16 yıl sonra geri dönüyor

Şirketler
Vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifinde Emlak Bankası’nın tasfiye sürecinden çıkarılması ile ilgili maddesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kab...
EMOJİLE

Vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifinde Emlak Bankası’nın tasfiye sürecinden çıkarılması ile ilgili maddesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Teklifin ilgili 10. maddesi ile Emlak Bankası’nın marka değeri bilinirliği ve aktif varlıklarının yeterliliği dikkate alınarak, bu çerçevede tasfiye sürecinin sonlandırılması ve bankanın tekrar faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal komisyonda yaptığı açıklamada, “Bu yasal düzenlemenin sonunda BDDK nezdinde gerekli başvurular yapılacak ve banka faaliyete geçecek. Şu aşamada banka için bir özelleştirme ya da sektörel banka yapma planlarımız yok” dedi.

Ağbal önce bankanın yeni yönetiminin belirleneceğini ardından bu yönetimin hükümete bankanın geleceğine ilişkin bir plan getireceğini belirtti.

Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç de bankanın önemli bir marka değeri olduğuna dikkat çekerek “Bunu yok etmek doğru değil” dedi.

Görüşmeler sırasında verilen bilgilere göre bankanın şu an 256 milyon dolar karşılığı özsermayesi bulunuyor.

16 YILDIR FAALİYET GÖSTERMİYOR

Ziraat Bankası’na 6 Temmuz 2001 tarihinde devredilerek tasfiyesi öngörülen Emlakbank’ın, bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izni sona erdirildiğinde 403 şubesi bulunuyordu. Bankanın bankacılık işlemlerinden doğan taahhütleri ile sabit kıymetleri dahil tüm aktifleri Ziraat Bankası ile Halk Bankası’na devredilmişti.

SİYASİLERİN GÖZDESİYDİ

Emlak Bankası, 1988 yılından bu yana bankacılıktan ve inşaat işlerindeki başarısından daha çok yolsuzluk ve genel müdürleriyle gündeme geldi. Bankanın o tarihten bu yana 9 müdürü mahkemelik oldu. Siyasilerin gözdesi olan banka 2000’de özkaynaklarını tamamen yitirmişti.

İNŞAATI DESTEKLİYORDU

Banka 1926 yılında Türkiye’de “halkın inşaat teşebbüslerini desteklemek, gerekli kredileri sağlamak ve yetim haklarını korumak” amacıyla Atatürk’ün talimatları doğrultusunda “Emlak Eytam Bankası” olarak faaliyete geçmişti. Bankanın adı 1 Eylül 1946 tarihinde Türkiye Emlak Kredi Bankası Anonim Ortaklığı’na dönüştü. Bankanın inşaatta en önemli uygulamaları arasında Ataköy, Mimaroba, Sinanoba, Bahçeşehir, Elvankent, Ataşehir, Mavişehir, Mutlukent gibi konutların yanısıra Merkez Bankası Binası’nı, Milli Savunma Bakanlığı konutlarını ve TBMM lojmanları sayılıyor.-Milliyet