Bankacılığa yönelik birçok yeni teknolojinin öncelikli uygulandığı ülkelerden biri olan Türkiye, kart sahtekârlığı oranlarında da İngiltere, Almanya gibi ülkelerden çok daha iyi durumda.
Türkiye, bu alandaki yenilikçi çalışmalarıyla Fransa’da düzenlenen dünyanın en büyük ödeme sistemleri etkinliği Cartes’te de ‘onur konuğu’ olarak ağırlandı.
Nakitsiz toplum için yapılan çalışmalar, işlemlerde güvenlik konusunu daha önemli hale getirdi. Bankacılık hizmetlerindeki yenilikleriyle Avrupa’nın dikkatini üzerinde toplayan Türkiye’nin güvenlik konusunda da çok ileride olduğu ortaya çıktı.
Dünyanın en saygın ödeme sistemleri etkinliği Cartes 2011 Zirvesi sebebiyle Paris’te bulunan Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, Türkiye’deki kart sahtekârlığı oranının Avrupa ortalamasının onda biri olduğunu söyledi.
Canko’nun yaptığı sunuma göre, kriz döneminde yüzde 0,18’lere kadar çıkan Avrupa’daki kart sahtekârlığı bugün yüzde 0,1 düzeyinde. Ancak kriz döneminde dahi kayda değer dalgalanma yaşamayan Türkiye’deki oran ise yüzde 0,01. Avrupalı meslektaşlarının kendilerinin yenilikçi çalışmalarını takdir ettiklerini belirten üst yönetici, bundan dolayı da Türkiye’nin Cartes 2011 Zirvesi’nde ‘onur konuğu’ olduğunu kaydetti.
Soner Canko, "Türk vatandaşları olarak Avrupa Birliği (AB) ülkelerine girmek için onlarca evrak hazırlıyoruz. Şimdi kartlı ödeme sistemlerinde Türkiye, geldiği nokta itibarıyla AB’nin kapısından içeri girmiş oluyor. Bu yönüyle onur konuğu olmak ayrı bir önem taşıyor." dedi.
Cumhuriyet’in 100. yılında kendilerinin de ‘nakitsiz dünya’ hedefi koyduklarını açıklayan Soner Canko, bu kapsamda BKM’nin başlattığı ‘Bay Bay Nakit’ kampanyasından başarılı sonuçlar elde ettiklerini ifade etti.
Şirket, Facebook’ta 100 binin üzerinde beğeni alan kampanyayı 2023’e kadar devam ettirmeyi planlıyor. Hedefe ulaşmada temassız kart uygulamalarının büyük potansiyel taşıdığının altını çizen Canko, yakın alan iletişimi (NFC) teknolojisinde yapılan yoğun çalışmaların da Türkiye’yi nakitsiz ödemeler dünyasına yaklaştıracağını vurguladı.
Avrupa’nın ilk temassız kart uygulamasını hayata geçiren Türkiye’de bugün 3 milyon kullanıcı bulunuyor. Türkiye’de kartlı ödeme sistemlerinin toplam harcamalar içindeki payı 2000’de yüzde 8, 2005’te yüzde 18, 2011’de ise yüzde 32’ye çıktı. Avrupa’da bu oran ortalama yüzde 25’ler civarında. E-ticarette de olağanüstü performans gösteren pazar, 2005’ten beri yıllık ortalama yüzde 60 büyüyor.
Avrupa Finansal Pazarlama Birliği (EFMA) Başkan Vekili Patrick Desmares de Türkiye’deki gelişmeleri hayranlıkla izlediklerini belirterek, bu başarının sebeplerini şu şekilde sıraladı: 10 yıl öncesine karşı yüksek enflasyonla yaşan Türkler, şimdi alıp sonra ödemeyi tercih etti.
Süratle gelişen özel sektör bankaları perakendede ödeme kolaylığı sağlayacak çalışmalar yapmaya itti. Türkiye, dünyada ilk defa sadakat programlarını hayata geçirdi. Ülkenin yarısından fazlası teknolojiye yatkın genç nüfustan oluşuyor. Şifreli ödeme dönemine bile 15 ay gibi kısa sürede geçti. Avrupa’dan çok daha güvenli bir altyapı sunabiliyor.
TÜRKİYE, KARTLI ÖDEMEDE EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKE
Adet Avrupa sırası
POS 1,95 milyon 1
Kredi kartı 50 milyon 2
Banka kartı 78 milyon 3
ATM 31 bin 6
Hacim 249 milyar dolar 6
‘Dijital cüzdan’ yolda
BKM, bir taraftan cüzdanlardaki nakiti kaldırmayı hedefleyen çalışmalar yaparken diğer taraftan da bütün plastik kartların tek kartla ödeme dönemini başlatacak ‘Dijital Cüzdan’ üzerinde çalışıyor. Bu projenin, işlemlerin daha güvenli ve hızlı hale getirilmesi amacıyla başlatıldığını anlatan Soner Canko, 2012’nin ilk çeyreğinde dijital cüzdanla ilgili tanıtım yapacaklarını duyurdu.
Dijital cüzdan, ulusal ve operatör bağımsız bir uygulama olarak yapılandırılacak. "Dünyada ilk defa bir ülke sanal dünyada kendi ulusal cüzdanını duyurmuş olacak." diyen Canko, "Cüzdanımızda sadece kredi kartları ve banka kartları değil, marka kartları da entegre olacak." açıklamasını yaptı.
Zaman