araçlarla şirket merkezine transferleri gerçekleştirilen çalışanlar, gün sonunda aynı güzergah üzerinden yolculuklarını tamamlıyor. Abdi İbrahim İnsan Kaynakları Direktörü Hakan Onel, ‘Çalışanlarımızın zamandan tasarruf etmelerini sağlayacak bu uygulamanın yaşam kalitelerine ciddi bir katkıda bulunacağına inanıyoruz’ dedi.

TSKB, KÖPRÜ’YE GİRMİYOR

TSKB Hazine ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Çiğdem İçel, Fındıklı’daki merkez binasına çalışanların ‘deniz servis’le ulaştıklarını söyleyerek şöyle devam etti: ‘Banka binamızın lokasyonu doğal olarak bize avantaj sağlıyor. Fındıklı ile Üsküdar arasında deniz servis uygulaması gerçekleştiriyoruz. Üsküdar’dan araçlarla Anadolu Yakası’nın değişik semtlerine transfer yapılıyor. Böylelikle, çalışanlarımız köprü trafiğine girmiyor.’

Vodafone, tekneye ring servisi yapıyor

VODAFONE Türkiye, çalışanlarının İstanbul trafiğinden daha az etkilenmesi için bir dizi akılcı çözümler geliştirdi. Şirket ilk etapta aldığı üç önlemle çalışanlara yaklaşık 30 dakikalık zaman kazandırdı.

SERVİS güzergahları yeniden gözden geçirilerek alternatif yollar kullanılmaya başlandı.

İKİNCİ köprü gişelerde OGS yerine daha maliyetli olan ancak zaman tasarrufu sağlayan KGS geçiş uygulamasına başlandı.

TRAFİĞİN yoğun olduğu güzergahlardaki servislerin başlangıç saati ortalama 10 dakika geriye alındı. Ayrıca, Paşabahçe – İstinye, Beykoz – Yeniköy, Kanlıca – Emirgan motor seferleri hattını kullanan çalışanlar için sabah ve akşam ring servis düzenlemesi başlatıldı.

Borusan, tekne kiraladı otopark parası ödüyor

BORUSAN Holding Kurumsal İletişim Müdürü Şule Yücebıyık ‘Çalışanlarımız için ‘tekne servis’ başlattık’ dedi. Yücebıyık, şöyle devam etti: ‘İlk seferimizi 19 Haziran’da gerçekleştirdiğimiz ‘tekne servisi’mizle çalışanlarımız saat 17.00’de Rumelihisarı Perili Köşk’ün önünden tekneyle tam karşı yakada Anadolu Hisarı’na taşınıyor.

Sadece 5- 10 dakika gibi kısa bir deniz yolculuğu ile Anadolu Yakası’na ulaşan çalışanlarımızı tekneden indikleri noktada tüm bölgelere ulaşımı sağlayan servislerimiz karşılıyor ve semtlerine dağıtıyor. Bu sistemle Borusanlılar akşamları en geç 1 saat içinde evlerine ulaşabiliyorlar.

Şehir hatlarıyla Avrupa yakasına geçmek isteyen çalışanların otopark masrafı da Holding tarafından karşılanıyor. Trafik, çalışanlarımız için ciddi bir sorun teşkil etmeye başlarsa tekne servis uygulamamızı sabahları da devreye alabiliriz.’

Öğle yemeği kısaldı

Boehringer-Ingelheim Satınalma ve İdari İşler Müdürü Serra Sırmay Tanju  ‘Mesai saatlerinde bir düzenleme yapıldı. Mesai saatleri 1 saatlik öğlen yemek arasını 15 dk kısaltarak 16.00’da çıkış yapılacak şekilde düzenlendi. Uygulama çalışmalar sona erene kadar (Eylül 2012) devam edecek’ dedi.

Kesintisiz seferler çalışma bitene kadar devam edecek

BAKIM çalışmaları yüzünden geçen haftaya trafik işkencesiyle başlayan İstanbullular, karadan denize transfer oldu. İBB ve İDO ek seferler koyarken, özel tur şirketleri de iki yaka arasında mekik dokudu. Arabalı vapur seferlerini 24 saat esasına göre yapmaya başlayan İDO, günde 12 bin araç ve 22 bin yolcu taşıdı.

Şehir hatları vapurları, İDO, tekne ve deniz taksiyle taşınan yolcu sayısı 250 bini buldu.  Özel deniz yolu şirketlerinin yetkilileri ise ek sefer yapıp yolcu kapasitelerini ikiye hatta üçe katladıklarını söylüyorlar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları A.Ş., köprü trafiğine alternatif olacak Kabataş – Küçüksu – Beykoz gemi seferlerini pazartesi günü başlatmıştı.  İBB’den yapılan açıkamada yeni seferlerin sabah ve akşam saatlerinde yapılacağı duyuruldu. Geçtiğimiz sezon yaz ayında boş seyreden özel deniz taşıtları bu yaz yolcu ile doldu taştı.

Özel tekne şirketlerinin yanında av yasağındaki balıkçılara da gün doğdu. Bazı balıkçılar küçük tekneleri ile iki yaka arasında taksi görevi yaptı. İDO’dan yapılan açıklamada ise, Sirkeci-Harem hattındaki arabalı vapurların köprü çalışması bitene kadar 24 saat hizmet vereceği belirtildi.

24 saat kesintisiz seferler düzenleniyor

KÖPRÜDEKİ trafiğin gece yarısından sonra da yoğun olarak devam etmesi, araç sahiplerini Sirkeci-Harem hattına yönlendiriyor. İDO rakamlarına göre 1 Temmuz’dan itibaren bu hattaki taşınan araç ve yolcu sayısı 4 kat arttı. Şirketin açıklamasında şu bilgilere yer verildi: ‘Sirkeci-Harem hattında 07.00-22.30 arasında sefer düzenleyen İDO, Harem-Sirkeci hattına 4 arabalı vapur daha ekleyerek, seferlerini araç akışının bittiği saate kadar sürdürdü. İDO, Sirkeci-Harem hattındaki artan talep üzerine sabah 06.00’da başlayacak ilk seferden itibaren köprüdeki bakım ve onarımın sona erdiği tarihe kadar 24 saat kesintisiz olarak sefer düzenleyecek.

Akşam