Elektrikte Günlük Tüketim Rekoru Kırıldı

İstatistik
Resmi verilere göre önceki gün elektrik tüketimi 700 milyon kilovatsaati (kWh) aştı.Bu rakam, 88 yıllık Cumhuriyet tarihinin rekoru oldu. Enerji Bakanlığı kaynakları, tüketim artışının devam edeceği t...
EMOJİLE

Resmi verilere göre önceki gün elektrik tüketimi 700 milyon kilovatsaati (kWh) aştı.Bu rakam, 88 yıllık Cumhuriyet tarihinin rekoru oldu. Enerji Bakanlığı kaynakları, tüketim artışının devam edeceği tahmininde bulundu.

Aynı kaynaklar, artışa rağmen elektrik kesintisinin söz konusu olmayacağı bilgisini verdi. Ocak 2011’den bu yana hızlı bir artış gösteren elektrik tüketimi, havaların ısınması ve klima kullanımının artmasıyla rekor kırdı.

Önceki gün kurulu güç kullanımı (en yüksek puant) 34 bin 200 MW’ye (megavat) çıktı. Bu ise günlük 700 milyon kWh üzerinde tüketime denk geliyor.

Bakanlık kaynakları elektrik ihtiyacını karşılamak için kurulu güç kullanımının daha da artacağına vurgu yaparak, "Tahminimiz kurulu güç kullanımı önümüzdeki günlerde 35-36 bin MW’lere çıkacak. Çünkü hava sıcaklıklarının artması soğutucu amaçlı elektrik kullanımını artırıyor." değerlendirmesini yaptı. Bakanlık kaynakları, 88 yıllık Cumhuriyet tarihinde ilk kez günlük tüketimin 700 milyon kWh’yi geçtiği bilgisini verdi.

Elektrik tüketimindeki artış, kesintileri gündeme taşıdı. Enerji Bakanlığı kaynakları, bu konuda tüketicilerin rahat olmasını istedi. Tüketim çok hızlı bir artışa geçti. Ancak herhangi bir kesinti söz konusu değil. Çünkü barajlar dolu, diğer termik santrallerin kapasitesi de ihtiyacın üzerinde.

Herhangi bir kesinti söz konusu değil. Gelecek yıl içinde kesinti öngörmüyoruz. Elektrik ihtiyacının karşılanmasında en önemli kaynak, hidroelektrik santraller oldu. İhtiyacın karşılanmasında suyun payı yüzde 40’lara yaklaştı.

Barajlardaki üretim bir taraftan ihtiyacı karşılarken diğer yandan elektrik zammını da önlüyor. Öte yandan toplam elektrik ihtiyacının yüzde 35’i EÜAŞ santrallerinden sağlanırken yüzde 30’unu serbest üretim şirketleri karşıladı. Geri kalan tüketim ihtiyacı ise Yap İşlet Devret (YİD), Yap İşlet (Yİ) ve diğer üretim şirketleri tarafından karşılandı.

Zaman