Zafer Kadınlarda

Finans
ABD’nin Pittsburgh kentindeki Carnegie Mellon Üniversitesi bünyesindeki Tepper School of Business tarafından yapılan bir araştırma 14 yıldan uzun bir süre içerisinde 16 binden fazla üst düzey yö...
EMOJİLE

ABD’nin Pittsburgh kentindeki Carnegie Mellon Üniversitesi bünyesindeki Tepper School of Business tarafından yapılan bir araştırma 14 yıldan uzun bir süre içerisinde 16 binden fazla üst düzey yöneticinin kariyer yolculuğunu takip etti. Çalışma kadın yöneticilerin aynı yaş, eğitim geçmişi ve iş tecrübesindeki erkeklerden yılda 100 bin dolar daha fazla kazandığını gösteriyor.

Ancak buna rağmen tepe yönetim pozisyonlarındaki kadın gücü genelde liderlik ekibinin bir parçası olmakla sınırlı kalıyor. Bunun en önemli nedeniyse genelde kadınların erkeklere göre iş hayatını daha erken bırakma eğiliminde olması.

Ortalamada, yaklaşık yüzde 5’i kadın olan tüm yöneticilerin toplam geliri, 461 bin dolarlık maaş ve bonuslar da dahil olmak üzere 2.46 milyon dolar olarak gerçekleşmiş.

Kadınlar erken emekli oluyor

Araştırmaya konu olan yöneticilerin yaş ortalaması 53. Örneklem içerisindeki kadınlar genelde yönetici seviyesindeki erkeklerden daha genç, daha az deneyimli ve daha düşük yönetici seviyelerinde bulunuyor. Örneğin, araştırmaya göre CEO, başkan ve yönetim kurulu üyesi seviyesindeki yöneticilerin sadece yüzde 2’si kadınken, CFO ve başkan yardımcılarının yüzde 6’sını oluşturuyor. Tepper’da ekonomi ve strateji profesörü olan ve çalışmanın yazarlarından Robert A. Miller bunun kadınlar kariyer basamaklarını tırmanırken endişe verici bir insan kaynakları kaybı olduğuna dikkat çekiyor. 

Miller, “Kadınlar yöneticilik merdiveninin üst basamaklarına tırmanmıyorlar çünkü erkeklerle kıyaslandığında erken emekli olma ya da kariyerlerine son vermeye daha meyilliler” diyor ve ekliyor: “Her ne kadar kadınların bazı tatsız iş çevrelerinde cinsiyet ayrımcılığı ya da daha az ödüllendirilme, yükselememe gibi durumlara maruz kaldıkları düşünülse de araştırmamız gösteriyor ki, kadınlar işgücü içerisinde kaldıkları sürece erkeklerle eşit maaş ve olanaklara sahip oluyorlar.”

Eğitim cinsiyetten daha önemli

Çalışma sonuçları da mükafatlandırmada işte kalma süresi ve eğitimin genelde tek başına cinsiyetten çok daha önemli göstergeler olduğunu gösteriyor. Yani bir yöneticinin kariyer geçmişi ve MBA yapmış olması kadın veya erkek olmasına göre çok daha fazla etkili.
Tepper’in araştırmasına göre MBA’li yöneticiler sadece lisans derecesi olan yöneticilere göre yılda 130 bin dolar, sadece mesleki sertifikası olanlara göreyse 230 bin dolar daha fazla kazandılar. 

İngiltere’de en son yapılan başka bir araştırmaya göre bulgular gerçekten de endişe verici. Araştırma kadınların yetenekleriyle bir iş yerine yapabilecekleri katkının çoğu zaman mevcut ekonomik durgunluk ortamında şirketlere ticaret yapabilmesi için gerekenden çok daha fazla olduğunu gösteriyor. 

"Kadınlar yönetseydi böyle olmazdı"

İngiliz danışmanlık şirketi The Aziz Corporation tarafından yapılan anket sonuçları bir hayli ilginç. Ankete göre, eğer finans sektöründe ve büyük şirketlerde daha çok kadın üst düzey yönetici seviyelerinde olsaydı şirketlerde daha az maço olurdu, daha riskten kaçınan bir yaklaşım olurdu ve geçtiğimiz yıl karşılaşılan pek çok sıkıntı engellenmiş olurdu.

Ve konu kadınların iş hayatında kalmaları için cesaretlendirilmesine geldiğinde, geçtiğimiz ekim ayında İngiltere merkezli Institute of Economic Affairs tarafından yapılan bir araştırma gösteriyor ki, kurum içerisinde yöneticilerin genel yeteneklerinin iyileştirilmesi cinsiyet ayrımcılığı ve eşit koşullar gibi konulara odaklanmaktan çok daha etkili…