Zeytinyağı Kalitesinde Ayçiçek Yağ

Finans
Bunun için üretilen High Oleik türü ayçiçeği tohumu Türkiye’de ekilmeye başlanmıştı.    Ayçiçeği sektörünün tepe kuruluşu olan Trakya Birlik zeytinyağı ayarında ayçiçeği yağı üret...
EMOJİLE

Bunun için üretilen High Oleik türü ayçiçeği tohumu Türkiye’de ekilmeye başlanmıştı.   
Ayçiçeği sektörünün tepe kuruluşu olan Trakya Birlik zeytinyağı ayarında ayçiçeği yağı üretecek. Gelişmiş ülkelerde yaygın şekilde üretilen High Oleik türü ayçiçeği tohumu Trakya birlik sayesinde Türkiye’de de ekilmeye başlandı. Yüksek kalitedeki tohumun yaygınlaşması için çalışmalar yapan Trakya Birlik, üreticinin ihtiyacının karşılanması için Birlik Tohum adıyla bir şirket kurdu. Geçen yıl yabancı firmalardan alınan iki çeşit yüksek kaliteli ayçiçeği tohumu Trakya’da ekilmeye başlandı. 6 bin dekarlık alanda ekimi yapılan High Oleik tohumundan 600 ton yağ elde edildi. İlk üretiminde istenilen verimin elde edilmesinden sonra hedef bu yıl daha da büyütüldü. Yeni sezonda tohumun 30 bin dönümlük alanda ekilmesi planlanıyor.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, High Oleik yağının yüzde 10 daha az doymuş yağ oranına sahip olması bakımından sağlıklı olduğunu kaydetti. Sezen şu bilgileri verdi: "Bu yağın, doğal bir kokusu var. Normal ayçiçeği ile bugün iki kızartma yapılabilirken, High Oleik ile 7-8 kızartma yapılabiliyor. Ve buna rağmen özelliği bozulmuyor. Üreticimiz en azından bu ayçiçeğini üretmekle asgari yüzde 20 daha çok kazanç elde etmek durumunda."

Tohumun Trakya genelinde yaygınlaşacağını ifade eden Sezen, 3 yl içinde bütün Trakya’da bu tohumun kullanılacağını dile getirdi. High Oleik tohumu ve yağ üretimi gelişmiş ülkelerde oldukça yaygın. Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 100 oranında üretim gerçekleşirken, Fransa’da yüzde 70, İspanya’da ise yüzde 30 civarında üretim gerçekleşiyor.