Hangi Emekli Ne Kadar Zam Alacak?

İstatistik
Yazı dizimizin en fazla merak edilen bölümüne geldik. Evet, hangi emekliye ne kadar zam verilecek? Kademeli intibak ne anlama geliyor? İntibak zammı verilirken hangi kriter esas alınacak? İşte bugün b...
EMOJİLE

Yazı dizimizin en fazla merak edilen bölümüne geldik. Evet, hangi emekliye ne kadar zam verilecek? Kademeli intibak ne anlama geliyor? İntibak zammı verilirken hangi kriter esas alınacak? İşte bugün bu soruların cevabını vereceğiz.

İşte intibak zammının rakamları

Dünkü bölümde de bahsettiğimiz üzere, intibak zammı 2000 yılından önce emekli olmuş SSK’lıları kapsıyor. Bu kapsamdaki emeklilerimizin tamamı belli rakamlarda zam alacaklar. Kimin ne kadar zam alacağı ise emekli olduğu prim günü üzerinden belirlenecek. Ne kadar zam alacağınızı öğrenmek için hangi prim günü üzerinden emekli olduğunuzu bilmeniz yeterli.

Sayın Başbakan’ın talimatı üzerine, Maliye ve Hazine bürokratları intibak zammında son rakamları içeren alternatif çalışmalar üretti. Çalışmaların aynen yasalaşması halinde 2000 yılından önce emekli olan SSK’lıların alacağı zam rakamları 30 lira ile 155 lira arasında değişiyor.

İntibak zammı kademeli bir şekilde uygulanacağı için en düşük zammın 30 lira, en yüksek kademe zammının da 155 lira civarında olması bekleniyor. Kademelendirmede temel kriterin ise kişinin emekli olduğu prim gün sayısı olması planlanıyor.

Detaylar yasayla netleşecek

Buna göre, her bir prim günü aralığına göre verilecek zam rakamı kademelendirilecek. Örneğin 6.000-7.400 gün aralığındaki emekliler 30 ila 90 lira arasında değişen rakamlarda zam alacaklar. Ancak hangisinin 30 lira, hangisinin 90 lira alacağını, nihai çalışmanın kamuoyuna ilan edilmesiyle öğreneceğiz. Prim gün sayısı 9000 günün üzerindeyken emekli olanların ise en yüksek farkı alması öngörülüyor. Yani maaşlarına tavan artıştan 155 liraya kadar zam yapılabilecek.

Maliyet yıllık 2 milyar lira

Yapılacak intibak zammının bütçeye maliyeti yıllık yaklaşık 2 milyar lirayı buluyor. Ayrıca intibak zammının yanında, bütün emekli aylıkları enflasyon oranında artırılacak. Yani intibak zammı alan emekliler ayrıca enflasyon farkını da alacaklar. Tabii intibak dışında kalan bütün SSK ve Bağ-Kur emeklileri de enflasyon artışını alacaklar.

Son kararı Başbakan verecek

İntibakla ilgili kim ne söylerse söylesin, nihai kararı Sayın Başbakan verecek. Bu taslak çalışmalar, alternatifli rakamlar Başbakan’ın önüne gittiğinde aynen imzalayabilir, rakamları yükseltebilir veya intibakın kapsamını genişletip bütün emeklilere yansıtılmasını da isteyebilir.

Peki verilecek intibak zammı maaşlara ne zaman yansıyacak? Bunun cevabını yarın vereceğiz.

Soru: Ne kadar zam alacağım?

1999 yılında tavandan emekli oldum. 9200 prim günüyle 25 yıl çalıştım. Maaşım şu an 1.070 TL. İntibak zammıyla ne kadar artış olacak? Zeki Emiroğlu

Cevap: Zeki Bey, intibak zammında en üst dilim olan 9000 günün üzerinde primle emekli olmuşsunuz. Şu an yürütülen çalışmaların aynen yasalaştığını varsayarsak, aylığınızda 155 liraya kadar artış gerçekleşmesi mümkün. Tam olarak ne kadar artış olacağını yasal düzenleme sonuçlandığında görebileceksiniz.

Soru: İntibakla maaşım kaç lira olur?

1992 yılında kamudan işçi olarak (SSK) emekli oldum. 23 yıl prim ödedim ve şu an 840 TL maaş alıyorum. Eğer intibak yasası çıkarsa maaşım ne olur? Turan Coşkun

Cevap: Turan Bey, 23 yıl hizmetinizle 8280 gün üzerinden emekli olmuşsunuz. Buna göre aylığınızda 120-130 lira civarında bir artış olabilir. Tabii, sizin de zam rakamınız çalışmaların neticelenmesiyle kesinleşecek.

Soru: Bize de zam gelecek mi?

Sadettin Bey, ben 2002 yılında SSK’dan emekli oldum. Maaşım temmuz zammıyla 1000 lira oldu. İntibak çalışmasına bizler de dahil miyiz? Eğer dahil isek ne kadar zam alacağız? Edip Sıralı

Cevap: Edip Bey, maalesef şu an yapılan intibak çalışması SSK’dan 2000 yılından önce emekli olanları kapsıyor. Yani siz çalışmaya dahil değilsiniz. Sizin maaşlarınız her yıl olduğu gibi enflasyon oranında artırılacak.

Soru: Dul aylığıma da intibak zammı var mı?

Sadettin Bey, benim eşim 1994 yılında SSK’dan emekli oldu. Üç yıl önce vefat etti. Şu an ben ve bir kızım, eşim üzerinden dul-yetim aylığı alıyoruz. İntibak zammı verilmesi halinde bizim aylıklarımızda da artış olacak mı? Vesile Koç

Cevap: Vesile Hanım, eşiniz SSK’dan 2000 yılından önce emekli olduğundan, sizin dul-yetim aylıklarınıza da intibak zammı yansıtılacak. Eşinizin prim gününe göre zam verilecek. Verilecek zam, aylıklarınız oranında size ve kızınıza yansıyacak.

Soru: 1975 yılının emeklisine de zam var mı?

Sadettin Bey, ben şu an 83 yaşımdayım. 1975 yılında SSK’dan emekli oldum. Şu an 832 lira aylık alıyorum. Bu aylıkla ne ölçüde geçinebildiğimi anlatmama gerek yok sanırım. Acaba bu intibak çalışmasında benim aylığım da artacak mıdır? Zam miktarı ne kadar olur? İ. N. Ergemen

Cevap: Değerli okurum, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’in yaptığı açıklamaya göre, intibak zammı 1981 ila 1999 yılları arasında emekli olan SSK’lılara verilecek. 1975 yılında emekli olmuş bir kişi olarak muhtemelen intibak çalışmasının dışında kalacaksınız.

Son Sayfa