Yeni düzenleme bankaları frenleyecek

Finans
Özellikle bankaların aldığı masraflara bir tedbir getirmesi beklenen Tüketicinin Korunması Yasası değişikliği Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Alt Komisyonu’ndan geçti.   B...
EMOJİLE

Özellikle bankaların aldığı masraflara bir tedbir getirmesi beklenen Tüketicinin Korunması Yasası değişikliği Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Alt Komisyonu’ndan geçti.

 

BDDK BELİRLEYECEK 

Bankalar kart ücreti olmayan kart sunmak zorunda olacak. Bu kredi kartı taksit vs. yaptırmayacak ama banka isterse ücret almadığı bu karta da aynı hizmetleri sunabilecek. Mevcut kredi kartları, bu yeni kartlarla, herhangi bir ücret talep edilmeden değiştirilecek. 

 

Bankaların 65 ayrı kalemde aldığı ücretlere de sınırlama gelecek ancak bunu yönetmelikle BDDK belirleyecek. 

 

Bankalar ile vatandaşlar arasında yapılacak sözleşmeler 12 punto büyüklüğünde, okunabilir ve anlaşılabilir şekilde düzenlenecek. Sözleşmelerden doğan bileşik faizler de uygulanmayacak. 

 

Satış sözleşmelerinde, ön ödemeli konut satışlarında, tüketici kredilerinde 14 gün, taksitle satışlarda ise 7 gün cayma hakkı olacak. 

 

Bankalar, kredi verirken sigorta zorlaması yapamayacak. 

 

TALEP ŞARTI 

Konut teslim süresi 36 aya çıkarılıyor. Banka tarafından kredinin ödenmesi için hesap açtırma, ücret gibi dayatmalar yapılamayacak.

 

Yine müşteri talep etmezse ‘destek hesap’ olarak da bilinen kredili mevduat hesabı da açılmayacak. Kredi çeken, dosya parası ödemekten kurtulacak.

 

AYIPLI MALA 6 AY İTİRAZ SÜRESİ

Ayıplı mal ve hizmetlerde 1 ay olan itiraz süresi ise 6 aya yükseltiliyor. Aldığı bir üründe 6 ay içinde ‘ayıplı’ durum ortaya çıkan, geri alınmasını veya yenisi ile değiştirilmesini isteyebilecek. 

 

Reklamlar konusunda da önlem geliyor. Reklam Kurulu Başkanı’na, ‘reklamı resen durdurma’ yetkisi verildi. Böylece yanıltıcı reklamlar söz konusu olduğunda, başkan reklamları durdurabilecek. 

Takvim