Gençler iş mi bulamıyor yoksa iş mi beğenmiyor?

İstatistik
Türkiye’de genç işsizlik yüzde 22.3 olurken, işsizliğin nedenleri ile ilgili yapılan bazı değerlendirmeler de dikkat çekiyor. Gençlerin iş beğenmeme konusunda bir demeç veren İnsan Kaynakları Me...
EMOJİLE

Türkiye’de genç işsizlik yüzde 22.3 olurken, işsizliğin nedenleri ile ilgili yapılan bazı değerlendirmeler de dikkat çekiyor.

Gençlerin iş beğenmeme konusunda bir demeç veren İnsan Kaynakları Meslek Derneği Başkanı Mustafa İskifoğlu, “Gençler sosyal medyadaki ve dizilerdeki gösterişli hayatların da etkisiyle üretimden uzaklaşıyor.” diye konuştu.

Gençlerin teknik işlerin yerine, sosyalliği daha yüksek mesleklere yöneldiğine dikkat çeken İskifoğlu, istihdamda yaşanan sorunların bir nedeninin de bu durum olduğunu söyledi. İskifoğlu, durumu şöyle özetledi:

“Çünkü gençlerimiz tulum giymek, baret takmak istemiyor.”

 

Yeni neslin hizmet sektöründe çalışmayı, sanayi ve üretimde çalışmaya tercih ettiğine dikkat çeken Mustafa İskifoğlu, “Üniversitelerin teknik bölümlerinin ilginin azalması bunun somut bir göstergesi. Bu durum bize, ülke olarak üretim kabiliyetimizi, teknik bilgi ve becerimizi kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.” dedi.

 

GENÇLERİN ÜRETİM İÇİNDE OLMASI GEREKİYOR

İskifoğlu, Türkiye’nin genç nüfusuyla önemli bir iş gücü potansiyeline sahip olduğunu belirterek, bu iş gücüne nitelik kazandırılmasının önemine değindi. İş gücünün planlı, kapsamlı ve endüstrinin beklentisi doğrultusunda niteliğe kavuşturulması gerektiğini dile getiren İskifoğlu, şunları kaydetti:

“Dünya ile rekabet edebilmemiz için sanayi ve üretimde nitelikli iş gücüne sahip olmamız gerekiyor. Bunun için ilk yapılması gereken, gençleri üretimin içerisinde yer alabilecekleri mesleklere yönlendirmektir. Maalesef yeni nesil, hizmet sektöründe çalışmayı sanayi ve üretimde çalışmaya tercih ediyor. Üniversitelerin teknik bölümlerine ilginin azalması bunun somut bir göstergesi. Bu durum bize, ülke olarak üretim kabiliyetimizi, teknik bilgi ve becerimizi kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Üretim kabiliyetini kaybeden bir ülke ise üzülerek ifade etmeliyim ki bağımlı olmaya mahkumdur.”

GENÇLER TORNA TEZGAHINA GEÇMEK YERİNE GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLMAYI YEĞLİYOR

Ülkenin üretimle kalkınacağı ve gençlerin de bu üretim içerisinde önemli bir role sahip olacağı yönünde değerlendirmeler yapan İskifoğlu, toplumsal algıların etkisiyle özellikle gençlerin sanayi yerine hizmet sektörüne yöneldiğini belirterek şunları söyledi:

 

“İstihdam edilen her 10 kişiden 2’si sanayi sektöründeyse 6’sı hizmet sektöründe. Gençlerimize torna tezgahı yerine, alışveriş merkezinde satış temsilcisi ya da özel güvenlik görevlisi olmak daha cazip geliyor. Halbuki teknik bir meslek için gerekli niteliklere sahip olup kurumsal bir şirkette çalışan kişi, satış temsilcisi ya da özel güvenlik görevlisine kıyasla hem daha çok kazanıyor hem de daha fazla sosyal imkana sahip olabiliyor. Yapılan işin niteliği arttıkça geliri de artıyor. Sanayide nitelikli ara elemanlar, asgari ücretin birkaç katını kazanabiliyorlar.”

İskifoğlu, sanayideki durumun tarım sektörü için de geçerli olduğuna dikkati çekerek, yeni neslin emek yoğun sektörleri tercih etmemesinin Türkiye’nin insan kaynağının geleceği açısından önemli bir sorun olduğunu vurguladı.

Yaklaşık 20-30 yıl önce gözde olan mühendislik, teknikerlik gibi mesleklerin son yıllarda değişen algılarla tercih edilebilirliğinin azaldığına dikkati çeken İskifoğlu, şu tespitlerde bulundu:

“Yaşanan bu algı değişimi aslında aileden başlıyor. Aile, okulda başarılı olmayan çocuğunu meslek lisesine yönlendiriyor. Oysa teknik zekaya sahip başarılı öğrencileri, bizim meslek liselerine kazandırmamız gerekiyor. Diğer taraftan gençler sosyal medyadaki ve dizilerdeki gösterişli hayatların da etkisiyle üretimden uzaklaşıyor. Teknik işlerin yerine, sosyalliği daha yüksek ama daha az nitelik gerektiren mesleklere yöneliyor. Bugün istihdamda yaşadığımız sorunların bir nedeni de bu. Çünkü gençlerimiz tulum giymek, baret takmak istemiyor.”

 

 

 

 

Kaynak: Milli Gazete