Türkiye’nin geçen yılın 6 ayında 1 milyar 96 milyon dolar olan yaş meyve sebze ve narenciye ihracatı, bu yılın aynı döneminde miktarda yüzde 16, değerde yüzde 9’luk artışla 1 milyar 194 bin dolara ulaştı.
Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (TYMSİB) Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, geçen yıl belirledikleri 2,2 milyar dolarlık ihracat hedefini büyük oranda tutturarak 2 milyar 174 milyon dolar seviyesini yakaladıklarını anımsattı.
Bu yıl yüzde 15 artış hedefi belirlediklerini hatırlatan Kaçmaz, yaşanan bazı sıkıntılara rağmen, yılın ilk yarısında 1 milyar 194 milyon 132 bin dolar seviyesine çıktıklarını belirtti.
Yılın ilk yarısında ortaya çıkan tablonun hedefledikleri yüzde 15’lik artışı gerçekleştireceklerini, hatta aşabileceklerini gösterdiğini ifade eden Kaçmaz, ”Fakat hava koşulları ve aşırı yağışlar taze meyve ve sebzede özellikle yazlık ürünlerde hasadın gecikmesine neden oldu. Bu da ihracata olumsuz yansıdı. Ancak yağışlar nedeniyle bazı ürünlerde de verim artacak. Bu da ilerleyen aylarda ihracata olumlu yönde yansıyacak” dedi.
Önümüzdeki süreçte ihracat rakamlarının artış trendini sürdüreceğine inandığını vurgulayan Kaçmaz, şöyle konuştu:
”Önü açık olan yaş sebze meyve sektöründe, dünya standartlarında üretim gerçekleştirerek tüm ülkelerle rekabet eder hale geldik. Özellikle üreticilerin bilinçli üretim yapması, izlenebilirlik konusunda Türkiye’nin başarıyı yakalaması, fuar ve çeşitli tanıtım organizasyonları bunda önemli etken oldu. Ayrıca Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2023 İhracat Stratejisi yol haritasına göre üretici ve ihracatçı olarak hazır olmamız sektör açısından önem taşıyor” dedi.
YILIN İLK YARISI
Kaçmaz, Türkiye’nin yaş meyve sebze ve narenciye ihracatında, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 16, değerde ise yüzde 9’luk artış yaşandığını söyledi.
Gruplar içerisinde taze sebze ihracatının miktarda yüzde 10 artış göstermesine karşın, değerde yüzde 2’lik düşüş yaşandığını ifade eden Kaçmaz, şöyle devam etti:
”Bu yılın 6 aylık döneminde taze sebze 535 milyon 196 bin 80 dolar ihracatla ilk sırada yer aldı. En fazla ihracatı yapılan ürün 375 milyon 322 bin 948 dolarla domates oldu. Bunu sırasıyla biber, hıyar-kornişon ve kabak izledi.
Yaş meyvede ise en fazla ihracatı yapılan ürün 44 milyon 565 bin 16 dolarla kiraz-vişne oldu. Bunu sırasıyla çilek, elma ve nar takip etti.”
Narenciyede geçen yıla göre değerde yüzde 37, miktarda ise yüzde 49’luk artış yaşandığına dikkati çeken Kaçmaz, narenciye içerisinde limonun miktarda yüzde 21, değerde yüzde 31 artışla bu yılın ilk yarısında 184 milyon 515 bin 539 dolarlık döviz girdisi sağladığını kaydetti.
Zaman