Kahramanmaraş’ın Yüzünü Böğürtlen Güldürdü

İstatistik
Merkeze bağlı Fatih beldesinde 20 çiftçi ailesiyle başlayan modern böğürtlen üretimi kentte yaygınlaşmaya başladı. Son iki yılda yapılan çalışmalarla il genelindeki böğürtlen üretimi 150 dekara ulaştı...
EMOJİLE

Merkeze bağlı Fatih beldesinde 20 çiftçi ailesiyle başlayan modern böğürtlen üretimi kentte yaygınlaşmaya başladı. Son iki yılda yapılan çalışmalarla il genelindeki böğürtlen üretimi 150 dekara ulaştı.

Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yusuf Temizkan, yaptığı açıklamada, 2009’da 20 aileyle başlayan modern böğürtlen üretiminin gün geçtikçe artarak devam ettiğini belirtti.

Aile işgücüyle sürdürülebilir bir gelir kaynağı olan böğürtlenin ailelerin yüzünü güldürdüğünü anlatan Temizkan, şöyle dedi:

”Katma değeri yüksek bir ürün olan böğürtlen birim alandan alınan ürün itibarıyla oldukça verimli ve getirisi yüksek bir ürün.

Özellikle kırsal bölgelerde vatandaşlarımız için iyi bir gelir kaynağı oldu. Yıllardır geleneksel tarım yöntemiyle evinin önündeki araziyi işlemeye çalışan ve sadece kendi ihtiyaçlarını karşılayabilen aileler artık çok ciddi şekilde para kazanmaya başladılar.

Burada SYDV’yi gerçekten tebrik etmek gerekiyor. Aileler aldıkları uygun kredilerle böğürtlen bahçesi kurdular. İnşallah bu beldemizdeki başarılı çalışma diğer çiftçi ve yatırımcılarımıza da örnek olacaktır.”

Kahramanmaraş’ın dondurma sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatan Temizkan, ”Bu ürün için ilimizin ayrı bir özelliği var ürünün ilimizde modern böğürtlen üretimine başlamadan önce dondurma üreticilerimiz yaklaşık yılda 700-800 ton ürünü başka illerden temin etmek zorunda kalıyorlardı.

Bugün üretimin giderek artmasıyla birlikte bu ihtiyaç 3-4 yıl içinde ilimiz üreticisi tarafından karşılanacaktır. Aslında bugün tarım gıda entegrasyonunun en güzel örneğidir” diye konuştu.

Temizkan, dondurma sanayinin talep ettiği böğürtlen, franboğaz gibi ürünlerin özellikle aile işletmeciliğine uygun 5-10 dekar arası arazisi olan aileler için kazanç ve istihdam sağlayacağını sözlerine ekledi.

Fatih beldesinde yıllardır çiftçilikle uğraşan ve vakıftan aldığı destekle böğürtlen bahçesi kuran Mehmet Yurdusev ise böğürtlen üretiminden çok memnun olduklarını belirterek, ”Yıllardır evimizin önünde boş olan ve kullanmadığımız araziyi değerlendirdik. Devletimize teşekkür ediyoruz. Bize imkan sağladı. Şimdi elimiz para görmeye başladı. Bütün ihtiyaçlarımızı böğürtlen sayesinde karşılıyoruz. Hem de bahçeden gelip satın alıyorlar” dedi.

Yurdusev, kırsal bölgede yaşayan ailelerin bu tür üretimle kalkınacağına inandığını belirtti.

AA

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/