Türkiye ihracatta AB’yi üzdü

İstatistik
Eurostat yılın ilk 5 ayı verilerini ve haziran ayı ilk tahminlerini kapsayan Avrupa Birliği (AB) dış ticaret verilerini açıkladı. AB üyesi 27 ülkenin toplam ihracatı yılın ilk altı ayında geçen seneni...
EMOJİLE

Eurostat yılın ilk 5 ayı verilerini ve haziran ayı ilk tahminlerini kapsayan Avrupa Birliği (AB) dış ticaret verilerini açıkladı. AB üyesi 27 ülkenin toplam ihracatı yılın ilk altı ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 828.1 milyar Euro’ya ulaştı. AB’nin tüm ticari ortaklarına ihracatı artarken Türkiye ve Hindistan bu konudaki istisnalar oldu. Eurostat ülke özelindeki istatistikleri 1 ay geriden verdiği için bu karşılaştırma 2011 ve 2012’nin ilk 5 ayları arasında yapıldı.

Ocak-Mayıs döneminde AB’nin Türkiye ve Hindistan’a ihracatı yüzde 4 düşerken, Rusya’ya ihracatı yüzde 18, Güney Kore’ye yüzde 16, Brezilya’ya yüzde 15, Japonya’ya ise yüzde 14 yükseldi. Bunun yanında AB, Türkiye’yle ticarette geçtiğimiz yıl 11 milyar Euro fazla verirken bu rakam 2012’de 10.5 milyar Euro’ya geriledi. Dış ticaret fazlasında düşüş, AB’nin önemli ticaret ortaklarından Türkiye’nin yanında bir tek İsviçre’de gerçekleşti.

60 MİLYAR EURO AÇIK VERDİ
Haziran ayında AB ülkeleri beklentileri aşarak 400 milyon Euro cari fazla verirken, 6 aylık dönemde 60 milyar Euro açık verdi. Birlik’in cari açığı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 37 düştü. 17 ülkeli Euro Bölgesi ise sadece haziranda 14.9, Ocak-Haziran döneminde ise 26.2 milyar Euro dış ticaret fazlası verdi. Euro Bölgesi ülkeleri geçtiğimiz yılın ilk yarısında 23 milyar Euro cari açık vermişti. Ocak-Mayıs döneminde 74.7 milyar Euro cari fazla veren Almanya, AB’nin dış ticaretteki bayrak gemisi oldu.

Habertürk