5 Milyon Turist ‘Alışveriş’e Geldi

İstatistik
İlk kez düzenlenen İstanbul Alışveriş Festivali, esnafın yüzünü güldürdü. Etkinlik boyunca yerli ve yabancıların akın ettiği İstanbul’daki mağazalardan yapılan alışveriş 8 milyar lirayı buldu. T...
EMOJİLE

İlk kez düzenlenen İstanbul Alışveriş Festivali, esnafın yüzünü güldürdü. Etkinlik boyunca yerli ve yabancıların akın ettiği İstanbul’daki mağazalardan yapılan alışveriş 8 milyar lirayı buldu. Tüketiciler en fazla parayı AVM’lerde harcarken bunu Nişantaşı, Taksim ve Eminönü civarındaki giyim mağazaları ile Kapalıçarşı’daki kuyumcular takip etti.

Zaman’dan Bayram Kaya’nın haberine göre, İstanbul’u bölgede bir alışveriş ve eğlence merkezi haline getirme hedefiyle 18 Mart-26 Nisan tarihleri arasında düzenlenen İstanbul Shopping Fest, organizatörlerin yüzünü fazlasıyla güldürdü.

40 gün süren etkinlik kapsamında İstanbul’a başta çevre ülkeler olmak üzere yaklaşık 5 milyon turist geldi. Yerli ve yabancı milyonlarca kişinin alışveriş yaptığı İstanbul’da ise 8 milyar 153 milyon TL’lik bir satış gerçekleşti. En çok harcama yapılan yerler arasında 1 milyar 189 milyon ile alışveriş merkezleri olurken onu sırasıyla 672 milyon 93 bin TL ile giyim harcaması ve 119 milyon lira ile de kuyumculuk sektörü takip etti.

40 gün 40 gece süren İstanbul Shopping Fest, başta tekstil ve hazır giyim markaları olmak üzere yüzlerce firmanın cirosunda önemli artışa sebep oldu. Etkinlik boyunca oluşan ticari hacim, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) ortak katılımıyla açıklandı. Buna göre satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26’lık bir artışla 8 milyar 153 milyon 77 bin TL olarak gerçekleşti.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, festivalin sadece perakende sektörüne değil, ulaşımdan konaklamaya kadar birçok sektöre canlılık getirdiğini dile getirdi. BKM verilerine göre en fazla hareketliliğin alışveriş merkezlerinde yaşandığını aktaran Özinal, bunun rakamsal karşılığının da 1 milyar TL’nin üzerinde olduğunu söyledi. Bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında İstanbul’daki AVM’lerin cirosunda yüzde 21 oranında bir artış kaydedildi. Ayrıca etkinlik tarihleri arasında İstanbul’da kredi ve banka kartları ile toplam 672 milyon 93 bin TL tutarında giyim harcaması yapıldı. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 oranında bir artış gösterdi.

BKM verilerine göre, İstanbul Shopping Fest’in harcama toplamı itibarıyla şampiyonu İstanbul’un Beşiktaş ilçesi oldu. Kanyon, Metro City ve yeni açılan Sapphire gibi birçok alışveriş merkezinin bulunduğu Beşiktaş’ta, kredi ve banka kartları ile toplam 633 milyon 964 bin TL tutarında harcama yapıldı.

Beşiktaş’ı toplam 607 milyon 625 bin TL’lik harcama ile Kadıköy ve 521 milyon 249 bin TL ile de Ümraniye takip etti. En yüksek ciro artışı ise yüzde 58 ile Bakırköy’de yaşandı. İstanbul dışındakiler ise online alışveriş imkanından faydalandı. E-ticaret kapsamında tüketiciler banka kartları ile toplam 1 milyar 768 milyon 190 bin TL’lik harcama yaptı. Özellikle turist çekmek için organize edilen etkinlik, istenilen neticeye de ulaştı.

Yabancı kredi ve banka kartları ile yapılan harcama, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 66 artışla 252 milyon liraya ulaştı. Kredi ve banka kartı harcamalarında en çok artış konaklama sektöründe yaşandı.

Haber Türk