Sanayide Çarklar Dönüyor

İstatistik
Ekonomistlere göre, veriler ekonomideki canlılığın sürdüğünü gösteriyor. Merkez Bankası’nın para politikasındaki sıkılaştırmanın ise aralıkta sanayi üretimini yavaşlatması bekleniyor. Toplam san...
EMOJİLE

Ekonomistlere göre, veriler ekonomideki canlılığın sürdüğünü gösteriyor. Merkez Bankası’nın para politikasındaki sıkılaştırmanın ise aralıkta sanayi üretimini yavaşlatması bekleniyor.

Toplam sanayi üretimi, kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 artış gösterdi. Ekonomistlere göre, sanayi üretim verisi ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdüğüne işaret ediyor. Merkez Bankası’nın para politikasında sıkılaştırmayı sürdürmesi ve aralıkta güçlü baz etkisi sebebiyle üretim artış hızında yavaşlama bekleniyor. Rakamları değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2011 yılı Kasım ayında sanayi üretim endeksinin, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 artış gösterdiğini belirterek, "Takvim etkisinden arındırılmış endeks de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 oranında artış, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2,5 oranında azalış göstermiştir. Böylece, her üç seride de 2005 yılından bu yana en yüksek kasım ayı sanayi üretim endeksi değerlerine ulaşmış olduk." ifadelerini kullandı. Ergün, sanayinin, dünyada yaşanan her türlü belirsizliğe rağmen güçlü büyümesini sürdürmeye devam ettiğini ifade etti.
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış endeks Kasım 2011’de 2010’un aynı ayına göre yüzde 5,2 artarken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,5 azaldı. ING Bank ekonomisti Ömer Zeybek yayımladığı raporda, "Kasım ayı verileri ekonomik aktivitede beklenen ivme kaybının henüz somut olarak ortaya çıkmadığını gösterdi. Merkez Bankası’nın ekim sonunda uygulamaya koyduğu sıkılaştırıcı para politikasının ve geçtiğimiz seneden kaynaklanan güçlü baz etkisinin gelecek verilere yansımasıyla birlikte önümüzdeki aylarda sanayi üretim verilerindeki artış hızının önemli ölçüde yavaşlayacağı düşünülebilir." dedi. Sanayi üretim verisi Aralık 2010’da yüzde 16,7 artmış, 2010’da yıllık ortalama ise yüzde 13,1 olmuştu. Oyak Yatırım ekonomisti Gülay Elif Girgin de sanayi üretiminin kasım ayında beklentilerine paralel gerçekleştiğini, endeks seviyesine bakıldığında kasımda ekime göre endekste yavaşlama var gibi görünse de ekim ayı endeks seviyelerinin geleneksel olarak yıl içi en yüksek seviyede gerçekleştiğini belirtti. Girgin, "Ocak-eylül ortalamasına bakıldığında kasım ayında alt kalemlerin endeks seviyelerinde yavaşlama olmadığı görülüyor. TCMB’nin Kasım 2010’dan bu yana attığı adımlar düşünüldüğünde hâlâ güçlü seyreden endeks seviyesi, dördüncü çeyrekte olması beklenen yavaşlama sinyalinin henüz olmadığını gösteriyor." dedi ve şöyle devam etti: "Aralıkta çok güçlü baz etkisi nedeniyle sanayi üretim verisi yıllık bazda daralmaya işaret edecek olsa da dördüncü çeyrekte GSYH’da yüzde 4’lük bir büyüme görmemiz sürpriz olmaz ki bu da ekonomide fazla yavaşlama olmayacağı anlamına geliyor. 2011’de ekonominin yumuşak iniş senaryosuna uygun şekilde yavaşlatılamaması, 2012’deki risklerin daha da ön plana çıkmasına sebep olmaktadır."
 

Zaman

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/