Dolar Daha Düşer mi?

İstatistik
Teknik olarak bakıldığında önümüzdeki ilk hedef 1.7350 seviyesi gibi görülüyor. Bir önceki 1.7330 seviyelerinde Merkez Bankası’nın ‘sözlü’ müdahaleleri ve faizlerle verdiği mesaj, bu...
EMOJİLE

Teknik olarak bakıldığında önümüzdeki ilk hedef 1.7350 seviyesi gibi görülüyor. Bir önceki 1.7330 seviyelerinde Merkez Bankası’nın ‘sözlü’ müdahaleleri ve faizlerle verdiği mesaj, bu seviyenin altına inilmesine sıcak bakmadığı izlenimini ortaya çıkarıyor.

Geçtiğimiz hafta dolar/TL kurlarında kritik seviyeler aşağıya kırıldı. Merkez Bankası (MB) hafta içinde Enflasyon Raporu’nu açıkladı. MB önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadeleye öncelik vereceğini üstüne basarak belirtti. Geçtiğimiz 1.5 yılda; cari açık, iç talebin kontrol altına alınması gibi değişik hedefleri de gözeten MB’nin enflasyona yeniden bu denli vurgu yapması, piyasa katılımcıları için önemli bir mesaj niteliğini taşıyordu.

Neydi bu mesaj derseniz, MB enflasyonla mücadele etmek için artık daha yüksek bir faiz politikası izleyecekti. Peki “politika faizini” yükseltmeden bu işi nasıl yapacak derseniz, artık “resmi” politika faizinin pek bir önemi kalmadı. Piyasa için asıl olan günlük fonlama faizi olan “gayri resmi” politika faizindeki uygulamalar. Gayri resmi politika faizi ne derseniz, MB’nin bankacılık sistemini fonladığı haftalık repo faizlerin ta kendisi. 2010 yılı sonu itibarıyla arttırılan zorunlu karşılıklar nedeniyle TL fonlama ihtiyacı hasıl olan bankacılık sistemi bu ihtiyacının önemli bir kısmını MB’den karşılıyor. MB önceleri anlatmakta zorlandığı “faiz bandı” uygulamasıyla isterse yüzde 5.75’ten, isterse de 11.50’den (piyasa yapıcıları için yüzde 11) para verebiliyor. Bandın neresinde olacağına da yine MB karar veriyor. TL’nin değer kaybına yol açabilecek bir tedirginlik ya da spekülasyon olduğu günleri “istisani gün” ilan MB fonlamayı bandın üst sınırına çekiyor, böyle bir baskının olmadığı günlerde de bandın alt sınırından fonlama sağlıyor.
 

Milliyet