Aile geliri 6.500 lira olan Avrupalı gibi yaşayabilir

İstatistik
İsviçre’li UBS’in yaptığı bir araştırmaya göre, Avrupalı üç kişilik bir ailenin yaşam tarzına ayak uydurabilmek için İstanbul’da eve girmesi gereken para ayda 6.500 lira. Aynı araştı...
EMOJİLE

İsviçre’li UBS’in yaptığı bir araştırmaya göre, Avrupalı üç kişilik bir ailenin yaşam tarzına ayak uydurabilmek için İstanbul’da eve girmesi gereken para ayda 6.500 lira. Aynı araştırmaya göre, İstanbul New York’tan yüzde 47 ucuz. İstanbullu’nun kazandığı ortalama para ise New Yorklu’nun dörtte biri.

Akşam’ın haberine göre UBS’in son araştırması, dünyada ülkelerin pahalılık derecesini ortaya koydu. Araştırmada Türkiye ile ilgili veriler de çok ilginç. UBS tarafından yapılan araştırmadan öne çıkanları sizin için derledik: ? Hayat pahalılığını ölçen endekse göre İstanbul 53 puan almış. Hesaplamada New York’un endeksteki puanı 100 olarak kabul ediliyor. Diğer bir deyişle İstanbul’da hayat New York’tan yüzde 47 daha ucuz. ? New York’ta yaşayan bir kişinin ortalama kazancı 100 puan olarak değerlendirilmiş. İstanbul’da ise söz konusu rakam 25.8. Yani diğer bir deyişle İstanbullu New Yorklu’nun ortalama dörtte birini kazanıyor. 

BIG MAC İÇİN 34 DAKİKA 

İstanbul’da bir BigMac alabilmek için 34 dakika, bir kilo ekmek alabilmek için 22 dakika, bir kilo pirinç alabilmek için ise 23 dakika çalışmak gerekiyor. iPhone 6 almak için çalışılması gereken süre ise 132. 

HARCAMA 6.500 LİRA 

Avrupalı üç kişilik bir ailenin yaptığı harcamalar göz önüne alındığında, İstanbul’da böyle bir yaşam için harcanması gereken para 2.166 dolar yani 
yaklaşık 6.500 lira.

İnşaat işçisinin maaşı 1.750 lira

İstanbul’da ortalama çalışma süresi yılda 2.043 saat. Bunun karşılığında hak edilen tatil süresi ise yılda 432 saat. Yani bir gün tatil için yaklaşık 5 gün çalışıyoruz. ? İstanbul’da bir inşaat işçisi brüt olarak ayda ortalama 2.400 lira (net yaklaşık 1.750 lira) kazanırken, elektrik mühendisinin aylık brüt maaşı ise ortalama 8650 lira. (Net maaşı ise 6.200 lira)

Turistler için cennet 

Rapora göre, iki kişinin bir gece geçirme maliyeti ortalama 440 dolar belirlenen İstanbul turistler için en cazip tatil noktalarından biri olarak sıralandı.